Hoppa till huvudinnehållet

Källes första patent lade grunden till ett storföretag

Publicerad:
Källes första egna fabrik byggdes vid Bergsgatan. Där togs denna bild, sannolikt någon gång på 1930-talet. 1938 flyttades verksamheten till nybygget i Höglunda.
Källes första egna fabrik byggdes vid Bergsgatan. Där togs denna bild, sannolikt någon gång på 1930-talet. 1938 flyttades verksamheten till nybygget i Höglunda.

DEL 1

Det skulle ha kunnat firas ett 100-årsjubileum i Säffle i år. Det är nämligen 100 år sedan Torsten Källe startade sitt företag Källe-Regulatorer. Eller kanske skall man skriva att det sannolikt är 100 år sedan starten?

Det är lika bra att göra en liten reservation. 1921 är det årtal som oftast har nämnts som året då Källe grundade sitt företag, men det finns också uppgifter som pekar mot andra årtal. Såväl 1922 som 1923 har nämnts. Nu blir det av allt att döma inget jubileum oavsett startår. Hjärtat i det företag som Källe startade och som blev en framgångssaga finns inte längre i Säffle. Visst lever delar av ursprungliga Källe-Regulatorer vidare, men mycket av tillverkningen sker nu utomlands, bland annat i Tjeckien och Indien. Ägarna finns också huvudsakligen utomlands. Där lär knappast någon ägna en tanke åt Torsten Källe och eventuellt 100-årsjubileum.

Det mesta talar i alla fall för att det var 1921 som Torsten Källe startade eget företag. Han hade då slutat som assisterande driftingenjör på Billeruds bruk. Det hävdas att han hade fått sparken och att självaste Billerudschefen Christian Storjohann skall ha tagit beslutet. Kanske var det så. Det fanns i så fall en förklaring till detta.

Patent och fabriksbygge

Torsten Källe kom till Säffle och Billerud 1919 som nyutexaminerad civilingenjör på kemiska linjen. På bruket arbetade han med att utvinna sprit ur sulfitmassa. Han insåg snart att det fanns mycket att vinna med teknikens hjälp. Han arbetade med att konstruera regulatorer, som kunde automatisera processen. Det var detta experimenterande som somliga tydligen ansåg ta för stor del av arbetstiden. Värdet av arbetet skulle dock snart visa sig, men då utanför Billerud.

 • Torsten Källe i samtal med tre av sina närmaste medarbetare, från vänster Erik Löfgren, Sven Löwgren och Jan Lundeberg.
  Torsten Källe i samtal med tre av sina närmaste medarbetare, från vänster Erik Löfgren, Sven Löwgren och Jan Lundeberg.
 • Torsten Källe var uppfinnare och företagsledare. Han byggde i Säffle upp ett storföretag. I år är det 100 år sedan allt startade.
  Torsten Källe var uppfinnare och företagsledare. Han byggde i Säffle upp ett storföretag. I år är det 100 år sedan allt startade. Foto: Herman Bergne
 • Den 30 december 1950 fanns i Svenska Dagbladet en helsidesannons från Källe-Regulatorer. Det var två dagar innan Säffle blev stad. Just det året hade såväl kontor som verkstadslokaler byggts ut i Säffle. ”Källe och Säffle – namn med världsrykte” läste man i annonsen.
  Den 30 december 1950 fanns i Svenska Dagbladet en helsidesannons från Källe-Regulatorer. Det var två dagar innan Säffle blev stad. Just det året hade såväl kontor som verkstadslokaler b…
 • ”Dagen till ära” står det på ett ställe i Källes annons i Svenska Dagbladet 26 juni 1953. Tidigare hade alltid midsommaraftonen firats 23 juni, men från och med 1953 gäller att midsommaraftonen alltid skall firas på en fredag. Det blev 26 juni det året. Och en helsidesannons blev det, dagen till ära.
  ”Dagen till ära” står det på ett ställe i Källes annons i Svenska Dagbladet 26 juni 1953. Tidigare hade alltid midsommaraftonen firats 23 juni, men från och med 1953 gäller att midsomma…
 • Vid Bergsgatan byggde Torsten Källe sin första fabrik på 1920-talet. I det huset hade långt senare även Inventing en tid sina lokaler. Inventing blev 1985 en del av det som då blev BTG Källe Inventing.
  Vid Bergsgatan byggde Torsten Källe sin första fabrik på 1920-talet. I det huset hade långt senare även Inventing en tid sina lokaler. Inventing blev 1985 en del av det som… Foto: S-E Dahlström

Redan 1921 fick Torsten Källe ett patent, som avsåg ”Regleringsinrättning för ventilmanövreringsanordningar”. Det skulle bli otaliga patent under hans karriär. I en annons som Källe-Regulatorer lät publicera 1960 anges antalet patent, framtagna inom företaget, till cirka 150.

