Hoppa till huvudinnehållet

Högklassig jazzkvartett till Säffle

Publicerad:
När Seffle Jazz Club äntligen drar igång igen, så är Karl Olandersson tillbaka i Säffle med sitt band.
När Seffle Jazz Club äntligen drar igång igen, så är Karl Olandersson tillbaka i Säffle med sitt band. Foto: Anders Falk

När Jazzklubben den 7 oktober äntligen öppnar efter coronauppehållet bjuds på förstklassig musik. På scenen Karl Olandersson kvartett där pianisten Magnus Hjort, basisten Martin Sjöstedt och trumspelaren Daniel Fredriksson ingår.

Karl själv är en av landets mest uppskattade trumpetare som engageras i många sammanhang. Man har exempelvis kunnat se och höra honom i Allsång på skansen under flera säsonger. Vid en av TV2:s kulturlördagar i augusti framträdde han med sin kvartett.

På Säffle Jazzklubb är Karl Olandersson bekant. Han har bland annat spelat tillsammans med pianisterna Kjell Öhman och Mathias Algotsson, hammondorgelgruppen Trinity, med Stockholm All Swing Stars och med egen grupp. Som framgår är han en mångsidig musiker och dessutom en god sångare med en stil påminnande om Chet Baker. Karls instrumentala skicklighet bevisas av att han under tre år var huvudlärare i trumpet på jazzlinjen vid Stockholms Musikhögskola.

– Jag inte var mer än två år när jag tog mina första toner på pappas trumpet, berättar han i en intervju.

När han var tio år ingick han både i blåsorkestern och storbandet i hemstaden Hedemora. Efter gymnasiet kom han in på Musikhögskolan i Stockholm och etablerade sig som jazzmusiker. Han engagerades tidigt av trumspelaren Ronnie Gardiner och denne kom att betyda mycket för Karls karriär som musiker.

Bland sina förebilder på trumpet nämner han Clifford Brown och Nat Adderley. Det han gillar hos dem är swingen och den starka energi de lägger i sitt spel. I mina öron är likheten mellan Karl och Clifford Brown påfallande.

Karls medmusikanter håller också hög klass. Mest känd är Martin Sjöstedt, som inte bara är internationell kontrabasist utan också god pianist och förstklassig arrangör av storbandsjazz. Vid den TV-sända konserten fäste jag mig vid Magnus Hjorts läckra pianospel där han utnyttjade klaviaturen för brett utlagda ackordföljder. Det är bäddat för fin musikkväll på jazzklubben!

Stig Andersson

Artikeltaggar

MusikSäffleSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.