Hoppa till huvudinnehållet

"Stolthet och stark identitet präglar Värmlands företagare”

Publicerad:
Kjell Ericsson, George Andrén, Lars-Evert Vikholm och Dag Rogne var några av talarna vid företagarträffen i Långserud.
Kjell Ericsson, George Andrén, Lars-Evert Vikholm och Dag Rogne var några av talarna vid företagarträffen i Långserud. Foto: Claes Österman

– När man träffar värmländska företagare möts man av stolthet och en stark identitet. Man pratar hela tiden om ”Vi i Värmland”.

Landshövdingen George Andrén var en av deltagarna vid tisdagens företagarträff i Långserud och han berättade om hur imponerad han blivit av det som han har mött av värmländskt näringsliv.

När Georg Andrén tillträdde som landshövding och länsstyrelsens ledare bestämde han sig för att göra en rundresa i Värmland, bland annat för att träffa värmländska företagare.

– Jag hann besöka tio kommuner innan pandemin satte stopp. Dessvärre hann jag inte med Säffle men vi planerar en ny resa, sa han.

Hans första officiella uppdrag som landshövding skedde dock i Säffle.

– Jag var med vid invigningen av den nya simhallen som för mig framstod som en symbol för en kommun som satsade och blickade framåt. Det har jag fått bekräftat många gånger sedan dess, inte minst genom det som händer i Långserud, sa han.

Georg Andrén berättade att hans företrädare som landshövding, den nyss bortgångne Kenneth Johansson, också hade sitt första officiella uppdrag i Säffle några år tidigare.

– Men då handlade det om Volvobussar nedläggning. Mycket har hänt sedan dess...

Entreprenörskap

Georg Andrén berättade att hans möten med värmländska företagare slagit honom på tre punkter:

– Man har insett entreprenörskapets betydelse. Man har satsat på hållbarhet som kärnidé, se bara på årets värmländska företagare Bokashi i Säffle. Och man visar omsorg om både personal och samhället vilket blivit särskilt tydligt under pandemin.

– Man talar om ”Vi Värmland”. Det hör man inte folk säga i andra län.

Lars Richter i Långseruds Utvecklingsgrupp, passade på att berätta om gruppens mångåriga arbete för landshövdingen Georg Andrén.
Lars Richter i Långseruds Utvecklingsgrupp, passade på att berätta om gruppens mångåriga arbete för landshövdingen Georg Andrén. Foto: Claes Österman

Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande i Säffle, berättade om utvecklingsarbetet som skett efter Volvobussar. Han tillträdde som kommunalråd 2014, en kort tid efter dråpslaget.

– Då var stämningen dyster och framtidstron svag och vi inledde direkt ett målinriktat arbete för att bryta den negativa spiralen och gemensamt skapa ett attraktivt Säffle. Vi lade mycket fokus på företagande och näringslivsutveckling. De senaste årens näringslivsrankingar bekräftar att spiralen nu är positiv, sa han.

Pia Proper, kommunens näringslivschef, berättade om enhetens arbete för att skapa förutsättningar för näringslivet, både befintliga företag och företag som vill etablera sig i Säffle. Hon sa att största hindret för aktuella nyetableringar just nu utgörs av två statliga myndigheter, nämligen Vattenfall och Trafikverket.

– Vi måste få dem att lyssna på oss om vi ska lyckas med ännu fler nyetableringar i kommunen, sa hon med adress till landshövdingen.

Framåtanda

Långseruds Utvecklingsgrupp var värd för kvällens träff och dess ordförande Lars Richter berättade om hur man i årtionden arbetat för att utveckla bygden, inte minst genom att komma förbi hinder.

– Nu är det fler som vill flytta hit än det finns hus att flytta till, konstaterade han.

Kjell Ericsson, träffens initiativtagare och moderator, berättade hur imponerad han är av det som händer i Långserud, inte minst det nya blickfånget Wiksfors Bruk.

– Vilken kreativitet och framåtanda! Jag är imponerad av det företagsklimat som råder i den här kommunen, sa han.

Lars-Evert Vikholm, en av de fyra hjärnorna bakom Wiksfors Bruk och en entreprenör som sticker ut med sin framåtanda och drivkraft, berättade historien, både den gamla och moderna, om bruket.

– Jag får ofta frågan om vi trodde att det skulle gå så bra som det gjorde. Det gjorde vi absolut! Annars hade vi inte gjort det, sa han.

Stolt över företaget

Han berättade också om det egna företaget Wiksfors Technology som bygger robotar för hustillverkning och nått globala framgångar.

– Jag är stolt över företaget, mina kollegor och det vi har fått till här, sa han.

Lantbrukaren Hans Peterson bekräftade resonemanget om att man i Långserud värnar om den bygd man bor i. Man ser inga konkurrenter - bara kollegor.

– Här finns enormt mycket kompetens och tillsammans tror jag att vi småföretagare i bygden generar 100 arbetstillfällen, sa han.

Bankdirektören Håkan Nordblad berättade om hur Westra Wermlands Sparbank engagerar sig för tillväxt och utveckling i sitt område. Han svarade ja på frågan om banken kommer att öppna fler kontor i Värmland men klargjorde samtidigt att det inte kommer att ske i Säffle eftersom samarbetspartnern Swedbank redan finns här.

Fick en svår fråga

Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundberg fick en intressant fråga av Kristine Geimure från Säffle & Långseruds Ekonomitjänst:

– Efter pandemin, vilka är de stora utmaningar vi står inför de närmaste fem åren?

– Svår fråga men jag tror att hållbarhet och digitalisering är två nyckelord. Individens val att välja var man vill bo och arbeta blir också en stor fråga, svarade Anna Lundmark Lundberg.

Landshövdingen Georg Andrén gjorde ett tillägg:

– Det primära är nu att få människor tillbaka i jobb igen. Då blir anställningsbarhet en nyckelfråga, sa han.

Artikeltaggar

AlmiAnna Lundmark LundberghDag RogneGeorg AndrénHåkan NordbladKjell EricssonLångserudLars-Evert WikholmNäringslivPia ProperSäffleSwedbankWestra Wermlands SparbankWiksfors brukWiksfors Technology

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.