Hoppa till huvudinnehållet

Plats 283 av 290: ras för Åmål i årets företagsrankning

Publicerad:
Företagsklimatet i Åmål rankas bland landets sämsta.
Företagsklimatet i Åmål rankas bland landets sämsta. Foto: Pontus Lundahl/TT

70 placeringar, så mycket tappar Åmål i årets kommunrankning av det lokala företagsklimat. Åmål ligger nu på plats 283 av 290.

– Jag är övertygad om att vi ska kunna vända på det här tillsammans, säger Bente Hjelm, ordförande för Företagarna i Åmål.

Att det skulle bli ett tapp var väntat efter de enkätsvar som presenterades i somras. Svaren från de lokala företagarna väger tungt när organisationen Svenskt Näringsliv jämför Sveriges kommuner. Men att Åmål skulle återfinnas så här långt ned i den färdiga rankningslistan, på plats 283 av 290, hade nog få trott ändå.

– Placeringen är katastrof, jättetråkig. Det är någonting radikalt fel i kommunen. Det har man vetat om länge och det har vi pratat om från båda hållen, men uppenbarligen förstår vi inte varandra, säger Bente Hjelm, ordförande för Företagarna i Åmål.

Bland de statistiskt grundade faktorer som nu vägts ihop med enkäterna som lokala företagare besvarade i våras tappar Åmål i fyra av totalt fem kategorier:

· Jobb i kommunen (plats 161, -1)

· Företagsamhet (plats 166, -3)

· Entreprenader (plats 225, -20)

· Markförsörjning (plats 254, -3)

Enda faktorn där Åmål klättrar, om än marginellt, gäller kommunalskatt, från 215:e till 212:e plats. Detta trots att skattesatsen lämnats oförändrad sedan förra rankningen.

Tre faktorer som utgått sedan i fjol är nyföretagsamhet, andel i arbete och arbetsställen.

”Tappat fokus”

Det är Svenskt Näringsliv som står bakom rankningen av företagsklimatet. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och bedriva näringsverksamhet. Rankningen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2021 års lista bygger till två tredjedelar på enkätundersökningen och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

– Åmålsföretagens svar i undersökningen visar att man fortsatt är relativt nöjda med den kommunala servicen och bemötandet, vilket också bekräftas i andra undersökningar. Däremot känner inte företagen kommunens stöd i övriga frågor. Man anser att kommunen har tappat fokus på intresset för företagen och dess vardag, säger Susann Haggren, områdesansvarig för Dalsland på Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar.

Bente Hjelm, ordförande för Företagarna i Åmål, menar att kommunen måste bli bättre på att förstå småföretagarnas situation.
Bente Hjelm, ordförande för Företagarna i Åmål, menar att kommunen måste bli bättre på att förstå småföretagarnas situation. Foto: Ove Rydh

Bente Hjelm tycker det bör betonas att rankningen till stor del bygger på känsla och inte fakta:

– Företagarna som svarar behöver inte personligen ha varit i kontakt med kommunen, utan kan tycka saker ändå, baserat på vad de har hört av andra. Det ska man ha med sig, säger Hjelm.

Tycker du att Åmåls tapp speglar känslan du får av dina medlemmar?

– Ja, men samtidigt finns det områden där medlemmarna känner sig jättenöjda.

Bland Dalslandskommunerna svarar i år Färgelanda och Mellerud för de största kliven uppåt, 28 respektive 26 placeringar, medan Bengtsfors och Dals Ed tappar något, 23 respektive 35 placeringar. Bäst placering i den nationella rankningen har ändå fortfarande Dals Ed (86 av 290), följt av Mellerud (101), Bengtsfors (119) och Färgelanda (160). Avståndet mellan Åmål och närmaste dalsländska kommun är hela 123 placeringar.

Säffle klättrar från 37:e till 25:e plats.

Vad behöver göras för att Åmål ska lyfta?

– Kommunen behöver lyssna mer på oss, föra mer dialog, säger Bente Hjelm. Visst, de kommer och besöker oss ibland, men de behöver möta oss mer också och inse hur mycket småföretagen faktiskt betyder. Vi bidrar tillsammans med 30 procent av kommunalskatten, 151 miljoner kronor. Det är mer än någon annan enskild grupp. Jag tror också man måste förstå att företagande inte kan vara lika fyrkantigt som kommunal verksamhet.

Även om relationen kärvar, så råder det ingen osämja mellan Företagarna och kommunen, försäkrar Hjelm:

– Jag är övertygad om att vi ska kunna vända på det här tillsammans, säger hon.

Hoppas på nästa år

Kommunen tar rankningen på allvar och kommer nu fortsätta arbeta med förhoppning om att ta ett stort kliv uppåt nästa år.

Tillgången till mobilnät och information till företagen är två kategorier där kommunen är förhållandevis nöjd med utvecklingen. På motsatt sida, bland potentiella förbättringsområdena, finns exempelvis ökad förståelse för företagen verksamheter, kompetensförsörjning och uppfattad attityd.

– Det här är en jätteviktig undersökning bland flera andra mätningar som betygsätter kommunen. Vi tar det här resultatet på största allvar. Företagarnas upplevelser är jätteviktiga för oss i vårt fortsatta samarbete med näringslivet, säger Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef, i ett skriftligt uttalande.

Företagsklimat 2021
KommunRankningplaceringFörändring
Dals Ed86–35
Mellerud10126
Bengtsfors119–23
Färgelanda16028
Åmål283–70
Säffle2512

Artikeltaggar

ÅmålBente HjelmFöretagsklimatNäringslivSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.