En liten pillerkamera som filmar magen inifrån är en försäljningssuccé för det kinesiska bolaget som tillverkar den.
Viktiga delar av tekniken i kameran har utvecklats på Karlstadsföretaget Shortlink, som nu har fått en order värd över 10 miljoner kronor på mikrochipet. Och fler unika produkter är under utveckling.
I ett av kontorshusen vid Hamntorget inte långt från Löfbergsskrapan finns Shortlink. Företaget har rötterna i Säffle, men sedan tio år ligger det i Karlstad. Här utvecklar 25 ingenjörer det elektroniska hjärtat i avancerad teknisk utrustning som används inom sjukvård och industri över hela världen.
– Våra kunder är allt från startups till stora börsbolag, säger vd:n Joakim Boes.
Efterfrågan på Shortlinks elektroniska kretsar är hög och de skulle kunna växa snabbt, om de bara hittade personer med rätt kompetens.
– Vi skulle kunna anställa fem personer direkt. Vi behöver både elektroingenjörer och mjukvaruingenjörer, säger Joakim Boes.
Svår halvledarbrist
Företaget letar inte bara efter de bästa ingenjörerna. En annan utmaning de delar med konkurrenter över hela världen är bristen på halvledare. Halvledarmaterialet är en nödvändig komponent i tillverkningen av de integrerade kretsarna i mikrochipen. Den stora bristen på halvledare stör just nu elektronikproduktion över hela världen. Även i den jakten är konkurrensen stenhård, men det i sammanhanget lilla Karlstadsföretaget har hittills klarat produktionen utan allvarliga störningar.
– Det krävs mycket framförhållning och att man har upparbetade, bra relationer med leverantörerna, säger Joakim Boes.
Hittills har Shortlink behövt jämförelsevis små volymer av halvledare, men nyligen fick företaget en order kopplad till pillerkameran värd över 10 miljoner kronor, en order som ökar behovet av råvara rejält. Det som har hänt är att Karlstadsföretaget nu skördar frukterna av ett forsknings- och utvecklingsarbete som utfördes på det kinesiska bolagets uppdrag för ett par år sedan. Kretsarna fungerar enligt kundens önskemål och används nu framgångsrikt i den lilla smarta kameran som fotograferar magen.
– Kunden tillverkar flera hundra tusen pillerkameror per år, säger Joakim Boes.
Kameran, som ser ut som ett vanligt piller av större storlek - max två kubikcentimeter - ersätter den traditionella gastroskopiundersökningen med en slang som förs ner i halsen på patienten, en undersökning som upplevs som obehaglig av många patienter. Pillerkameran gör undersökningen betydligt enklare och smärtfriare, under sin cirka åtta timmar långa färd genom tarmsystemet.
Radiovågor till väst
Pillret innehåller både en sändare och en mottagare och kommunicerar via radiovågor med en väst som personen bär. Pillerkameran genererar bilder motsvarande de man får med en traditionell undersökning.
Utvecklingschefen Marcus Movér är stolt över att bolaget han är med och äger levererar produkter i radioelektronikens framkant.
– Det kräver en väldigt hög kompetens som inte många har. Den har byggts upp under årtionden inom företaget, säger han.
Ett av de större forsknings- och utvecklingsuppdragen företaget har just nu handlar också om sjukvårdsutrustning. Av sekretesskäl kan han inte berätta så mycket om applikationen, men att det är utrustning till pacemakers kan han i alla fall avslöja.
Shortlinks verksamhet hör till det som kallas R&D, research and development. Men företaget levererar inte bara forskning och utveckling utan även handfasta produkter. Det som lämnar fabrikerna som Shortlink anlitar i bland annat Asien är en produkt som ser ut som en överdimensionerad cd-skiva med rutigt mönster.
Våffla
Den kiselbaserade skivan kallas wafer - namnet syftar på våffelmönstret - och på den finns tusentals kretsar.
En sak som utmärker Shortlinks kretsar är att de är särskilt utformade för just den applikation de ska användas till.
– Alternativet för kunden är att använda standardkomponenter men de blir större, dyrare och drar mer energi, säger Joakim Boes.
Energiåtgången är central i sammanhanget, eftersom den avgör hur länge exempelvis en trådlös kamera kan leverera radiovågor.
– Strömförbrukningen ihop med prestandan är vår starka sida, säger Marcus Movér.
Företagets kretsar används förutom i medicinteknisk utrustning i bland annat elfordon, hörselhjälpmedel, skyddsutrustning inom industrin - och i skruvar.
Uppkopplad skruv
Bland produkterna företagets teknik används i finns en skruv som ser ut som skruvar alltid har gjort. Skillnaden med den här är att den innehåller ett chipp som via internet levererar data som gör det möjligt att i god tid upptäcka om skruven inte sitter som den ska. Övervakningen via nätet gör det lättare att undvika kostsamma produktionsstopp i maskinerna den används i.
Muttern är ett exempel på IoT, Internet of things, tekniken som gör det möjligt att koppla upp och styra elektroniska apparater, fordon, byggnader, industriproduktion med mera via internet. Ett IoT-projekt Shortlink jobbar med är tänkt att användas i solceller, en intressant marknad för framtiden.
Ny på jobbet
Marcus Movér, ursprungligen från Storfors och utbildad vid Karlstads universitet, har arbetat länge i Shortlink AB, där han är en av tre aktiva ägare. Vd:n Joakim Boes, också värmlänning, närmare bestämt från Segerstad - är å andra sidan ny på jobbet. Han har bara varit där i ett par månader. Han kommer från konsultbolaget Sigma där han var regionchef. Radioelektronik har han inte arbetat med tidigare.
– Jag lär mig nya saker varje dag av medarbetarna.
Shortlink AB har även en mindre verksamhet i Linköping. I gruppen finns det också ett systerföretag, Shortlink compliance i Säffle, staden där allt en gång startade. Shortlink compliance är ett testcenter där man i första hand testar strålning från radio- och antennutrustning.
Tillsammans omsätter de båda företagen cirka 35 miljoner kronor, där Karlstadsföretaget står för drygt 25 miljoner.
Företaget siktar på att växa.
– Vi vill växa med fler ingenjörer och fler projekt, säger Joakim Boes.