Hoppa till huvudinnehållet

Temakväll med Säffles framtid i fokus

Publicerad:
Foto: Cecilia Snöbohm

Jobben, välfärden, flyktingarna och politiken. Det är ämnen som kommer att diskuteras vid en temakväll i Säffle kyrka på fredag kväll, där Säffles samhällsutveckling står i centrum.

Åke Sandberg, professor vid Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, har skrivit en bok om samhällsutvecklingen i Säffle med titeln ”Främling i sin stad. Stängda fabriker och butiker - missnöje och framtidstro”. Boken handlar om hur Säffle utvecklats från 50-talet till idag både industriellt, socialt och politiskt.

Under temakvällen, som arrangeras av Säfflebygdens Hembygdsförening, kommer han att berätta om boken och efteråt kommer Säfflepolitiker, forskare, lokalhistoriker, lärare, kyrkoherde och andra Säfflebor att få svara på frågor under ledning av Stig Andersson.

Åke Sandberg, som är uppvuxen i Säffle, är idag professor vid Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Åke Sandberg, som är uppvuxen i Säffle, är idag professor vid Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet. Foto: Susanne Kronholm

Åke Sandberg är uppvuxen i Säffle och han har sedan ungdomen sett hur staden förändrats.

– Jag växte upp under en tid då det var framtidstro, då centrum byggdes med de röda tegelhusen och det nya, stiliga stadshuset. Industrierna gick bra och det fanns massor av jobb. När jag kommer till Säffle idag är det de tomma skyltfönstren det första man ser och man slås av de tomma fabriksbyggnaderna. Men också av hur fint det är längs älven och kanalen.

Det som skett de senaste 50 åren är enligt Åke Sandberg en globalisering som slagit hårt mot en bruksort som Säffle. Stora företag har lagts ner eller flyttat utomlands och många jobb har försvunnit. Samtidigt har mindre och medelstora företag kommit till. Han uppskattar att sammantaget har ändå antalet jobb minskat med ett par tusen.

– Det sätter förstås sin prägel på en stad. Det är en svår och global process som politiken haft svårt att hantera. Hur få hit jobb och skapa en bra livsmiljö när invånarantalet går ner?

”Främling i sin stad” heter den bok som Åke Sandberg skrivit om samhällsutvecklingen i Säffle.
”Främling i sin stad” heter den bok som Åke Sandberg skrivit om samhällsutvecklingen i Säffle. Foto: Cecilia Snöbohm

Enligt Åke Sandberg har högerradikala partier, vilket han ser Sverigedemokraterna som ett exempel på, gett invandringen skulden för den här utvecklingen.

– Sverigedemokraterna säger att det mesta av problemen i kommunen beror på flyktingarna. Men det är 50 års globalisering som ligger bakom. Det stora flyktingmottagandet 2014-2015 satte såklart press på kommunens ekonomi och flyktingarna bidrog till att det blev ännu tuffare under en viss period. Men grundorsaken är globaliseringen.

I somras var Åke Sandberg i Säffle och signerade böcker vid biblioteket.
I somras var Åke Sandberg i Säffle och signerade böcker vid biblioteket. Foto: Cecilia Snöbohm

Hur vägen framåt ska se ut är något som kommer diskuteras under temakvällen. Åke Sandberg säger själv att han inte har några färdiga svar, däremot funderingar.

– Vi måste ta hand om de invandrare som finns i Säffle. De finns här och de måste integreras ännu bättre och då bör krav ställas på staten om att kommuner som tar ett stort ansvar ska få ett omfattande stöd. Men vårt stora problem är jobben och välfärden. Där skulle vi behöva en större skatteutjämning i landet där skatt förmedlas till kommuner som behöver det mest. En balans mellan växande storstäder och landsbygd. Stan behöver också jobba stenhårt för nya bostäder och att skapa attraktiv mark för nya industrier, och det sker redan. Långsiktigt handlar det om jobben, jobben, jobben.

Antalet platser vid arrangemanget är begränsade och föranmälan krävs därför till Lennart Stolpe på Säfflebygdens Hembygdsförening.

Medverkande under kvällen

Åke Sandberg, författare och forskare.

Ola Johansson (M)

Jimmy Jonasson (SD)

Matilde Konglevoll (V)

Ann Mlakar (S)

Dag Rogne (C)

Ingegerd Welin Fogelberg (SiV)

Carl-Johan Ivarsson, gymnasielärare

Kenneth Larsson, gymnasielärare

Luz Enith Martinez, validation engineer

Malin Brunzell, rektor

Lena Skoting, kyrkoherde

Per Skålén, företagsekonom

Lennart Stolpe, ordförande i Säfflebygdens Hembygdsförening

Moderator: Stig Andersson, f.d. distriktsläkare

Artikeltaggar

Åke SandbergPolitikSäffleSäfflebygdens hembygdsföreningSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.