Hoppa till huvudinnehållet

Tobias slog fyra svenska rekord

Publicerad:
•Nöjda deltagare på DM-JDM: Ida Lithner, Tobias Klasson och Linnéa Bruce Holm.
•Nöjda deltagare på DM-JDM: Ida Lithner, Tobias Klasson och Linnéa Bruce Holm. Foto: Gundula Forsaeus

DM/JDM på kort bana har arrangerats i Västerås för klubbarna i det stora Mellansvenska simdistriktet. Säffle SS´ sju simmare placerade klubben på en åttondeplats i poängräkningen Tobias Klasson slog fyra svenska rekord i parasimklassen S14 och Erik Mulikov tog hem fyra medaljer.

120 simmare från 17 klubbar av det mellansvenska distriktets 50 tävlingsföreningar kom till start. JDM avgörs samtidigt som DM. Junioråldern sträcker sig till 19 år. Seniorerna var få, varför placeringarna i JDM och DM skiljde sig mycket lite eller inte alls. För att få starta måste man ha klarat någon av de individuella kvaltider, som räknats fram. Klubbarna tävlade mot varandra genom poängberäkning på de 12 främsta i varje gren och med dubbel poäng i lagkapp. Upsala S, Västerås SS och Örebro SA toppade poänglistan. En eloge till Säffles unga simmare, som placerade klubben på en åttonde plats i distriktet.

Erik Mulikov efter prisutdelningen på 400 meter frisim med en silverplakett för junior-DM och  en för senior-DM.
Erik Mulikov efter prisutdelningen på 400 meter frisim med en silverplakett för junior-DM och en för senior-DM. Foto: Ida Lithner

Svenska rekord i S14

Denna helg lyckades Tobias Klasson slå sina personliga rekord i sina samtliga sex starter. Det räckte för att sätta inte mindre än fyra svenska rekord i parasimklassen S14. På 100 och 200 meter frisim blev han ny innehavare av rekorden, som nu lyder på 58,91 och 2.10,17 medan han på 50 och 100m ryggsim slog sina egna rekord. De nya rekordtiderna blev 29,97 och 1.05,72.

Erik Mulikov simmade till sig fyra medaljer. På 400m frisim fick han ta emot en silvermedalj på såväl senior- som junior-DM efter att ha sänkt sitt personliga rekord från veckan innan med en halv sekund till 4.13,43. På 800 meter frisim sänkte han sin tid med 10 sekunder till 8.48,20, vilket gav brons på senior-DM och silver på junior-DM. På klubbnivå satte han nytt åldersrekord med 27.37 sekunder på 50 meter fjärilsim.

Ella Sjöbom bytte klubb under tävlingen.
Ella Sjöbom bytte klubb under tävlingen. Foto: Gordon Holm

Fler rekord

Linnéa Bruce Holm har fortsatt fint flyt. Denna gång sänkte hon sitt personliga rekord på 100 meter fjärilsim med hela 5 sekunder. På 100 meter bröstsim slog hon ett åldersrekord från 1985. Rekordet lyder nu på 1.19,43

Ella Sjöbom fick avsluta säffletiden med att bidra till ett klubbrekord på 4x50 meter frisim. Hon bor i Grums och går på gymnasiet i Karlstad. Ett klubbyte ger familjen bättre förutsättningar att hinna med arbete, skola och träning. Enligt övergångsreglerna blev hon klar för Karlstad på söndagen och fick därför, till mångas förvåning, byta klubb mitt under en mästerskapstävling.

Ida Lithner har efter en tids uppehåll återvänt till simningen. Att med ca 1,5 månaders träning komma på en fjärdeplats på 800 meter frisim är en prestation. Hon fixade top-10 placeringar även på 200 meter ryggsim och 400 meter frisim.

Ebba Locken, yngst i gänget, startade med ett personligt rekord på 50 meter frisim och gjorde sedan bra lopp på en beundransvärd jämn nivå på alla fyra simsätt. Tilde Halldan startade på 50, 100 och 200 meter frisim. Bästa placeringen blev en tiondeplats på 200 meter frisim.

Lagkapp

Lagkapperna är viktiga för beräkningen av klubbpoängen, då de ger dubbel poäng. På lördagen tog tjejerna Linnéa, Ebba, Tilde och Ella en sjätteplats och satte nytt klubbrekord på lagkappen 4x50m frisim med tiden 1.54,23. På söndagen placerade Ida, Linnéa, Ebba och Tilde även lagkappen 4x100 meter frisim på en sjätteplats.

Den 16-17 oktober arrangerar Säffle SS Ungdoms-GP i Säffle.

Artikeltaggar

Säffle SSSimsportTobias KlassonVästerås

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.