Hoppa till huvudinnehållet

LRF vill utrota alla vildsvin: ”Vi måste agera innan det är för sent”

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Mikael Johansson, lantbrukare på Värmlandsnäs, menar att problemet med vildsvinen riskerar att eskalera om man inte gör något radikalt.
Mikael Johansson, lantbrukare på Värmlandsnäs, menar att problemet med vildsvinen riskerar att eskalera om man inte gör något radikalt. Foto: Patrik Otter

Vildsvinen bör utrotas i Sverige.

Det menar LRF i Värmland.

– De är ett växande problem och vi måste agera innan det är för sent, säger Mikael Johansson, LRF Södra Näset i Säffle.

Under onsdagen och torsdagen håller Lantbrukarnas riksförbund sin förbundsstämma. En av frågorna som ska behandlas är motionen från LRF Värmland där Värmlandsregionen yrkar att LRF centralt ställer sig bakom kravet att vildsvinen ska utrotas från Sverige.

Startade i Säffle

Motionen väcktes ursprungligen av Södra Näsets LRF-avdelning på Värmlandsnäs. Avdelningens motion väckte stor diskussion på den värmländska regionstämman i våras men Södra Näset-avdelningens förslag fick till slut majoritet.

– Vi måste få gehör för det här, hela Sverige ser problemen, säger Mikael Johansson, ordförande LRF Södra Näset.

Hotar grisproduktionen

I LRF Värmlands motion till förbundsstämman lyfter man markskadorna som vildsvinen orsakar, samt att vildsvinen är ett hot mot livsmedelssäkerheten. Vildsvinen bör utrotas för att minska risken för spridning av afrikansk svinpest och andra smittor som salmonella, menar LRF Värmland.

Mikael Johansson på Hults gård är grisproducent och hör därmed till de bönder som drabbas hårdast om vildsvinen för med sig sig den fruktade afrikanska svinpesten, som för ett cirka år sedan spreds i Tyskland.

– Den sprider sig otroligt lätt, säger Mikael Johansson.

– Får man in smittan i sin besättning är det bara att slakta ut hela besättningen och göra en klinisk sanering.

De smittade grisarna kan inte användas till någonting, säger Mikael Johansson. Köttet måste brännas eller destrueras på annat vis efter slakt.

Tänker på lång sikt

Om det finns någon akut risk för smittoutbrott just nu eller inte är inte den avgörande frågan, menar Mikael Johansson. Det handlar om att säkra grisproduktionen på lång sikt.

– Folk anar inte vilka konsekvenser smittan kan få om den börjar spridas, säger han.

Förstör marker

Det är inte bara smittorisken för grisar som bekymrar bönderna. Vildsvinens bökande är ett känt fenomen i bland annat Värmland, och rapporter om förstörda åkrar och gräsmattor har blivit ett återkommande inslag i lokalmedierna.

Sören Thörner, kassör i LRF Södra Näset, är mjölkproducent men odlar även spannmål och majs, bland annat som foder till korna. Han vittnar om stora problem med vildsvin.

– Senast i går vandrade de in här, säger han.

Vildsvinen är starka djur som går fram genom åkrarna som små maskiner. Skadorna förstör skörden.

– Det växer ingenting där, säger han.

Vildsvin är ett växande problem, menar lantbrukare i bland annat Säffle.
Vildsvin är ett växande problem, menar lantbrukare i bland annat Säffle.

Kan skada korna

Ett allvarligt problem som Sören Thörner lyfter fram är när vildsvinen bökar på hans vallar som ska ge gräs till hans kor.

– De bökar ihop högar där gräset blandas med jord. Jag kan släta ut det med harven, men det kan finnas jordrester kvar i gräset och får korna i sig jordsporer kan de bli sjuka.

Han lyfter också fram trafikfaran som vildsvinen utgör när de korsar vägar.

Vildsvinen är uppskattade bland många jägare, men många lantbrukare ser dem som ett allt större problem.
Vildsvinen är uppskattade bland många jägare, men många lantbrukare ser dem som ett allt större problem.

”Hårt ord”

Sören Thörner ställer sig bakom kravet på utrotning.

– Det är ett hårt ord men vi måste ju göra något åt dem. Med tanke på hur mycket de förökar sig så är risken stor att problemen eskalerar.

Motionen är i skrivande stund ännu inte behandlad på riksstämman. LRF-representanterna i Säffle hoppas oavsett utgång att motionen gör att opinionstrycket ökar i frågan.

Arkivbild från vildsvinshärjningar i Gräsmark.
Arkivbild från vildsvinshärjningar i Gräsmark. Foto: Daniel Olausson
Värmlandslinjen vann - LRF vill ha nollvision mot vildsvin

Avslag föreslås

Motionen har behandlats inför stämman, och förbundsstyrelsens förslag till beslut är att motionen avslås. Styrelsen är dock enig med LRF Värmland om beskrivningen av problemet.

I stämmohandlingarna heter det bland annat i förslaget till beslut:

”Riksförbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning om vildsvinens skadegörelse och de risker för smitta som vildsvin för med sig. Med tanke på vildsvinens allvarliga skadeverkningar anser styrelsen att riksdagsbeslutet 1987 om att vildsvin åter ska vara en del av landets fauna var ett stort misstag. Enligt styrelsens uppfattning är dock vildsvinen nu etablerade över så stor del av landet och i så täta populationer, att till och med ett politiskt beslut om utrotning skulle bli svårt att genomföra.”

Arbetet fortsätter

LRF kommer dock att fortsätta att arbeta för en minskad vildsvinsstam, menar styrelsen:

”Riksförbundsstyrelsen kommer fortsatt att arbeta för alla realistiska möjligheter att begränsa skadeverkningar av vildsvin. Det finns av politiska, opinionsmässiga och praktiska skäl ingen snabb, enkel lösning. Alla möjligheter för att underlätta jakt, utöka tillåtna jaktmetoder, utöka jakttider och att utöka möjligheter för att få avsättning för fällda vildsvin kommer att analyseras. Alla förbättringar som är möjliga att åstadkomma kommer att prioriteras i påverkansarbetet.”

Artikeltaggar

JaktJordbrukLivsmedelLRFNäringslivSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.