Hoppa till huvudinnehållet

Amanda, 19 visar killarna Girlpower

Publicerad:
19-åriga Amanda Carlsson från Säffle med medaljer, pokal och diplom sedan hon vunnit damklassen i SM i Supermoto och utmanat killarna i herrklassen.
19-åriga Amanda Carlsson från Säffle med medaljer, pokal och diplom sedan hon vunnit damklassen i SM i Supermoto och utmanat killarna i herrklassen. Foto: Claes Österman

19-åriga Amanda Carlsson från Säffle är nybliven SM-vinnare i Supermoto för damer men utmanade också toppförarna i herrklassen. Hon nöjer sig inte med att vara bästa tjejen.

– Nästa år ska killarna få se på ännu mer Girlpower, säger hon med ett leende.

Två år i rad blev Amanda Carlsson tvåa i SM-seriens damklass innan hon nyligen säkrade totalsegern i Supermoto Swedish Championship och fick ta emot pokaler och medaljer.

– Det var jättegött att äntligen vinna men det var lika gött att visa killarna vad man kan, säger Amanda.

I supermoto tävlar killar och tjejer nämligen på samma villkor. Visserligen finns det en damklass men i heaten kör man mot varandra och i totalklassen blev Amanda sexa bland 39 förare.

– Nästa år ska jag upp på pallen. Då ska killarna få se på Girlpower, säger hon leende men bestämt.

Amanda började köra motocross på Kocklandabanan redan som femåring.
Amanda började köra motocross på Kocklandabanan redan som femåring. Foto: Claes Österman

SM-bucklan i all ära men efter segern var det en sak som gladde henne mer än allt annat. Det var när Supermoto Swedish Championships högste chef Annelie Häggvist uttalade sig om Säffletjejen.

– Hon sa att jag är den bästa kvinnliga mc-föraren genom tiderna i Sverige. Det uttalande är jag mer stolt över än själva SM-guldet, säger Amanda.

Supermoto kan enklast beskrivas som motocross på asfalt. Motorcykeln är utrustad därefter. Det är 17-tumshjul med stora frambromsar som klarar av kraftiga inbromsningar i höga farter. Amanda kör en KTM på 450 kubik som hon köpte mitt under säsongen.

Siktar ännu högre

SM-tävlingen sker i två klasser, dels en Elitklass och dels en Open-klass. Amanda tävlar i Open. För att vinna totalt krävs framskjutna placeringar i nästan alla deltävlingar. Amanda vann som sagt damklassen men blev också sexa totalt och det sporrar henne.

– Man måste ju sikta ännu högre nästa säsong och då är det såklart en plats på prispallen som gäller, säger hon.

Girlpower och 100 procent är nyckelorden för Amanda. Hon vet vad hon behöver förbättra för att nå ännu bättre resultat.

– Mitt problem är att jag är för feg i starten och där måste jag förbättra mig. I sista SM-tävlingen startade jag som sexa men startade alldeles för dåligt och kom iväg som 16:e och hade en massa placeringar att jaga ikapp, berättar Amanda.

Nr 15 är Amandas siffra vilket konkurrenterna lärt sig.
Nr 15 är Amandas siffra vilket konkurrenterna lärt sig. Foto: Claes Österman

Hon menar att killarna är tuffare och att hon måste våga mer.

– Det märker jag i omkörningarna. Även där måste jag bli tuffare och mer bestämd.

Försiktigheten kan bottna i att hon kraschade några gånger i våras.

– Jag fick lite hjärnspöken och blev onödigt försiktig, säger hon.

Men hjärnspöken var inte det enda hon fick.

– Utöver spräckt revben och en skadad tumme så stukade jag nacken och ryggen. Jag visste inte ens att man kunde göra det...

Vill tävla i Tyskland

Men Amanda vann - trots skadorna. Så tuffheten saknas inte och det är konkurrenterna väl medvetna om. Respekten för Säffletjejen är stor bland konkurrenterna. Amanda är dessutom högst målmedveten.

– Mitt största mål är att bli första kvinnan som tävlar i Elitklassen. Då ska jag göra tillräckligt bra placeringar för att komma ned till Tyskland och tävla, säger hon.

Amanda bor bara några kilometer från Kocklandabanan där hon mer eller mindre växte upp.
Amanda bor bara några kilometer från Kocklandabanan där hon mer eller mindre växte upp. Foto: Claes Österman

Till vardags pluggar Amanda till gymnasielärare på Karlstads universitet och jobbar extra på Jysk i Guttane. Hon bor med föräldrarna i Hög, bara några kilometer från motocrossbanan i Kocklanda. Där har hela familjen varit engagerad i många år.

– Man kan lugnt säga att jag är uppvuxen där. Jag började köra motocross när jag var fem-sex år och tävlade med herrlaget i både Säffle och Arvika innan jag satsade på supermoto, berättar hon.

Att tävla mot killar har gett henne mycket.

– Man blir så klart bättre i hård konkurrens där man får kämpa och ta i. Jag märker inte själv om jag utvecklas som förare men många har berömt mig för att jag blir bättre och bättre och det är ju roligt att höra, säger Amanda.

 • Amanda Carlsson in action vid en av årets tävlingar.
  Amanda Carlsson in action vid en av årets tävlingar. Foto: Rogers Foton
 • Amanda Carlsson i full fart på tävlingsbanan.
  Amanda Carlsson i full fart på tävlingsbanan. Foto: Maeva Spongberg
 • Amanda Carlsson från Säffle vann damklassen i SM i Supermoto.
  Amanda Carlsson från Säffle vann damklassen i SM i Supermoto. Foto: Claes Österman
 • Garaget är en viktig plats när man sysslar med motorsport men Amanda har stöd av duktiga mekaniker.
  Garaget är en viktig plats när man sysslar med motorsport men Amanda har stöd av duktiga mekaniker. Foto: Claes Österman

De allt bättre resultaten visar svart på vitt åt vilket håll utvecklingen gått för den sympatiska Säffletjejen.

Amanda älskar att köra motorcykel men har ingen väghoj. Allt fokus är inriktat på tävling och träning. Det viktiga jobbet i garaget är inte heller något för henne.

– Pappa är en duktig mekaniker som jag inte skulle klara mig utan. Han försöker lära mig det viktigaste. Men jag fokuserar på körningen, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

Amanda CarlssonJyskKarlstads universitetMC-sportSäffleSupermoto

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.