Nu ska 600 barn i Säffle vaccineras

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Säffles skolchef Erica Andrén och Maria Bjelkhed, mediciniskt ledningsansvarig skolsköterska, planerar hur vaccineringen av barn i åldern 12-15 ska gå till.
Foto: Claes Österman
Nu förbereder barn- och utbildningsförvaltningen för covid-19-vaccinering av alla Säfflebarn i åldern 12-15 år. Det handlar om 600 barn.
– Det viktigaste just nu är att alla vårdnadshavare snarast lämnar in handlingarna så att vi kan förbereda processen.

Det säger Maria Bjelkhed som är medicinskt ledningsansvarig skolsköterska. Det handlar om den samtyckesblankett som ska skrivas under av båda vårdnadshavarna och som ska lämnas in både om man vill och om man inte vill låta vaccinera sitt barn samt en hälsodeklaration.

Maria Bjelkhed betonar att vaccineringen är frivillig och att det inte finns något vaccintvång.

– Det är vårdnadshavarna som väljer om deras barn ska vaccineras. Och vi kommer självklart inte att spruta det barn som absolut inte vill, säger hon.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i åldern 12-15 år vaccineras och Region Värmland har därför skickat brev till alla berörda vårdnadshavare i Värmland med folkbokförda barn födda 2006-2009. I Säffle kommun rör det sig om drygt 600 barn inklusive barn i friskolor.

Smittskydd Värmland redogör i det utskickade brevet för både risker och nytta med vaccineringen.

– Valet är väl underbyggt. Det har gjorts en bedömning där man väger risken mot nyttan och kommit fram till att nyttan för den enskilda individen överväger, säger Erica Andrén som är chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Merparten av eleverna kommer att vaccineras i Tegnérskolan men några barn får också sina sprutor i Höglundaskolan och Tingvallaskolan.
Foto: Nathalie Forsström

I början av pandemin vaccinerade vi oss för att skydda de äldre.

– Nu handlar det om att skydda den stora gruppen ungdomar där det finns risk att drabbas av allvarlig sjukdom. Vi hoppas därför att så många som möjligt kommer att vaccinera sig även om vi självklart inte lägger någon värdering i vad man väljer, säger Erica Andrén.

Skolsköterskan Maria Bjelkhed säger att det är viktigt att vårdnadshavarna snarast svarar på erbjudandet om vaccinering. Det handlar om att samtyckesblankett och hälsodeklaration snarast skickas till skolan med barnen.

– Man ska svara även om man säger nej. Det är en omfattande process att vaccinera barnen och det kräver en del förberedelser . Så det är viktigt att vårdnadshavarna ger oss besked så vi vet att de tagit del av informationen, säger hon.

När kommer vaccineringen att ske?

– Efter höstlovet. Merparten av eleverna vaccineras på Tegnérskolan men berörda elever på Höglunda och Tingvalla kommer att få sina sprutor där, svarar Maria Bjelkhed.

Att vaccineringen sker i skolan har ett jämlikhets- och trygghetsperspektiv. Ingen ska behöva känna oro, vare sig man vaccinerar sig eller inte.

Hur kommer vaccineringen att gå till?

– Den kommer att ske i en särskild sal dit eleverna går klassvis. Det kommer hit tre sköterskor från Region Värmland som kan vaccinera 30 elever i timmen. Den andra vaccinationsdosen får man tre veckor senare, säger Maria Bjelkhed.

Under processen kommer man också vid några tillfällen att erbjuda drop in-vaccinering för övriga åldersgrupper som av olika anledningar inte vaccinerat sig ännu men önskar göra det. Detta kommer att ske både i Tegnérskolan och Höglundaskolan. Regionen kommer att informera om vilka tider som drop-in-vaccineringen sker.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.