Hoppa till huvudinnehållet

Tobias blev sexfaldig svensk mästare

Publicerad:
Tobias visar upp ett av de sex mästerskapstecknen i guld, som han simmade till sig.
Tobias visar upp ett av de sex mästerskapstecknen i guld, som han simmade till sig. Foto: Nils Liedberg

Osby SS har arrangerat Para SM/RM. Simmare från 22 klubbar från hela landet kom till start. Säffles Tobias Klasson blev 6-faldig svensk mästare, slog två svenska rekord i klassen S14 och blev uttagen till Nordiska Mästerskapen i Härnösand 17-19 december.

Sedan 2018 är Parasimningen integrerad i Simförbundet. Detta medförde att även Parasimningen fick två SM/år, ett integrerat långbane SM på sommaren samt ett eget på kortbana. Parasimningens tidigare kortbane SM, där alla fick delta, blev då ett Riksmästerskap. I år fick detta SM-status. Dock förblev det ett Riksmästerskap för K-klasserna, där nya parasimmare oftast startar sin simkarriär. Det finns inga kvalificeringstider till denna mästerskapstävling.

Landslaget, som ska representera Sverige vid Nordiska Mästerskapen i Väsby i dec, togs ut efter tävlingen. Tobias Klasson, Säffle SS, i femma från vänster i bakre raden, där trean är Jesper Andersson, Karlstads SS.
Landslaget, som ska representera Sverige vid Nordiska Mästerskapen i Väsby i dec, togs ut efter tävlingen. Tobias Klasson, Säffle SS, i femma från vänster i bakre raden, där trean är Jesper Andersson, Karlstads SS. Foto: Sweden Para Swimming

Vilken tävlingsstart!

Tobias fick en kanonstart på första tävlingspasset på fredagskvällen, två lopp, två segrar och två svenska rekord i S14. På 200 meter frisim lyder rekordet nu på 2.09,21 och på 50 meter ryggsim sänkte han sitt nyligen satte rekord med 32/100 sekund till 29,65. Segrar blev det sedan även på 50 och 100 meter frisim, 100 meter ryggsim och 100 meter medley. 50 meter frisim var enda gren där alla i S-klasserna fick känna på att simma försök och final. Tobias hade snabbaste tiderna i både försök och final. Hans segertid i finalen endast var 5/100 sekund från hans eget svenska rekord. På 50 meter fjärilsim räckte ett personligt rekord till silver. Nu väntar några veckors intensiv träning inför Nordiska Mästerskapen.

Artikeltaggar

OsbyParalandslaget i simningParasportSäffle SSSimsportTobias Klasson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.