Hoppa till huvudinnehållet

Fem miljoner extra till socialnämnden

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Majoritetens representanter Ola Johansson (M), Helèné Agdén (SIV), Malin Nygren (KD), Dag Rogne (C) och Magnus Jansson (L) presenterade förslag på tilläggsbudget.
Majoritetens representanter Ola Johansson (M), Helèné Agdén (SIV), Malin Nygren (KD), Dag Rogne (C) och Magnus Jansson (L) presenterade förslag på tilläggsbudget. Foto: Nathalie Forsström

Den politiska majoriteten i Säffle kommun vill ge mer pengar till socialnämnden och till barn- och utbildningsnämnden i en tilläggsbudget för 2022.

Majoriteten (Centerpartiet, Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna samt Liberalerna) har kommit med ett förslag på tilläggsbudget. Ärendet ska upp för beslut i kommunfullmäktige den 8 november.

Förslaget innebär att socialnämnden får fem miljoner extra i budgeten för 2022. Barn- och utbildningsnämnden får enligt förslaget två miljoner extra.

Bättre prognos

Justeringen är möjlig tack vare att kommunens ekonomi har stärkts med ungefär tio miljoner kronor i den skatteavräkning som har skett för tidigare år då preliminära skatteintäkter justeras mot de verkliga. Dessutom ger tillväxten efter pandemin en bättre skatteprognos för 2022. Kommunen får även ett statligt stöd på grund av att kommunen räknas som en kommun med särskilda utmaningar.

Stort tillskott

Kommunalrådet Dag Rogne berättar att det såg kärvare ut när budgeten skulle sättas i juni men att det nu efter de senaste skatteavräkningarna ser bättre ut. Därför kan man tillsätta mer pengar.

Den största delen av summan ska gå till socialnämnden och även barn- och utbildningsnämnden får ett stort tillskott.

– Det är två nämnder som har ett besvärligt uppdrag just nu. Får vi bättre ekonomi är det viktigt att fortsätta satsa på dem ett tag till tycker jag, säger Ola Johansson (M).

Utmaningar

Pengarna är inte öronmärkta utan kan användas på det sätt som nämnden tycker blir bäst.

– De får använda dem på det sätt som de tycker är bäst själva.

Socialnämnden får enligt förslaget fem miljoner extra.

Socialnämnden står inför utmaningar. Man kan se volymökningar inom social omsorg, främst inom hemtjänsten. Det kan bero på att fler vågar söka hjälp. Den demografiska utvecklingen med fler och fler äldre börjar också slå igenom i verksamheterna. Dag Rogne uppger att socialnämnden börjar känna av äldreomsorgskurvan.

– Vi vill stötta den nämnden och få dem att känna optimism och framtidstro.

Få balans

Enligt majoriteten har man en kostnadseffektiv verksamhet men ökade volymer gör att det krävs en ökad finansiering. Pengarna kan användas som en bit på vägen för att socialnämnden ska få en ekonomi i balans. Målet är att det ska ske inom tre år.

Kostnaden för försörjningsstöd ingår inte i socialnämndens budget eftersom det tidigare har plockats ut och blivit ett ansvar för hela kommunen.

Fler pedagoger

När det gäller de två miljoner extra som majoriteten vill ge till skolan kan det stoppas där pengarna behövs som mest.

– Skolan i Säffle är i bättre balans ekonomiskt och har i flera år gjort stora kostnadsreduceringar. Tillskottet på två miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden skapar möjligheter till att fler pedagoger kan finnas i verksamheten, skriver majoriteten.

Resultatet påverkas inte

Ola Johansson tillägger att han tycker att skolan i Säffle fungerar bra.

– Jag är helt trygg med att mina barnbarn ska gå till skolan varje dag, säger han.

Tilläggsbudgeten kan läggas utan att resultatet på sista raden påverkas jämfört med den ursprungliga budgeten för 2022. Majoritetens förslag till tilläggsbudget kommer att tas upp i kommunfullmäktige på nästa sammanträde den 8 november.

Artikeltaggar

Dag RogneMagnus JanssonMalin NygrenModeraternaNyheterOla JohanssonPolitikSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.