Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt hög arbetslöshet

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se

I september var 10,9 procent av Säffles befolkning i arbetsför ålder inskrivna som arbetslösa. Det är en betydligt högre andel än snittet i både länet och riket.

I september var 4,5 procent av Säffle kommuns medborgare i arbetsför ålder öppet arbetslösa, det är 0,7 procent färre än samma månad förra året. 6,4 procent var i september i år inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är en marginell minskning jämfört med förra året.

10,9 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år var i september 2021 inskrivna som arbetslösa. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 7,3 procent i Värmlands län och 7,5 procent i hela riket. I Sverige och Värmland i stort kan man också se en större minskning jämfört med samma period förra året än vad man kan se i Säffle.

Arbetsförmedlingen presenterar nya arbetsmarknadssiffror för september.
Arbetsförmedlingen presenterar nya arbetsmarknadssiffror för september. Foto: Anders Wiklund/TT

Högt bland unga

Arbetslösheten är stor bland ungdomar. Av Säffles befolkning mellan 18 och 24 år var det i september i år 17,6 procent som var inskrivna som arbetslösa. Förra året låg motsvarande siffra på 17,8 procent. Siffrorna för september 2021 för hela riket visar att 9,8 procent av unga mellan 18 och 24 år var inskrivna arbetslösa. Motsvarande siffra för Värmlands län var 11,1 procent.

Även bland utrikesfödda är arbetslösheten hög. De senaste siffrorna visar att det i september var 37,8 procent bland utrikesfödda i Säffle kommun som var inskrivna som arbetslösa. Det är en liten minskning jämfört med samma tid förra året då siffran låg på 41,2 procent. I Värmland låg motsvarande siffra på 22,2 procent och i Sverige på 18,5 procent i september 2021.

Brist på arbetskraft

Arbetslösheten i landet har i sin helhet minskat jämfört med hur det såg ut vid den här tiden förra året. Men arbetslösheten är fortfarande hög samtidigt som det råder brist på arbetskraft i hela landet.

– Många arbetssökande har inte de kompetenser eller den utbildning som arbetsgivarna efterfrågar. En tredjedel av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning och många saknar också tillräcklig svenska, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.