Hoppa till huvudinnehållet

Klenells mäktiga träd på Nationalmuseum – upphängt till tonerna av Sven-Ingvars

Publicerad:
Glasträdet som Ingalena Klenell skapat är nu på plats i Nationalmuseums samlingar och har provhängts – till tonerna av Sven-Ingvars.
Glasträdet som Ingalena Klenell skapat är nu på plats i Nationalmuseums samlingar och har provhängts – till tonerna av Sven-Ingvars. Foto: Privat och NWT

Värmländska glaskonstnären Ingalena Klenell kan nu lägga till ”representerad på Nationalmuseum” på sitt cv. I veckan som gick var hon på plats i Stockholm när glasträdet som museet köpt in provhängdes – till tonerna av Sven-Ingvars.

Glasskulpturen är cirka 2,8 meter hög och väger runt 50 kilo och det är ett träd med många utskjutande delar.

– Det är jättesvårhängt! säger Ingalena Klenell.

Inte så konstigt då att det var många känslor i luften när verket skulle provhängas. Det var många personer i rummet, men när stämningen blev som mest nervös, fanns räddningen nära.

En av teknikerna plockade fram mobilen och spelade Sven-Ingvars!

Många var på plats när det stora och sköra glasträdet provhängdes och det var spänt ett tag, berättar konstnären Ingalena Klenell. Då togs de värmländska tonerna fram. Längst till vänster står Micael Ernstell, intendent för samlingarna.
Många var på plats när det stora och sköra glasträdet provhängdes och det var spänt ett tag, berättar konstnären Ingalena Klenell. Då togs de värmländska tonerna fram. Längst till vänster står Micael Ernstell, intendent för samlingarna. Foto: Privat

– Det var väldigt spänt, men det blev väldigt kul, vi dansade och hängde, säger Ingalena Klenell.

Hemliga planer i vår

Nationalmuseum köpte in konstverket redan 2019 när hon ställde ut på ett galleri i Stockholm, men det dröjde till nu innan hon fick komma och övervaka provhängningen. Pandemin har satt stopp för besök och planer.

Nu ska verket fotograferas och hon vet att det kommer att visas på en ännu hemlig utställning i maj nästa år, i Nationalmuseums regi.

Stort, tungt och skört, men också ett mycket mäktigt konstverk: Ingalena Klenells verk Det går en tråd.
Stort, tungt och skört, men också ett mycket mäktigt konstverk: Ingalena Klenells verk Det går en tråd.

Att vara representerad på Nationalmuseum är en stor sak för en konstnär, men Ingalena Klenell sticker inte under stol med att hon känner viss oro i sammanhanget.

– Det är svårt att hänga, så jag var lite orolig när de köpte det. Det är inte kul om det ska ligga där i en låda, säger hon. Nästa vecka ska vi göra en instruktionsbok för hur man hänger upp det.

Djärvt och nyskapande

Att det skulle landa i något arkiv verkar dock inte troligt, sett till vad som uttrycktes i samband med inköpet. Så här sa Micael Ernstell, intendent konsthantverk och design på Nationalmuseum, i ett uttalande då:

– Nationalmuseum fastnade för Ingalena Klenells verk därför att det är ett djärvt och nyskapande exempel på glas i vår tid, som kommenterar människans förhållande till naturen.

Inga-Lena Klenell hemma i Edsbjörke (arkivbild).
Inga-Lena Klenell hemma i Edsbjörke (arkivbild). Foto: Åsa Eneljung

Nationalmuseum kallar henne en ”naturlyriker i glas” och ”en talesperson för mer djupt liggande existentiella frågor, som handlar om naturens sårbarhet och människans utsatthet”.

Fint i Säffle

Varje träd är unikt, men Ingalena Klenell har gjort flera. Sammanlagt har det blivit 18 stycken. 12 av dem bor i USA, ett hänger på universitet och tre i Säffle. Det sistnämnda är förknippat med stor glädje för konstnären själv, trots en något överraskande placering:

– Den bästa trädinstallationen finns i Säffles simhall! säger hon.

Artikeltaggar

Ingalena KlenellKonstKonstverkNationalmuseumNöje/KulturStockholmSunneSven-IngvarsUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.