Hoppa till huvudinnehållet

Skola och omsorg viktiga ämnen för Säffleborna

Publicerad:
Samtliga partier som finns representerade i kommunfullmäktige träffade medborgarna på Stortorget i Säffle.
Samtliga partier som finns representerade i kommunfullmäktige träffade medborgarna på Stortorget i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

På lördagen samlades representanter från samtliga partier som finns representerade i Säffles kommunfullmäktige på Stortorget för att möta Säffleborna. En del tog chansen att gå runt och ställa frågor till politikerna. Skola och omsorg verkar vara två viktiga områden.

På lördagen gjorde Säffles politiker gemensam sak och gick ut på torget för att möta medborgarna. Bakgrunden är att partierna inte kunnat vara lika synliga under pandemin och nu när restriktionerna har lättats så öppnades också möjligheter att träffa folk igen. Fullmäktigepartierna valde då att gemensamt bjuda in medborgarna till torget.

 • Moderaterna: Jonas Larsson, Crispin Hultkrantz, Anna Mossberg och Ola Johansson.
  Moderaterna: Jonas Larsson, Crispin Hultkrantz, Anna Mossberg och Ola Johansson. Foto: Nathalie Forsström
 • Socialdemokraterna: Abdulhadear Ahmed, Tomas Bäck, Allan Magnusson, Thomas Augustsson, Eivor Karlsson, Marina Eriksson, Johan Olsson, Svante Mlakar och Ann Björkqvist Mlakar.
  Socialdemokraterna: Abdulhadear Ahmed, Tomas Bäck, Allan Magnusson, Thomas Augustsson, Eivor Karlsson, Marina Eriksson, Johan Olsson, Svante Mlakar och Ann Björkqvist … Foto: Nathalie Forsström
 • Sverigedemokraterna: Jimmy Jonasson och Mathias Gyllensteen Söderström.
  Sverigedemokraterna: Jimmy Jonasson och Mathias Gyllensteen Söderström. Foto: Nathalie Forsström
 • Kristdemokraterna: Jan-Olof Gullberg, Beatrice Nyman, Malin Nygren och Malin Wallerius.
  Kristdemokraterna: Jan-Olof Gullberg, Beatrice Nyman, Malin Nygren och Malin Wallerius. Foto: Nathalie Forsström
 • Centerpartiet: Catarina Nilsson, Cecilia Rogne, Putte Grötting, Peter Erhardsson och Dag Rogne.
  Centerpartiet: Catarina Nilsson, Cecilia Rogne, Putte Grötting, Peter Erhardsson och Dag Rogne. Foto: Nathalie Forsström
 • Sjukvårdspartiet i Värmland: Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage.
  Sjukvårdspartiet i Värmland: Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage. Foto: Nathalie Forsström
 • Vänsterpartiet: Barbro Källström, Nikolai Konglevoll och Matilde Konglevoll.
  Vänsterpartiet: Barbro Källström, Nikolai Konglevoll och Matilde Konglevoll. Foto: Nathalie Forsström
 • Liberalerna: Abeer Abdul Rahman, Kathrine Schöning, Heli Berg och Magnus Jansson.
  Liberalerna: Abeer Abdul Rahman, Kathrine Schöning, Heli Berg och Magnus Jansson. Foto: Nathalie Forsström

Frågor och förslag

Det kom en del folk som passade på att ställa frågor. Men det blev också ett tillfälle för politikerna att nätverka sinsemellan.

Vänsterpartiets Barbro Källström upplevde att folk passade på att komma med frågor och förslag.

– Det har varit blandat, miljö, skola och äldreomsorg. Det har varit väldigt mycket lokala frågor, säger Barbro Källström.

Äldreomsorg

Kristdemokraternas Malin Nygren tyckte också att det var positivt att kunna komma ut och möta folk igen. Hon tycker att det var ett bra koncept att göra det tillsammans.

– Jag tror att det är lättare när vi står så här. Då kan man gå laget runt, säger hon.

Hos Sjukvårdspartiet i Värmland pratades det mycket om äldreomsorgen. Flera av samtalen handlade om nedläggningen av korttidsplatser.

– Folk är väldigt intresserade, både av vad som sker i kommunen men även av vad som sker i regionen. Det har varit väldigt givande samtal hela dagen, säger Hèléne Agdén (SiV).

Socialdemokraternas Ann Björkqvist Mlakar upplever att det var en del som passade på att komma och prata men hon skulle gärna vilja se att ännu fler tog chansen.

– Det har pratats mycket om skola och omsorg, säger hon.

Även Moderaterna tycker att det är bra att samla alla partier samtidigt.

– Vi har fått frågor om skola, omsorg och vakanta lägenheter och hus. Det är jätteviktigt att komma ut och träffa folk. Sociala medier är jättebra men direktkontakten går inte att underskatta, säger Ola Johansson (M).

Frågor om skolan

Centerpartiet hade en låda där besökarna kunde lämna lappar med politiska idéer.

– Det har varit diskussioner om resurstilldelning och besparingar. Det är positivt att folk vill prata, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Putte Grötting (C) som sitter i barn- och utbildningsnämnden fick en del frågor om skolan. Bland annat kom personal från verksamheten ut och ställde frågor, vilket han tyckte var bra.

– Folk har bestämt sig för att gå ut idag och gå laget runt med frågor, säger han.

Träffa kollegor

Liberalernas Magnus Jansson upplever att äldreomsorgen är ett område som berör många. Även han upplever dagen positiv.

– Det har varit trevligt, dels har vi träffat många politikerkollegor och dels har några från allmänheten kommit för att prata, säger han.

Sverigedemokraternas Jimmy Jonasson upplever att folk i blandade åldrar har kommit för att prata. Samtalsämnena har varit äldreomsorg, skola och trygghet. Men det blev också en del samtal om vad som händer i riksdagen.

– Det är jättekul att äntligen kunna komma ut och prata med folk igen nu när allt har varit digitalt, säger Jimmy Jonasson.

Gör gärna om det

Politikerna var överens om att de gärna gör om det här igen. Säffleborna som besökte torget verkar också tycka att det var ett bra koncept att samla alla på en gång.

– Det är ett bra arrangemang, säger Leif Lindberg.

De unga besökarna Tessie Ek och Theo Englund gick också runt bland politikerna. ST frågade dem vilken politisk fråga de tycker är viktigast.

– Att alla lika mycket värda, konstaterar Theo.

Artikeltaggar

Ann MlakarBarbro KällströmCenterpartietDag RogneHèléne AgdénJimmy JonassonKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaMagnus JanssonMalin NygrenModeraternaOla JohanssonPolitikSäffleSjukvårdspartiet i VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.