Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen dags för Billy Elliot!

Publicerad:
Paul Sprengel spelar Billy Elliot i lördagens premiär på Säffleoperan.
Paul Sprengel spelar Billy Elliot i lördagens premiär på Säffleoperan.

– Äntligen!

Regissören Mattias Palm har väntat och väntat på premiären av Billy Elliot på Säffleoperan och på lördag är det dags.

– Jag blir så glad när jag ser hur bra det blir, säger han.

Pandemin stoppade premiären för ett år sedan men efter beskedet att restriktionerna skulle lättas, lades högsta växeln i. Billy Elliot-skolan för ensemblens alla barn har kört oavbrutet i nästan två år under Malin Axelssons ledning men annars är det bara knappt två månader sedan som startskottet för repetitionerna gick.

Mattias Palm berättar att det varit ett kraftprov för alla. Inte bara för ensemblen, som består av 45 personer, utan för hela teatern och teaterföreningen.

– Det hade varit ett kraftprov för vilken teater som helst. Jag kan säga att de senaste veckorna har varit sju resor värre än när det var som mest intensivt med Spelman på taket. Under några veckor har ögonen gått i kors på mig. Men alla har slutit upp på ett enastående sätt och det har gett oss kraft och lust, säger han.

Två premiärer

Billy Elliot har egentligen två premiärer. Dels på lördag kväll och dels nästa helg.

– Det är väldigt många barn i ensemblen och de är uppdelade i två lag vilket i praktiken innebär att det blir två premiärhelger, säger Mattias.

Han blir närmast lyrisk då han pratar om barnen i ensemblen.

– Vilka begåvningar! Barnen har tunga och svåra roller men är otroligt duktiga. Det vet jag att publiken kommer att hålla med mig om. Jag är oerhört imponerad av hur Malin Axelsson arbetat med barnen under den långa väntetiden, säger Mattias.

Huvudrollen som Billy Elliot delas av Paul Sprengel och Bruno Fovaeus.

– Det är en gigantisk roll för killar i 12-13-årsåldern. Men de hanterar den med lika mycket allvar som lust. Det är enastående att se, berömmer Mattias.

Regissören Mattias Palm är laddad inför lördagens premiär. I bakgrunden musikaliske ledaren Daniel Palm och koreografen Cynthia Kay.
Regissören Mattias Palm är laddad inför lördagens premiär. I bakgrunden musikaliske ledaren Daniel Palm och koreografen Cynthia Kay. Foto: Claes Österman

Han älskar att arbeta med en ensemble med ett åldersspann på 7-78 år.

– Det skapar en härlig dynamik på scenen. Men det är roligt att åldersspannet blir lika stort i publiken. Det här är en föreställning som går hem i alla åldrar. Då kan man prata folkteater och är det något jag gillar så är det folkteater.

Vad kommer publiken att få se?

– Billy Elliot är en fantastisk berättelse som inte lämnar någon oberörd eftersom den har så mycket som vi känner igen oss i. Musiken av Elton John är lika fantastisk och dansen - den måste bara ses och jag är så glad att vi fick med koreografen Cynthia Kay på den här underbara resan, säger Mattias.

Hur känns det så här nära premiären?

– Jättebra! Jag blir så glad när jag tänker på hur bra det kommer att bli...

Petra Nielsen gör den kvinnliga huvudrollen i Billy Elliot.
Petra Nielsen gör den kvinnliga huvudrollen i Billy Elliot. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Billy ElliotMalin AxelssonMattias PalmMusikSäffleSäffleoperan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.