Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna vill träffa folk – men inte på mârten

Publicerad:
Säffles kommunpolitiker är glada över beskedet om lättade restriktioner. Men man kommer inte att medverka under höstmarknaden. Från vänster Helene Agdén (SiV), Ola Johansson (M), Malin Nygren (Kd), Magnus Jansson (L), Ann Mlakar (S), Dag Rogne (C) och Barbro Källström (V). Sverigedemokraterna står inte bakom beslutet.
Säffles kommunpolitiker är glada över beskedet om lättade restriktioner. Men man kommer inte att medverka under höstmarknaden. Från vänster Helene Agdén (SiV), Ola Johansson (M), Malin Nygren (Kd), Magnus Jansson (L), Ann Mlakar (S), Dag Rogne (C) och Barbro Källström (V). Sverigedemokraterna står inte bakom beslutet. Foto: Claes Österman

Restriktionerna kring pandemin lättas snart och Säffles politiker glädjer sig åt att man åter kan träffa både varandra och väljarna. Men man vill inte blåsa faran över och kommer inte att ge sig ut på marknaden nästa helg.

Den 29 september lättas en rad restriktioner, inte minst när det gäller deltagarantal på olika arrangemang. Kvar bli restriktioner om att hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och att ha god handhygien.

– Det är ett efterlängtat besked som vi väntat länge på. Vi börjar bli trötta på digitala möten och vill träffa folk, säger kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).

Hans politiska kollegor/konkurrenter håller med om att beskedet är efterlängtat. Representanter från sju av de åtta partierna i kommunfullmäktige - Centern, Socialdemokraterna, Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna - ställer sig bakom ett gemensamt uttalande där man bland annat uttrycker sin glädje över att man snart kan träffa varandra och väljarna igen, men också tackar alla medarbetare i kommunen som gjort att man kunnat hantera pandemin.

Fick inte Sverigedemokraterna vara med?

– Jodå, vi bjöd självklart med SD också men de valde att ställa sig vid sidan av denna gemensamma tanke, svarar kommunstyrelsens vice ordförande Ola Johansson (M).

Partierna har också tagit det gemensamma beslutet att inte delta på höstmarknaden som genomförs några dagar innan restriktionerna lättar.

– Också här med undantag för Sverigedemokraterna, konstaterar Dag Rogne.

Lusten att möta väljarna är dock mycket stor.

– Vi vill gärna träffa folk och diskutera politik igen, det är något man verkligen saknat under pandemin. Men av hänsyn och respekt avstår vi från gå ut på marknaden. Vi väntar lite till, säger Ann Mlakar (S).

I stället kommer man att samla alla partier till ett politiskt möte på Stortorget i oktober.

Tackar medarbetarna

I det gemensamma uttalandet konstaterar politikerna att Säffle har klarat sig relativt bra under pandemin.

– Därför vill vi passa på att tacka alla medarbetare i kommunen som slitit hårt under pandemin och alla våra medborgare som följt restriktionerna. Utan er hade vi inte klarat det.

– Vi har hela tiden vinnlagt oss om att i alla led följa restriktionerna och det har visat sig vara ett bra stöd för att ta olika beslut och som sagt också till att vi lyckats så bra i Säffle, står det i uttalandet.

Politikerna tänker inte bara på det arbete som lagts ned inom de olika förvaltningarna utan också på några specifika yrkesgrupper.

– Inte minst vårdpersonal och lärare har slitit och i väldigt hög grad sett till att smittspridningen har begränsats, säger Ola Johansson.

Hur tycker ni att den kommunala organisationen fungerat under pandemin?

– Vi är nöjda, inte minst med hur förvaltningarna har löst alla problem inom verksamheterna vilket inneburit att vi aldrig behövt gå upp i stabsläge. Vi har haft regelbundna expeditionsmöten där vi uppdaterats med information och digitala möten har blivit en mötesform som alla vant sig vid, säger Dag Rogne.

– Det har ju varit viktigare än någonsin att organisationen fungerat, tillägger Ann Mlakar.

Nästa kommunfullmäktige (4 oktober) blir också digitalt. Men därefter kommer man att övergå till fysiska möten.

Artikeltaggar

Ann MlakarBarbro KällströmCoronavirusetDag RogneHèléne AgdénMagnus JanssonMalin NygrenNyheterOla JohanssonPolitikSäffleVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.