Företagsstarten inleddes i liten skala. Den skedde i en hyrd lokal vid Fabriksgatan. 1927 kunde verksamheten flyttas till en då nybyggd fabrik vid Bergsgatan. Bara fyra år senare gjordes en tillbyggnad. Företaget utvecklades snabbt och snart behövdes ännu större lokaler. Torsten Källe ville bygga nytt och fastnade för Karlsborgsåsen. Byggnadsnämnden avslog hans förslag om plats för fabriken.

Torsten Källes nästa önskemål om plats för den nya fabriken blev Höglunda. Inte heller det undgick motstånd. Det sägs att Källe då skall ha hotat med att i stället flytta sitt företag och sina byggplaner till Tyskland. Då blev det godkännande och bygget kom till stånd nära järnvägen mitt emot stationen. Det var tur även för Källe. Året var 1938. Ett år senare var andra världskriget ett faktum.

”Explosiv utveckling”

Kriget kom att påverka Källe, men på ett helt annat sätt än om hans företag hade flyttats till Tyskland. Under krigsåren kunde inte drivmedel till fordon importeras. Lösningen blev gengasaggregat, som monterades på bilarna. 1941 kom Torsten Källe med en uppfinning som revolutionerade gengasdriften. Ett gengaslaboratorium byggdes 1942. Källes gengasaggregat blev en succé. 1944 kunde man fira att 10 000 sådana hade levererats. De tillverkades av Svenska Fläktfabriken och såldes av Ford-återförsäljarna.

När kriget var slut försvann inte oväntat marknaden för gengasaggregat, men i gengäld ökade efterfrågan på andra Källe-uppfinningar igen. 1950 byggde man till kontors- och verkstadslokalerna i Höglunda. Produktionen ökade och antalet anställda dubblades från ett hundratal till i runda tal 200.

Ytterligare tillbyggnad väntade och 1961-1962 byggdes nya kontorslokaler. En annons i Dagens Nyheter på luciadagen 1960 ger bakgrunden till den satsningen.

- Den nästan explosiva utvecklingen av vår omsättning, vilken på de senaste fyra åren tredubblats, är en direkt följd av vår ledande ställning som utvecklingsföretag. Även internationellt sett.

De nya lokalerna inrymde ett centralkontor med laboratorier, totalt 2 000 kvadratmeter. Samtidigt sökte man ett antal nya medarbetare. Och inte nog med det. Man erbjöd också anställning – och erforderlig utbildning – åt andra sökande som ville satsa på regleringstekniken som sin framtidsuppgift.

Källe sålde sitt livsverk

Källe-Regulatorer var ett framgångsrikt företag, som hade vuxit snabbt med Torsten Källe som teknisk ledare, chefskonstruktör och verkställande direktör sedan fyra decennier tillbaka.

1963 fyllde han 70 år. Kort tid efter 70-årsdagen kom nyheten att Bonnierföretagen gått in som delägare i Källe-Regulatorer. Snart kom också beskedet att Lars Hedman tog över rollen som vd och vid halvårsskiftet 1964 köpte Bonnierföretagen även andra hälften av aktieportföljen och därmed hela ägandet. Torsten Källe hade lämnat över sitt livsverk, säkert förvissad om att det skulle ha en säker framtid.

 • Källe-Regulatorer växte successivt. Bilden från verkstadslokalen skall vara tagen omkring 1960.
  Källe-Regulatorer växte successivt. Bilden från verkstadslokalen skall vara tagen omkring 1960.
 • Statsminister Tage Erlander var i slutet av 1960-talet på besök i Säffle. På bilden ses han tillsammans med kommunalrådet Harry Jansson och Elsa och Torsten Källe.
  Statsminister Tage Erlander var i slutet av 1960-talet på besök i Säffle. På bilden ses han tillsammans med kommunalrådet Harry Jansson och Elsa och Torsten Källe. Foto: ST Arkiv
 • Källes gengasaggregat blev en succé och när 10 000 sådana hade levererats firades det bland annat med denna annons.
  Källes gengasaggregat blev en succé och när 10 000 sådana hade levererats firades det bland annat med denna annons.
 • I en annons i Dagens Nyheter på luciadagen 1960 fanns en bild som visade vad som var på gång. Huset till vänster skulle byggas. Det skedde 1961-1962 och gav nya kontorslokaler.
  I en annons i Dagens Nyheter på luciadagen 1960 fanns en bild som visade vad som var på gång. Huset till vänster skulle byggas. Det skedde 1961-1962 och gav nya kontorslokaler.

I sammanhanget skall man också komma ihåg, att många ännu verksamma Säffleföretag är avknoppningar från det som var Källe-Regulatorer, det vill säga startade av medarbetare som valde att starta eget.

Källe-Regulatorer levde vidare långt efter Torsten Källes bortgång 1975, men med nya ägare och under andra namn. Med tiden kom en dramatisk förändring. Mer om detta i nästa artikel.

Artikeltaggar

BTG GrouplokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.