Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadmusiker i trio med Mapei och Rusiak: "Sjukaste scenariot"

Publicerad:
Mapei, Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak har trion Mor tillsammans. "Det här känns som det bästa jag har varit med om att skapa", säger Karlstadsmusikern Fredrik Okazaki.
Mapei, Fredrik Okazaki och Thomas Rusiak har trion Mor tillsammans. "Det här känns som det bästa jag har varit med om att skapa", säger Karlstadsmusikern Fredrik Okazaki. Foto: Camilla Cherry

Den svenskamerikanska popstjärnan Mapei har tidigare arbetat med Mark Ronson och Diplo. Nu gör hon gemensam sak med Thomas Rusiak och Karlstadsmusikern Fredrik Okazaki i trion Mor.

På bästa Abba-manér har trion Mor plockat samman medlemmarnas initialer för att skapa bandnamnet. Bakom Mor finns Jacqueline Mapei, Fredrik Okazaki och Thomas Rusaik och nu släpps gruppens första singel "Spitfire".

– Vi tre funkar så bra tillsammans för vi har samma inställning, börjar Fredrik Okazaki med frukostmackan i ena handen.

– Det vi gör tillsammans blir lite mer alternativt än det vi gjort på skilda håll varför sig tidigare.

Han beskriver kollegan Mapei som en popartist som i Mor får blotta sin själ och känna sig helt fri i sin sång. Thomas Rusiak har han arbetat med vid flera tillfällen tidigare. Fredrik Okazaki själv har en bakgrund som trummis och har bland annat turnerat flitigt som en del av Robyns kompband.

– I Mor är vi alla delaktiga i det mesta. Vi är ett band-band om du förstår vad jag menar. Arbetet har faktiskt gått undan som fan, vi har redan spelat in två album.

Värmlänningen bakom Abbas nya låtar: "Häftigt att fånga magin"

"Helt otroligt"

Ett första album ska släppas i februari. Men först väntar ytterligare singelsläpp.

– Musiken har blivit som den blivit, vi har inte arbetat utifrån några regler eller så, fortsätter Fredrik Okazaki.

– Det här är det sjukaste scenariot jag har varit med om – på papperet är Mapei och Thomas rätt sega, jag trodde det skulle ta flera år att få ihop en platta. Men vi hade typ ett album klart efter att ha setts sju gånger. Helt otroligt.

Mapei slog igenom 2013 med "Don't Wait" och grammisnominerades för sitt andra album "Sensory Overload" 2019. Thomas Rusiak är mest känd för sitt album "Magic Villa" från 2000 som bland annat innehöll låten Hiphopper" som senare har gjorts i många olika versioner, till de senare hör Teddybears version – "Punkrocker" – som de gjorde tillsammans med Iggy Pop.

– I Mor har vi skapat en miljö, ett forum där vi kan skapa helt fritt. berättar Fredrik Okazaki.

– Vi tre har blivit som en familj verkligen, vi är inte bara arbetskollegor. Av en slump flyttade Mapei in i min port, hon bor numera på våningen under mig. Stjärnorna stod rätt på himlen när vi tre började arbeta tillsammans.

Fredrik Okazaki beskriver sig själv som den drivande i Mor.

– Vi gör mycket tillsammans med under den senaste perioden har Thomas fått barn och brutit benet, så det har blivit att jag har proddat mer och mixat allt. Jag är väl en slags pappa i bandet. Det här känns som det bästa jag har varit med om att skapa.

"Framförallt en liveakt"

Ett band för livescenen ska sättas samman, Fredrik Okazaki är mån om att Mor ska vara en stor scenupplevelse.

– Kanske till och med att jag ser Mor som framförallt en liveakt. Och ingen liveakt som bara försöker återskapa en skiva exakt, jag vill att Mor blir en liveorganism.

Utöver arbetet med Mor är Fredrik Okazaki och Mapei aktuella med "Ain't my Fault" som är ledmotivet till den kommande spelfilmen "Jag är Zlatan".

– Jag och Markus Jägerstedt – som jag driver en studio tillsammans med – skrev den låten tillsammans och det kändes naturligt att be Mapei sjunga.

Vid sidan av Mor lägger Fredrik Okazaki just nu sista handen som producent för ett nytt album med den svenska hiphop-artisten Yung Lean.

– Den kommer att bli klar i nästa vecka tror jag och sedan släppas inom kort. Ett väldigt spännande projekt för mig, det är första gången jag jobbar med Yung Lean.

Mor:s debutsingel "Spitfire" är ute nu.

Artikeltaggar

Fredrik Okazaki BergströmHiphopMusikNöje/KulturPopSoul

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.