Hoppa till huvudinnehållet

Framtidstro och jubileum i den anrika föreningen

Publicerad:
Säffle Pistolskytteklubb firar 80 år 2021. ST var besök under en luftskytteträning för ungdomar, på plats fanns bland annat Ludvig Fridh-Winborg för att träna.
Säffle Pistolskytteklubb firar 80 år 2021. ST var besök under en luftskytteträning för ungdomar, på plats fanns bland annat Ludvig Fridh-Winborg för att träna. Foto: Cecilia Snöbohm

I år firar en av Säffle stads äldsta idrottsföreningar 80 år, Säffle Pistolskytteklubb som bildades 1941. Det är en gedigen förening som för första gången någonsin har valt in en kvinnlig ordförande under jubileumsåret.

En onsdag kväll i september var Säffle-Tidningen nere i pistolskytteklubbens lokaler och kikade på ungdomar som tränade luftskytte. Luftskyttet drog i gång 1 september och har i princip inte haft en kontinuitet på två år. Först var det simhallsbygget och sedan kom pandemin.

– Det var en liten sväng mellan simhallsbygget och pandemin som det gick att träna i lokalen, säger Sophie Fahlin, Säffle PK:s nya ordförande.

Zion Sjögren har siktet inställt.
Zion Sjögren har siktet inställt. Foto: Cecilia Snöbohm

För gamla som unga

I dag är det runt 30 ungdomar i klubben som cirkulerar på träningarna runt en termin, var av 20 som är mer återkommande. Totalt har de runt 100 medlemmar som är både aktiva och passiva. Klubben är öppen för alla, gammal som ung - kvinna som man.

– Det är häftigt, att det finns förutsättningar att vara kvar länge i sporten. Att en som är veteran kan tävla och ha chans att vinna lika mycket som en som är yngre, säger Sophie.

Inom pistolskytte finns det många olika grenar. I Säffle PK skjuts det främst med luftpistol och inom krutskyttet är det mycket precision som gäller. Dock finns det aktiva skyttar i föreningen som även skjuter och tävlar i magnumfältskytte, fältskytte och militär snabbmatch för att nämna några.

I Pistolskytteklubben har de dessutom deras största projekt någonsin på gång.

– Vi satsar på att rusta upp 50-meters banan med tillhörande skjuthall för att utöka våra möjligheter och bredda skyttet för hela föreningen, för att inte bli begränsade gällande lokaler och fortsätta föreningens utveckling, säger Sophie.

 • Sophie Fahlin.
  Sophie Fahlin. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • William Wånggren, 5 år testar luftskytte för första gången.
  William Wånggren, 5 år testar luftskytte för första gången. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Foto: Cecilia Snöbohm
 • Patrik Wennsten, ledare i Säffle PK fyller en luftbehållare med 200 bar innan luftskytteträningen börjar.
  Patrik Wennsten, ledare i Säffle PK fyller en luftbehållare med 200 bar innan luftskytteträningen börjar. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Här får William hjälp med siktet.
  Här får William hjälp med siktet. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Patrik Wennsten har en liten genomgång för ett par ungdomar under träningen.
  Patrik Wennsten har en liten genomgång för ett par ungdomar under träningen. Foto: Cecilia Snöbohm

Ett par höjdpunkter

När Säffle PK bildades besökte man olika personer och bad om ett bidrag för att få ihop startkapital.

– När man var hos Torsten Källe så frågade han om de varit hos Storjohann. Han fick ett nej. Källe sade då att ni skall gå till honom först, så kommer ni till mig sedan. Anledningen till detta var att Källe ville lämna ett högre bidrag än det Storjohann hade gjort. Att det blev så framgår av klubbens första kassabok, berättar Rune Falk i Säffle PK.

Vi bad Rune att ge ett par höjdpunkter från föreningens tidsepok. Som många kanske inte vet hade Säffle tidigare en backe för skidhoppning. Det var nämligen i underbacken som pistolskyttet började. Ett par utmärkande framgångar har det dessutom varit där Säffle PK vid två tillfällen blivit Svenska Mästare i precision lagtävling - år 1974 och 2007.

Sophie Fahlin är den första kvinnliga ordförande som är invald i klubben.
Sophie Fahlin är den första kvinnliga ordförande som är invald i klubben. Foto: Cecilia Snöbohm

Första kvinnliga ordförande

Sedan starten 1941 har det bara varit manliga ordföranden i föreningen. Sophie är den första kvinnliga att ta över rollen som ordförande i Säffle PK. Hon kommer ursprungligen från Gullspång som ligger mellan Mariestad och Kristinehamn. Det var också där som hon för första gången provade pistolskytte.

– Jag tog pistolskyttekort 1998 som 18-19-åring efter att ha följt med min bror en gång, säger hon.

Innan Sophie tog rollen som ordförande i Säffle PK hade hon varit sekreterare under några år.

– Men det här är på ett helt annat sätt. Det ska arrangeras tävlingar och ha koll på regler och lagar. Det är utmanande på ett roligt sätt och vi är ett gott kärngäng, tycker hon.

Sophie var en duktig skytt men hon hade inte ett intresse för att tävla på den tiden. Däremot dök det upp en prova-på gång tillsammans med den internationella organisationen Ladies Circle för sex år sedan.

– Jag smög sedan ner i skuthallen med svärfar och blev kvar.

I dag tävlar Sophie på amatörnivå och känner att det är lagom för henne.

Att gå från sittande till stående som 13-åring har Säffle PK märkt att det finns en negativ trend med. Där har de ett glapp med aktiva medlemmar.
Att gå från sittande till stående som 13-åring har Säffle PK märkt att det finns en negativ trend med. Där har de ett glapp med aktiva medlemmar. Foto: Cecilia Snöbohm

Hoppas att klubben växer

Sophie vill gärna utveckla föreningen och vill se att den kommer att växa i framtiden. Det är ofta svårt att hålla kvar ungdomarna efter att de fyllt 13 år, då de går från sittande position till stående.

– Det blir ofta tungt och jobbigt då. Det är svårare att stå upp och där har vi märkt att det finns ett glapp till att hålla kvar skyttar. Det är den ålder då allt annat börjar konkurrera, säger Sophie.

Men de ser fler möjligheter där de kan få klubben att växa. När barn och ungdomar är nere för att testa skytte har de som fokus att de ska komma i gång och inte sättas i press för hårt.

– Förhoppningsvis blir barnen kvar och det blir också som en ingång för föräldrar, när de kommer ner med sina barn, säger Sophie.

Artikeltaggar

SäffleSäffle PKSkytteSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.