Hoppa till huvudinnehållet

SM silver till Skålén

Publicerad:
Foto: Privat

Den gångna helgen seglades SM för CB66 klassen i Stenungsund. Tomas och Gustav Skålén och Fredrik Pettersson fick med sig en silvermedalj hem.

Tomas Skålén och Fredrik Pettersson seglade mycket aktivt i CB66 klassen för ett antal år sedan, men sedan dess har det varit de mer internationella klasserna Melges 24 och nu senare J70 som har gällt.

– Jag har dock behållit CB66:an som delvis legat i malpåse, berättar Tomas Skålén och fortsätter:

– Jag har alltid gillat den båten och jag har väl haft en förhoppning om att min grabb skulle intressera sig för segling och då skulle den båten passa utmärkt.

Nu är Gustav Skålén 13 år och har från och med i år varit en del i SSÅV:s lag i Allsvenskan.

– Förhoppningen har slagit in, skrattar Tomas

– Nu är han nästan mer intresserad av segling än jag. Så när nu Corona-restriktionerna släppt och SM i CB66 skulle arrangeras var det alltså dags att damma av CB66:an. Vi har använt den på ett antal kvällskappseglingar i klubben så den var inte så värst dammig, fortsätter Tomas.

Fina seglingar

16 båtar varav två stycken danskar hade samlats till SM:et. Då väderprognosen för söndagen varnade för väldigt hård vind så valde tävlingsledningen att genomföra hela 9 delseglingar på lördagen då möjligheten till segling på söndag var mycket osäker.

Lördagen bjöd på vindar mellan 5 till 8 meter per sekund och riktigt fina seglingar. Besättningen bestod förutom av far och son Skålén, av Tomas "wingman" Fredrik Pettersson.

– Vi kom snabbt in i rollerna och efter ett tag kändes det mycket hemtamt i båten. Vi seglade stabilt och gjorde egentligen bara ett par misstag som dock kostade dyrbara placeringar och med serien 4, 2, 7, 3, 2, 1, 1, 14, 3 så låg vi på en 3:e plats efter lördagens seglingar och 2:a bland Svenskarna, endast några få poäng efter 1:an och 2:an, berättar Tomas.

Tävlingarna avbröts

Söndagen bjöd mycket riktigt på hårda vindar men tävlingsledningen beslutade ändå att man skulle tävla.

– Vi var ivriga och var först ut ur hamnen men på väg ut mot tävlingsområdet möter vi tävlingsledningen som är på väg in mot hamn igen med signalflaggor hissade som betyder att tävlingarna är avbrutna, säger Tomas.

Man hade mätt upp vindbyar på mellan 16-18 meter per sekund ute på tävlingsområdet och bedömde det som för mycket för att på ett säkert sätt kunna genomför tävlingen.

– Vi var mycket besvikna att det inte blev några seglingar på söndag, berättar Tomas vidare.

– Vi var mycket laddade och såg fram emot att få fajtas om guldet.

Därmed var det alltså resultatet från lördagens tävlingar som blev slutresultatet. Regattan vanns av danske Michael Casparij men svensk mästare blev Christoffer Hellekant från Halmstad med Skålén/Skålén/Pettersson på silverplats och Olov Langenius från Göteborg på brons plats.

Artikeltaggar

SeglingSS ÅmålsvikenStenungsundTomas Skålén

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.