Hoppa till huvudinnehållet

Konstnären Jörgen berättar om sin nya bok

Publicerad:
Konstnären Jörgen P Karlsson, som är uppvuxen i Säffle. har skrivit en bok. Den heter Glappet och är ett psykologiskt experiment.
Konstnären Jörgen P Karlsson, som är uppvuxen i Säffle. har skrivit en bok. Den heter Glappet och är ett psykologiskt experiment. Foto: Lena Richardson

Hur ser din självbild ut och hur uppfattas du av andra – och hur ser glappet ut däremellan?

Konstnären Jörgen P Karlsson, som är uppvuxen i Säffle men bosatt i Karlstad precis över den frågan i sin nya bok.Glappet.

Boken heter Glappet och är ett amatörpsykologiskt experiment. Så beskriver författaren den och han är själv försökspersonen i experimentet.

”Hur och vem är jag för dig” frågade han människor runt sig, både sådana som känner honom väl och sådana han mött i förbifarten, i nutid och längre bort i tiden.

Utifrån svaren funderar han i boken kring sin egen bild av sig själv och andras.

Pushar sig själv

Det kan tyckas väldigt modigt att be människor om en uppriktig åsikt på det sättet. Jörgen håller inte med:

– Jag gör saker som verkar modiga, men det är inte modigt på det sättet egentligen, utan det är för att pusha mig själv och utvidga min trygghetszon. Jag vet inte om det är mod? Jag tänker inte att det här är modigt.

Konstnären Jörgen P Karlsson är född i Uppsala men har vuxit i Säffle. Numera bor han i Karlstad.
Konstnären Jörgen P Karlsson är född i Uppsala men har vuxit i Säffle. Numera bor han i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Hela projektet bottnar i en inre resa:

– Jag har alltid varit lite hämmad så där och tänkt på vad folk tycker, men de tio senaste åren har det släppt mer och mer. Jag tänkte att det vore intressant att göra ett projekt av det här. Jag har jobbat ganska mycket med mig själv för att komma ur sådana saker. Det blir ju jobbigt i längden att tänka på vad folk tycker och tänker!

Frigör sig

Det är ett slags frigörelseprocess och denna är viktig för utvecklingen i hans konstnärskap.

– Jag som konstnär måste vara äkta. Den konst jag tycker om mest är den som är äkta och sådan vill jag också vara. Min konst ska visa mig, annars blir det ytligt.

Också i konsten finns det glapp: mellan det konstnären uttrycker och det andra ser.

– Det är alltid öppet. Alla har olika redskap för att läsa bilder och olika erfarenheter. Jag kan inte vänta mig att någon ska se exakt samma sak som jag menar. Det är ok – det är konstens styrka också på något vis, att det får vara så.

Han ler och berättar ett minne från en utställning, där han fick höra en besökare berätta om ett av hans verk för en annan besökare.

– ”Det här är ett lejon”. ”Lejon, tänkte jag, jag har inte gjort något lejon”, säger han och skrattar.

Men om du och jag har olika bild av vem du som person är – vem har rätt?

– I många fall kan det nog ligga någonstans mitt emellan, tänker jag.

Som boktiteln anger visade experimentet att det finns glapp mellan den yttre och den inre bilden av Jörgen P Karlsson.

Fick du reda på nåt du inte visste om dig?

– Att jag framstod som så bra, säger han och skrattar.

Helt genomgod är han ju inte, markerar han:

– Det har skurit sig med folk ibland och man kan ångra vissa saker. Som konstnär tvivlar man ganska mycket på det man gör, så det var väl skönt att höra att någon tyckte att man är en bra konstnär, men det var samtidigt svårt att ta in, för man vet ju vilka svårigheter man har.

Jörgen P Karlsson har en ateljé på Kvarnberget i Karlstad.
Jörgen P Karlsson har en ateljé på Kvarnberget i Karlstad. Foto: Lena Richardson

I bokprojektet landar han i att det inte är så farligt om den yttre bilden skiljer sig från den inre, eller ens viktigt vad ”folk” tycker om en:

– Det är ju inte viktigt! Det har jag funderat på länge, varför jag ska bry mig om det egentligen. Är man juste och som en vanlig människa, så varför ska man bry sig?

Grundpoängen

Experimentet kan låta som ett riktigt ego-projekt, men det finns också något allmängiltigt i det. Han hoppas inspirera andra att reflektera över identitet.

– Man kanske mår bättre av att bara vara sig själv? Det är väl grundpoängen, att slippa oket att tänka på vad andra tycker.

Hur mycket hinder har det oket varit för dig som konstnär?

– O, mycket faktiskt. Hade jag inte brytt mig så mycket hade jag kanske valt en helt annan bana. Jag hade kunnat vara mer säker på vad jag ville göra i tid och söka konsthögskola, säger han.

Nu blev det en utbildning till flygmekaniker istället och sedan hantverksjobb, bland annat. Fast nu är han student och läser på Handelshögskolan.

Och så är han ju en fritt skapande konstnär, som uttrycker sig i måleri, video och text.

– Konst och text hör ihop. Jag skriver en del också när jag målar och försöker få fram vad jag vill säga med vissa grejer. Sen är det skönt att kunna växla. Jag tröttnar aldrig på det jag gör.

I höst är han aktuell med både och: förutom med boksläppet också som en av de utvalda konstnärerna på Höstsalongen i Karlstad.

Artikeltaggar

Jörgen P KarlssonKarlstadLitteraturNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.