Hoppa till huvudinnehållet

Strålande arbetshelg på Lurö

Publicerad:
Eldning av ris på Stenstaka.
Eldning av ris på Stenstaka. Foto: Henrik Ahlgren

Drygt 40 föreningsmedlemmar samlades under helgen på Lurö för arbete i Luröskärgårdens natur- och kulturförening. Flera båtar avgick från Ekenäs i norr och Spiken i söder med sikte mot Lurö under fredagseftermiddagen.

Bengt byter taknocken på Pumphuset.
Bengt byter taknocken på Pumphuset. Foto: Henrik Ahlgren

Arbetsuppgifterna under denna mestadels soliga helg bestod av att röja sly, dra ris och elda på Stenstaka och på ön Mathall. Detta arbete gjorde föreningen på uppdrag av länsstyrelsen.

Barnen leker på Stenstaka.
Barnen leker på Stenstaka. Foto: Hans Kongbäck

Vattbrädorna och nockbrädorna var dåliga och byttes på Pumphuset. Därefter skrapades taket på mossa och söndriga tegelpannor byttes. Några alar fälldes även runt Pumphuset för att minska risken att fler alar ramlar på byggnaden under framtida stormar.

Linfärjan drogs upp på Korsön inför vintern och föreningens förråd städades. Under söndagen hölls ett årsmöte som hade skjutits fram ett halvår på grund av pandemin. Vid 15-tiden på söndagen gick båtarna åter mot fastlandet i strålande solsken.

Eldning och risdragning på Mathall.
Eldning och risdragning på Mathall. Foto: Sune Westerberg

Artikeltaggar

LuröNyheter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.