Hoppa till huvudinnehållet

Arvet efter Källe förvaltades men sedan kom kallduschen

Publicerad:
Bengt E Johnson, vd för Eur-Control, guidar besökare under invigningen 1986. De tre till vänster är Olle Måberg, vd för Bonnierföretagen, Jon Ottersen, vd för BTG Technology Group med placering i Schweiz och Simon Bonnier, styrelseledamot från ägarfamiljen.
Bengt E Johnson, vd för Eur-Control, guidar besökare under invigningen 1986. De tre till vänster är Olle Måberg, vd för Bonnierföretagen, Jon Ottersen, vd för BTG Technology Group med placering i Schweiz och Simon Bonnier, styrelseledamot från ägarfamiljen. Foto: S-E Dahlström

DEL 2

I drygt fyra decennier var Torsten Källe teknisk ledare, verkställande direktör och ägare till Källe-Regulatorer AB i Säffle. Man kan beskriva företagets utveckling som en framgångssaga. Om denna handlade föregående artikel. Nu följer vi det som hände efter att Torsten Källe lämnat över rodret.

Det var 1963 som den då 70-årige Torsten Källe sålde hälften av aktierna till Bonnierföretagen. Vid halvårsskiftet 1964 sålde han även andra hälften av bolaget till Bonnierföretagen. Den positiva utvecklingen fortsatte. Det dröjde inte heller länge förrän en ny tillbyggnad var ett faktum. 1967 utökades verkstadslokalerna med 3 300 kvadratmeter.

1986 kom nästa stora invigning. Då hette företaget Eur-Control Källe AB, men ingick fortfarande i Bonnierföretagen, vars vd Olle Måberg var på plats för att inviga och klippa band. Närvarande var också Simon Bonnier från ägarfamiljen liksom företrädare för huvudkontoret i Lausanne i Schweiz. Verkstadsytan växte från 10 000 till 13 600 kvadratmeter.

Vid invigningen 1986 fanns Simon Bonnier närvarande som representant för ägarfamiljen. Till höger om honom ses Birger Nyberg, mångårig tjänsteman inom företaget i Säffle, och Gunnar Andersson från huvudkontoret i Schweiz.
Vid invigningen 1986 fanns Simon Bonnier närvarande som representant för ägarfamiljen. Till höger om honom ses Birger Nyberg, mångårig tjänsteman inom företaget i Säffle, och Gunnar Andersson från huvudkontoret i Schweiz. Foto: S-E Dahlström

Det var inte den enda invigningen den dagen. Sedan januari 1985 ingick nämligen såväl Eur-Control som Inventing i Bonnier Technology Group. Där invigde man en ny pilotanläggning. Dubbel bandklippning med andra ord.

Företaget växte snabbt

Åren som följde präglades av snabb expansion samtidigt som om- och tillbyggnad genomfördes i etapper. Sommaren 1989 var en tillbyggnad färdig samtidigt som nästa påbörjades. Inom loppet av bara några år hade antalet anställda ökat med ett hundratal. Ändå sökte man ett tiotal svarvare, fräsare och svetsare. Man annonserade till och med i Norge för att kunna rekrytera personal.

Företagsnamnet ändrades också på 1980-talet. Namnet Eur-Control övergavs. I stället blev det BTG Källe Inventing.

Man kan säga att arvet efter Torsten Källe, som hade avlidit 1975, förvaltades väl.

 • Det var tätt mellan tillbyggnaderna på 1980-talet. 1989 visades de senast tillkomna lokalerna av produktionschef Nils Fridén.
  Det var tätt mellan tillbyggnaderna på 1980-talet. 1989 visades de senast tillkomna lokalerna av produktionschef Nils Fridén. Foto: S-E Dahlström
 • En stor förändring inträffade 2001 när amerikanska CCI blev ägare till ventildelen inom BTG Källe Inventing. Samma år fick man en stororder från Siemens Westinghouse i USA, vars representant Ed Donahue Jr (i mitten) besökte Säffle. Mathias Häggkvist och Ingemar Olsson från CCI visade runt i fabriken.
  En stor förändring inträffade 2001 när amerikanska CCI blev ägare till ventildelen inom BTG Källe Inventing. Samma år fick man en stororder från Siemens Westinghouse i USA,… Foto: S-E Dahlström
 • Det som startats som Källe-Regulatorer växte successivt och på 1980-talet utökades bland annat verkstadsytorna markant. Bilden visar fabriksanläggningen som den såg ut vid mitten av 1980-talet.
  Det som startats som Källe-Regulatorer växte successivt och på 1980-talet utökades bland annat verkstadsytorna markant. Bilden visar fabriksanläggningen som den såg ut vid mitte… Foto: ST Arkiv
 • Många politiker har genom åren gjort studiebesök. 1984 kom dåvarande moderatledaren Ulf Adelsohn på besök och fick bland annat en pratstund med Raymond Cronesberry i verkstaden.
  Många politiker har genom åren gjort studiebesök. 1984 kom dåvarande moderatledaren Ulf Adelsohn på besök och fick bland annat en pratstund med Raymond Cronesberry i verkst… Foto: S-E Dahlström
 • Verkstadslokalerna byggdes ut i flera etapper. 1986 invigdes nya lokaler av Bonnierföretagens vd Olle Måberg. Längst till vänster står Eur-Controls vd Bengt E Johnson och längst till höger skymtar bland annat dåvarande kommunalrådet Ingrid Einevik och kommunchef Lars Eklund.
  Verkstadslokalerna byggdes ut i flera etapper. 1986 invigdes nya lokaler av Bonnierföretagens vd Olle Måberg. Längst till vänster står Eur-Controls vd Bengt E Johnson och l… Foto: S-E Dahlström

