Hoppa till huvudinnehållet

Säffle i topp på lista över kommuners företagsklimat

Publicerad:
Caroline Fröling (näringslivsenheten), Johan Österman (kommunikationsansvarig), Ingemar Rosén (kommunchef), Pia Proper (näringslivschef) och Dag Rogne (kommunalråd) är glada över resultatet i årets näringslivsranking.
Caroline Fröling (näringslivsenheten), Johan Österman (kommunikationsansvarig), Ingemar Rosén (kommunchef), Pia Proper (näringslivschef) och Dag Rogne (kommunalråd) är glada över resultatet i årets näringslivsranking. Foto: Nathalie Forsström

Säffle kommun hamnar på andra plats i länet och på 25:e plats i landet när Svenskt Näringsliv rankar det lokala näringslivsklimatet i landets kommuner.

Bortsett från ett tapp på några placeringar 2014 har Säffle kommun haft en stadig utveckling uppåt på listan sedan 2012. I årets näringslivsranking som nyligen presenterades hamnar Säffle på plats 25 bland landets 290 kommuner. I länet hamnar Säffle på en andraplats efter Grums. Rankingen bygger till stor del på företagarnas egna omdömen.

– Säffle placerar sig nu i toppskiktet av de kommuner som har ett riktigt bra företagsklimat i landet. Det är starkt och ett målmedvetet och hårt arbete i hela kommunen. Största förbättringarna från förra årets mätning syns inom områden som kompetensförsörjning, mobilnät och bredband och det sammanfattande omdömet om kommunens företagsklimat, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland, i ett pressmeddelande.

Klättrar på listan

Sedan 2012 har Säffle klättrat i placeringar, från plats 156 år 2012 till plats 25 i årets lista.

– Det har varit en metodisk klättring, säger Johan Österman, kommunikationsansvarig Säffle kommun.

Säffle kommun jobbar aktivt för att ha ett bra företagsklimat i Säffle. Kommunalrådet Dag Rogne (C) tror att rankingen speglar att kommunen har lyckats med arbetet.

– Vi ser det som ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, säger Dag Rogne.

– Det är resultatet av ett arbete både från förvaltningen och politiken, säger kommunchef Ingemar Rosén.

– Det är en jämförelse och vi kan jämföra oss med oss själva från år till år. Den här förändringen har skett i många år. Det är ett tydligt tecken på att vi jobbar åt rätt håll, säger Ingemar Rosén.

Företagen gör jobbet

Ingemar Rosén påpekar också att företagen själva spelar en stor roll.

– Det är företagen som gör jobbet. Vårt jobb är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att driva företag, säger Ingemar Rosén.

Dag Rogne uppger att det tar lång tid att klättra uppåt på listan men att det kan gå fort att rasa. Därför är det viktigt att arbetet fortsätter.

Omdömen från företagen

Svenskt Näringsliv rankar varje år sedan 2001 det lokala företagsklimatet i landets kommuner. Två tredjedelar av undersökningen bygger på företagens egna betyg och omdömen i en enkät om hemkommunens företagsklimat. En tredjedel av undersökningen bygger på statistiska faktorer för kommunen. Jämfört med förra årets ranking har Säffle klättrat tolv placeringar.

Etableringsgrupp

Att Säffle hamnar högt upp på rankinglistan sänder positiva signaler.

– Det är i allra högsta grad en gemensam framgång för samhället i stort, för hela Säffle. Allt hänger verkligen ihop, säger Ingemar Rosén.

Pia Proper uppger att kommunen har ett gott samarbete med företagarna. Hon nämner Etableringsgruppen som ett exempel på ett arbete som har fungerat bra. Etableringsgruppen består av tjänstemän som på olika sätt är inblandade i etableringar och gruppen finns till för både nya företag och befintliga företag som ska utvecklas på olika sätt. Syftet med gruppen är att företagen ska kunna få bra hjälp hela vägen.

– De blir omhändertagna från dag ett tills det är färdigt, säger Pia Proper.

Positiva signaler

Pia Proper jobbar mycket med företagsklimat och att Säffle ska vara en bra kommun att driva företag i. I det arbetet är den här rankingen viktig eftersom ett bra resultat ger positiva signaler.

– Vi vill ha fler etableringar till Säffle eftersom vi har en hög arbetslöshet, säger Pia Proper.

Plats 283 av 290: ras för Åmål i årets företagsrankning
Fakta

Årets rankinglista

De värmländska kommunernas placeringar i årets näringslivsranking från Svenskt Näringsliv. Landets 290 kommuner är med i rankingen.

Kommun Placering i år (förändring sedan förra årets ranking)

Grums 23 (-3)

Säffle 25 (+12)

Munkfors 26 (-2)

Torsby 55 (+24)

Kil 89 (-55)

Forshaga 100 (+18)

Sunne 110 (-68)

Karlstad 128 (-16)

Storfors 139 (+31)

Kristinehamn 150 (+31)

Hagfors 157 (+29)

Årjäng 158 (+8)

Hammarö 175 (+83)

Filipstad 194 (-10)

Eda 212 (+16)

Arvika 268 (-75)

Källa: Svenskt Näringsliv

Artikeltaggar

ArbeteDag RogneEkonomiFöretagandeIngemar RosénNäringslivPia ProperSäffle kommunSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.