Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländsk grafik i Galleri 2

Publicerad:
Utställningen i Galleri 2 med Konstgrafiska Verkstaden Dalsland har vernissage på lördag. På bilden ses fyra av de medverkande, från vänster Carina Svärd, Marianne Wenneberg, Tanja Mueller och Marianne Westerberg Edgren.
Utställningen i Galleri 2 med Konstgrafiska Verkstaden Dalsland har vernissage på lördag. På bilden ses fyra av de medverkande, från vänster Carina Svärd, Marianne Wenneberg, Tanja Mueller och Marianne Westerberg Edgren. Foto: Claes Österman

Konsthösten i Galleri 2 fortsätter med grafik. På lördag öppnar en utställning med sju konstnärer från Konstgrafiska Verkstaden Dalsland

Det är sju grafiker som kommer att visa det mesta av grafiska tekniker och konstnärliga uttryck.

– Grafik är tidskrävande med alla sina moment men för oss konstnärer är det en magisk process att se bilden växa fram, berättar Marianne Westerberg Edgren från Åmål som är en av konstnärerna som medverkar i utställningen.

Marianne Wenneberg från Säffle är en annan av konstnärerna.

– Jag har inte hållit på lika länge med grafik som mina kollegor men är fascinerad av konstformen som handlar lika mycket om bildskapande som av det gamla hantverket, säger hon.

Konstgrafiska Verkstaden Dalsland bildades 2000 då kollektivet hade 30-35 medlemmar. Idag har man 18 medlemmar.

Besökare får en liten introduktion i grafik i galleriets entré.
Besökare får en liten introduktion i grafik i galleriets entré. Foto: Claes Österman

Syftet med föreningen är att driva en grafisk verkstad i Åmål och ge konstnärer och andra grafikintresserade en väl fungerande arbets- och samlingsplats. Verkstaden är belägen i det gamla bryggeriet i Åmål.

Föreningen samarbetar också med olika institutioner, bland annat Västra Götalandsregionen, och ingår i ett nätverk mellan andra grafiska verkstäder och grafikintresserade utövare lokalt, regionalt och internationellt.

– Det kulturstöd vi får innebär att vi kan satsa på utbildning och utveckla vår lokal vilket i sin tur innebär att vi fått bättre möjligheter att locka nya medlemmar och locka till oss ungdomar, säger Carina Svärd, en av medlemmarna.

Kräver stora ytor

Tillgången till en gemensam verkstad betyder mycket, inte bara när det gäller skapande och inspiration.

– Grafik är en konstform som kräver mycket utrustning och stora ytor, förklarar Marianne Westerberg Edberg.

Medverkar vid utställningen gör sjuk av grafikverkstadens medlemmar, nämligen Josefin Sterner, Marianne Wenneberg, Lilian Militschenko, Lisbeth Fürdell, Tanja Mueller, Carina Svärd och Marianne Westerberg Edgren.

Utställningen har vernissage på lördag och pågår till den 17 oktober.

Artikeltaggar

ÅmålGalleri 2KonstNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.