Hoppa till huvudinnehållet

Royne Karlsson om sommaren för Ekenäs: ”Vi är nöjda”

Publicerad:
Royne Karlsson är efter omständigheterna nöjd med säsongen på Ekenäs.
Royne Karlsson är efter omständigheterna nöjd med säsongen på Ekenäs. Foto: Marina Johansson/Karin Olsson

De utländska gästerna har varit få och evenemangen har uteblivit på grund av pandemin. Men under rådande omständigheter är Royne Karlsson trots allt nöjd med säsongen som varit för campingen och restaurangen på Ekenäs.

De utländska gästerna har varit saknade på Ekenäs, men beläggningen på campingen har trots allt varit bra tack vare att många svenskar hittat dit, berättar Royne Karlsson som driver restaurangen, campingen och gästhamnen på Ekenäs.

– Tillströmningen av husbilar har varit jättebra, säger han.

Men att fler svenskar sökt sig till campingen har ändå inte kompenserat för de utländska gästernas frånvaro. Coronarestriktionerna har även gjort att företagsbesök och större event uteblivit och att antalet gäster i restaurangen fått begränsas.

Okej säsong

Under de rådande omständigheterna tycker Royne ändå att sommaren varit okej.

– Två år med pandemi i restaurangbranschen är inte så enkelt. Det har handlat väldigt mycket om att överleva. Men vi har klarat oss och vi har trots pandemin hunnit med olika projekt för att utveckla destination Ekenäs. Nu är boulebanan klar, en lekplats är byggd, två hus uppförda och om två veckor blir det invigning av vårt ”spa”.

Där kommer gästerna kunna basta och bada bubbelpool med utsikt över Vänern, berättar han.

De två husen som byggdes förra året har sex bäddar vardera och ytterligare ett sådant hus ska vara klart till våren.

Royne Karlsson vill fortsätta driva restaurangen och campingen på Ekenäs. Arrendeavtalet med kommunen löper på så länge bägge parter är nöjda, säger han.
Royne Karlsson vill fortsätta driva restaurangen och campingen på Ekenäs. Arrendeavtalet med kommunen löper på så länge bägge parter är nöjda, säger han. Foto: Karin Olsson

Något Royne vill utveckla framöver är fisketurismen - att långväga sportfiskare ska resa till Ekenäs för att fiska i Vänern. Det skulle förlänga säsongen. På sikt skulle han även vilja ha möjlighet att ha öppet på vintern. Men då krävs att man får tillgång till dricksvatten även vid minusgrader. Idag finns nämligen ingen borrad brunn, utan man använder vatten från Vänern. Det är därför kylan som styr hur länge restaurangen kan ha öppet.

– Det är ett önskemål att vi ska kunna ha till exempel julbord här ute, men vi får ta ett steg i taget, säger Royne.

Vill fortsätta

Royne arrenderar idag anläggningen på Ekenäs av kommunen och han berättar att han den senaste tiden ofta får frågan om han kommer att fortsätta driva campingen och restaurangen framöver. Svaret är ja. Avtalet löper på så länge ingen av parterna vill något annat, förklarar han.

– Målsättningen är att vi fortsätter. Vi känner oss inte klara utan det finns mer att göra.

Artikeltaggar

BesöksnäringCampingEkenäsNyheterRoyne KarlssonTurismVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.