Historien efter millennieskiftet präglas emellertid av ägarskiften och namnbyten, som det inte är helt enkelt att hålla ordning på. En stor förändring inträffade 2001. Företaget delades upp. En del blev BTG Instruments och en annan del blev BTG Speciality Valves. Det var den sistnämnda som blev uppköpt av amerikanska CCI. Och Inventing? Jo, BTG Coating Systems, som namnet med tiden hade ändrats till, köptes 2002 av Uddevallabaserade Mattsson-gruppen och blev UMV Coating Systems, som ju fortfarande är kvar i Säffle.

Medvind för CCI

CCI:s övertagande av ventildelen blev framgångsrikt. CCI Valve Technology – så blev det nya namnet - fick stark medvind. Att amerikanska CCI blev ägare stärkte positionerna i USA. I slutet av 2001 – mindre än ett år efter ägarskiftet – kunde ST berätta att 98 procent av tillverkningen gick på export, varav 40 procent till USA. Orderingången hade under 2001 ökat med i runda tal 30 procent jämfört med föregående år. Och medvinden höll i sig åren som följde. Allt såg positivt ut.

2007 blev ett ännu ett rekordår med en 25-procentig omsättningsökning. Man nyanställde och gick upp till 2- och 3-skift. Drygt 200 var anställda. Våren 2008 samlades ledning och personal i Medborgarhuset. Det var information om aktuella läget och om framtidsplaner. Det var en mycket positiv bild som förmedlades. 2008 blev också ett rekordår.

Nu vet vi att det var lugnet före stormen.

I september 2010 kom första kallduschen. Tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och Indien. 114 anställda skulle beröras av nedläggningen. Kvar i Säffle skulle bara projekt- och konstruktionsavdelning samt administrationen bli.

Oväntad helomvändning

Ett halvt år senare kom helomvändningen. Företagets president Mike Semens-Flanagan kom till Säffle och gav beskedet att verksamheten skulle fortsätta i Säffle. Samtidigt bad han personalen om ursäkt för den turbulens som tidigare beslut hade orsakat.

Sensommaren 2011 infördes treskift och återigen gjordes nyanställningar. Det såg lovande ut. Många räknade med att faran var över.

Våren 2015 såg det fortfarande bra ut. Redan första kvartalet gjorde orderframgångar att sysselsättningen i Säffle var säkrad året ut. I Säffle hade företaget nu 220 anställda.

CCI Valve Technology med säte i USA blev en del av IMI CCI med säte i Birmingham i England. Koncernen bytte namn och i samband med detta poängterade koncernledningen att Säffle utgjorde en av hörnstenarna i verksamheten.

Det skulle snart visa sig vad det var värt.

Redan i augusti 2016 var det dags för en ny kalldusch. Ledningen presenterade ett förslag som innebar att produktionen i Säffle skulle läggas ned och flyttas till Tjeckien, alltså samma flytt som hade aviserats sex år tidigare, men då dragits tillbaka. 90 anställda utanför produktionen skulle förflyttas till Karlstad. Detta ändrades senare.

Mycket lever vidare

CCI Valve Technology finns fortfarande kvar i Säffle. Nu hyr man lokaler av Mattsson-gruppen i samma fastighet som UMV Coating Systems. CCI Valve Technology är ett teknikcenter med huvudsaklig uppgift att sälja och serva på nordiska och baltiska marknaderna. I Säffle finns för närvarande 20-talet anställda.

BTG Instruments, tidigare BTG Pulp & Paper Sensors, finns fortfarande i en del av de tidigare Källe-lokalerna. BTG Instruments ingår sedan några år tillbaka i tyska storkoncernen Voith, som fick betala över tre miljarder för köpet. BTG Instruments har cirka 75 anställda.

Tidigare BTG-ägda Coating Systems – ursprungligen Inventing – lever också vidare som UMV Coating Systems.

Några tidigare CCI-anställda har startat ett nytt företag i branschen och nyligen till och med flyttat in i de tidigare CCI-lokalerna – de som en gång byggdes av Torsten Källe. Det är BVT Sweden, som startade på sin verksamhet 2018 och som samarbetar med CS Produktion, som också har sin verksamhet i tidigare BTG-verkstadslokaler.

Även om den ursprungliga verkstadsdelen inte längre finns kvar i Säffle så finns ändå mycket som lever vidare. Det finns all anledning att i Säffle uppmärksamma 100-årsminnet av Torsten Källes företagsstart.

Källes första patent lade grunden till ett storföretag

Artikeltaggar

BTG GrouplokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.