Vädret kunde inte ha gjort bättre reklam för solceller än när medlemmar i Säffle lokalavdelning av Naturskyddsföreningen hälsade på hos makarna Eva och Göran Jungbark. De bor på vackert belägna gården Brosäter, Säter, strax utanför Värmlandsbro
Solen sken från en klarblå himmel och de 46 solcellspanelerna om vardera 1,5 kvadratmeter och totalt 70 kvadratmeter, slukade och omvandlade det solljus som strömmade ned mot dem.
– Vi funderade ett bra tag hur vi skulle göra och har ett tänkande om att försöka ha olika möjligheter, bland annat inom energifrågorna i vår lite oroliga värld, sade Göran.
– På energisidan har vi vedeldning som komplement till en luftvärmepump och sedan bestämde vi oss för en solcellsatsning, säger Eva.
Både Göran och Eva har ägnat mycket funderingar och planering kring sin anläggning där både grader och vinklar för solljuset ska vara så gynnsamma som möjligt samt vilka träd i närheten som måste tas ned.
– Visst har vi haft lite diskussioner kring det, skrattar Eva.
Eftersom Göran byggt och monterat allt själv och endast anlitat expertis när det gällt de inkopplingar som gjorts så har det hela kostat 85 000 kronor.
– Man får ju Grön Rot-bidrag på 15 procent av kostnaden för material och installation, förklarar Göran.
Anläggningen skall ge 12,5 kW och det är ungefär den energiåtgång man har själva. Allt överskott exporteras och säljs till Vattenfalls elnät och sedan får man köpa tillbaka den el man behöver. Behovet är ungefär en tredjedel av det man producerar.
– Men det går inte att köra el direkt till er själva, undrade en av besökarna.
– Nej, det har nog med säkerhet att göra om man inte mellanlagrar energin på något sätt.
Använde ”skräpyta”
Göran berättade om både tankearbetet och det praktiska och både han och Eva förnekade inte att det hade varit en hel del arbete som dock krönts med stor belåtenhet när allt var på plats.
– Många använder tak men hos oss passade det inte så bra och jag ville räkna ut så bra gradtal och vinklar för panelerna som möjligt och då fick det bli på en "skräpyta" på en äng nära huset där vi satte upp det hela, förklarade Göran.
Det blev två solcellsanläggningar, en som fångade in förmiddagens solljus och en som tog emot eftermiddagens solsken. Solcellerna genererar likström som sedan omvandlas till växelström .
I Tyskland produceras åtta procent av elbehovet av solceller medan det i Sverige rör sig om en procent.
– Solenergi är oerhört effektivt och jorden tar emot ett helt års förbrukning på endast två timmas solsken. Kunde man ta tillvara en tiotusendel av energi som når jorden så skulle även det täcka ett årsbehov, berättar Göran.
Den första solcellen som kunde producera el från solen uppfanns på 50-talet när man bland annat behövde använda solceller i satelliter.
Normalt har man en återbetalningsplan på tio år på solceller i Sverige på tio men Göran och Eva räknar med halva tiden eftersom de i stort sett gjort allt själva.
Frågor och svar
Det ställdes ett antal frågor om stort och smått och Göran kunde svara på det allra mesta och det verkade som en del i besöksgruppen väl kan tänka sig starta solcellsprojekt.
– Men det lär bli en del diskussioner om vilka av våra älskade träd som skall fällas, funderar Torbjörn Andersson högt.
Johan Lindh var en som var extra nyfiken och han fick många tips inför sin eventuella solcellsinstallation.
Nästa SNF-aktivitet blir en föreläsning om Värmlands finnskog och kvinnor som levde på skogen den 13 oktober i Silvénska villan.