Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för huvudrollerna i ”Så som i himmelen”

Publicerad:
Petter Reingardt var en av många som gjorde audition för rollen som Daniel. Här berättar regissören Mattias Palm om hur han vill att Petter ska sjunga.
Petter Reingardt var en av många som gjorde audition för rollen som Daniel. Här berättar regissören Mattias Palm om hur han vill att Petter ska sjunga. Foto: Jenni Jansson

Intresset för att spela någon av huvudrollerna i Säffleoperans nästa satsning, ”Så som i himmelen”, är stort. 400 personer anmälde sitt intresse när det var dags för auditions i början av veckan.

”Billy Elliot” spelas fortfarande på Säffleoperan, men redan nu är arbetet igång inför nästa stora satsning, musikalen ”Så som i himmelen”, som är baserad på filmen med samma namn. I måndags och tisdags var det auditions för fyra av huvudrollerna - den hyllade dirigenten Daniel som får leda byns kyrkokör, kyrkoherden Stig och hans fru Inga och Gabriella, som i filmen spelades av Helen Sjöholm.

Juryn vid auditionen bestod av regissören Mattias Palm, producenterna Tobias Norelius och Oskar H Olsson, och kostymdesignerna och coachen Christina Carlsson.
Juryn vid auditionen bestod av regissören Mattias Palm, producenterna Tobias Norelius och Oskar H Olsson, och kostymdesignerna och coachen Christina Carlsson. Foto: Jenni Jansson

Bland de 400 personer som anmält sitt intresse fick cirka 70-80 komma och provsjunga och berätta om sig själva för en jury bestående av regissören Mattias Palm, producenterna Tobias Norelius och Oskar H Olsson och kostymdesignern och coachen Christina Carlsson.

– Det är roligt att det är ett så stort intresse. Det kommer folk hit från både när och fjärran. En del har jobbat i några år och en del har jobbat i 30 år, säger Mattias Palm.

Petter Reingardt, 31 år, från Stockholm var på plats för att söka rollen som Daniel och sjöng ”Den tid jag har” för juryn.
Petter Reingardt, 31 år, från Stockholm var på plats för att söka rollen som Daniel och sjöng ”Den tid jag har” för juryn. Foto: Jenni Jansson

Rollen som körledaren Daniel ser han som den allra mest krävande.

– Det är en stor sångroll som är skriven för en hög tenor och det är även en komplex roll som kräver en skicklig skådespelare. Det handlar om en person som varit ett musikaliskt underbarn men som tappat lusten till musiken och har bränt ut sig. På ett undermedvetet plan kan man se det som att Daniel kommer till byn igen för att dö, säger Mattias Palm.

Maria Hartman sjöng ”Gabriellas sång”.
Maria Hartman sjöng ”Gabriellas sång”. Foto: Jenni Jansson

Gabriella är också en stor roll. ”Gabriellas sång” är förstås med i musikalen och är den enda musik som inte är nyskriven.

– Den låten måste man göra bra, säger Mattias Palm.

Men rollen som Gabriella handlar förstås inte bara om sång, utan också om att kunna skildra det destruktiva förhållande som hon lever i och den utveckling som hon går igenom. Mattias Palm berättar att han söker efter någon som kan spela rollen på sitt eget sätt.

– Någon som har förmåga att göra materialet sant och äkta.

”Jag letar efter rollerna tillsammans med skådespelarna”, säger Mattias Palm.
”Jag letar efter rollerna tillsammans med skådespelarna”, säger Mattias Palm. Foto: Jenni Jansson

Men någon exakt bild av hur skådespelarna ska vara för de olika rollerna har han inte, utan det är något som växer fram.

– Folk hör av sig ibland och frågar vad vi vill ha, men för mig finns det aldrig någon hemlig agenda utan jag letar efter rollerna tillsammans med skådespelarna, säger Mattias Palm.

De olika huvudrollsinnehavarna måste också passa ihop med varandra.

– Det är ett pussel som ska läggas, säger Tobias Norelius.

Petter Reingardt, 31 år, från Stockholm var på plats för att söka rollen som Daniel och sjöng ”Den tid jag har” för juryn.

Hur kändes din audition?

– Det är alltid lite läskigt, men väldigt kul, säger han.

Vad fick dig att söka rollen som Daniel?

– Jag älskar musikalen och den här rollen tror jag skulle passa mig väldigt bra.

Stina Olsson från Arvika gjorde audition för rollen som Gabriella.
Stina Olsson från Arvika gjorde audition för rollen som Gabriella. Foto: Jenni Jansson

21-åriga Stina Olsson från Arvika gjorde audition för rollen som Gabriella. Hon sjöng en svensk tolkning av ”In My Dreams” från musikalen ”Anastasia” och ”Jag saknar bergen” från ”Next to normal” och fick lovord från juryn.

– Jag gillar människorna i ”Så som i himmelen”. De är så mänskliga och det uppskattar jag väldigt mycket. Jag tror att det var det som fick mig att söka rollen, säger Stina Olsson.

Stina Olsson fick beröm av juryn för sin sång.
Stina Olsson fick beröm av juryn för sin sång. Foto: Jenni Jansson

Bland de sex huvudrollerna är det redan klart vilka som ska spela Lena och Arne. Men Säffleoperan vill inte avslöja några namn ännu.

Liksom vid tidigare föreställningar kommer Säffleoperan att blanda proffs och amatörer, men den här gången kanske det blir något fler proffs än vanligt eftersom ”Så som himmelen” är mycket krävande musikaliskt.

– Men det blir många stora ensembleroller också, säger Mattias Palm.

”Så som i himmelen” kommer att ha premiär hösten 2022 och biljettförsäljningen startar 26 november.

Artikeltaggar

Mattias PalmMusikSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.