Hoppa till huvudinnehållet

Jury valde ut konstverken till höstsalongen i Silvénska villan

Publicerad:
Helene Karlsson har svårt att sätta ord på hur hon gör när hon bedömer ett konstverk. Bilder har sitt eget språk, säger hon.
Helene Karlsson har svårt att sätta ord på hur hon gör när hon bedömer ett konstverk. Bilder har sitt eget språk, säger hon. Foto: Jenni Jansson

I morgon, söndag, är det vernissage för Säffle Konstförenings höstsalong i Silvénska villan. Verk av 17 olika konstnärer har valts ut till utställningen av en jury.

Årets höstsalong är jurerad av Janove Ekstedt och Helene Karlsson från Arvika som båda är verksamma som konstnärer. Janove har främst ägnat sig åt video, måleri och teckning och Helene har jobbat med performance, installationer och teckningar. Båda två har även lång erfarenhet av att undervisa i konst.

Många konstverk

På torsdagen var de på plats i Silvénska villan för att titta på de över 60 verken som lämnats in till utställningen och välja ut vilka som får vara med denna gång.

Helene Karlsson säger att det är svårt att sätta ord på hur hon bedömer ett konstverk. Vad som gör ett verk intressant kan exempelvis handla om balans, ljus och komposition, eller något helt annat, kanske något som "stör". Men hennes långa erfarenhet i konstvärlden är till hjälp, säger hon.

– Jag kan titta på bilder som jag inte gillar, men ändå se bildmässiga kvaliteter.

Helene och Janove valde mellan över 60 verk som lämnats in.
Helene och Janove valde mellan över 60 verk som lämnats in.

Janove Ekstedt gillar när konstnären är utforskande och som lärare är det något att uppmuntrat sina elever att vara.

– Man kan se när folk undersöker något och inte bara försöker måla en fin bild. Jag brukar säga att den dagen man slutar att måla för sin mamma, då är det något på gång, då gör man något för sin egen skull.

Säffleanknytning

Till Höstsalongen är både amatörer och proffs välkomna att lämna in verk. Enda kravet är att konstnären ska ha en anknytning till Säffle. Alla får inte plats i utställningen, men Janove Ekstedt säger att man inte ska bli ledsen om man denna gång inte blev vald, utan försöka igen en annan gång.

– Vid en sådan här utställning är det är juryns smak som är i centrum och det är ingen lag. När man blir bortsorterad ska man komma ihåg att det kan vara annorlunda nästa gång.

Janove Ekstedt vid några av de målningar som kommer visas vid utställningen. Konstnärerna bakom verken är Agneta Werling, Sofia Holt och Carl-Olov Sävö.
Janove Ekstedt vid några av de målningar som kommer visas vid utställningen. Konstnärerna bakom verken är Agneta Werling, Sofia Holt och Carl-Olov Sävö.

Årets utställare i Säffle Konstförenings Höstsalong

Marianne Andersson, Kerstin Brändström, Per Elwing, Sven Gerdin, Sofia Holt, Immi, Anders Kadhammar, Morten Lid, Anki Plate-Björsson, Tommie Svanström Ohlson, Carina Svärd, Carl-Olov Sävö, Marianne Wenneberg, Agneta Werling, Kristina Skar Westerlind, Anders Österberg och Säffle Konstförenings stipendiat Hilda Renström.

Artikeltaggar

Helene KarlssonHöstsalongJanove EkstedtKonstSäffleSäffle Konstförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.