Hoppa till huvudinnehållet

Sent kvällståg från Göteborg: Åmål och Mellerud beredda att betala extra

Publicerad:
En sen avgång från Göteborg skulle betyda mycket för Åmål, både för jobbpendlare och de som reser privat, menar kommunalrådet Michael Karlsson (S).
En sen avgång från Göteborg skulle betyda mycket för Åmål, både för jobbpendlare och de som reser privat, menar kommunalrådet Michael Karlsson (S). Foto: Elinor Thuresson

Åmål och Mellerud har länge kämpat för senare tågavgångar från Göteborg – utan gehör. Nu går kommunerna vidare och är beredda att betala extra för att få ett kvällståg, med avgång runt 23, till orterna.

– Det skulle öka Åmåls attraktionskraft, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Åmåls och Melleruds kommuner har i flera år legat på för senare avgångar från Göteborg. Kommunerna har dock inte fått något gehör från Västtrafik som hänvisar till för låg lönsamhet på en sådan avgång.

Bristen på respons och det faktum att Västtrafik är i färd att utöka sin tågflotta ledde till att kommunerna i dagarna skickade in en förfrågan gällande tillköp av trafik, ett sätt för kommunerna att köpa till tjänster, som i det här fallet fler avgångar.

– Vi har haft en dialog med Västtrafik i flera år. Med ordinarie turer är det inte möjligt med senare avgångar och därför väljer vi den här vägen nu, säger Michael Karlsson (S).

Enligt Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik, är de nya tågen inköpta men inte levererade.

– Det är förseningar på grund av coronan. Men det är klart, med nya tåg och större flotta ökar möjligheterna till fler avgångar, säger han.

Hur går ni vidare med kommunernas förfrågan?

– Vi pratar med våra egna trafikplanerare, tar in synpunkter från dem och SJ Götalandståg som kör tågen i Götaland, sammanställer det och tar fram en offert.

Sista avgång 19.14

I dag är sista avgång från Göteborg klockan 19.14. Tåget anländer till Åmål 20.41. Tillköpet avser i första hand ett kvällståg från Göteborg till Mellerud och Åmål med avgångstid runt 23 på kvällen. Kommunerna föreslår exempelvis att ett av kvällstågen från Göteborg mot Vänersborg, fortsätter norrut efter Öxnereds station, i stället för att vika in mot Vänersborg.

I första hand önskar kommunerna senare avgångar samtliga veckodagar, i andra hand fredagar och lördagar. Kommunerna vill se en kostnadskalkyl för båda alternativen och önskar att de sena kvällstågen börjar rulla under 2023.

En senare avgång från Göteborg skulle öka attraktiviteten för Melleruds och Åmåls kommuner, menar kommunalråden.

– När vi är i kontakt med medborgare kommer det ofta upp att de önskar senare avgångar från Göteborg, både för arbetsrelaterade och för privata resor, säger Michael Karlsson (S).

Viktigt för inflyttningen

Både Mellerud och Åmål har i dag låg eller ingen befolkningstillväxt och vill därför utreda samtliga möjligheter för att få personer att bosätta sig här. En del i detta kan vara att utöka servicen, som senare tågförbindelser, för befintliga och framtida medborgare.

– När allt fler nu börjar titta på boende utanför storstäderna, då kan man på det här sättet bo på ett mindre ställe, men ha kvar delar av livet i en större stad, säger Michael Karlsson.

Vad tror du om möjligheterna att få igenom senare avgångar?

– Med tillköp är det inte alls omöjligt. Sedan får vi se vad kostnaden blir.

Hur mycket är ni beredda att gå in med för att få igenom det här?

– Om det blir aktuellt får vi sätta oss ner och se om det är realistiskt.

Artikeltaggar

Åmåls kommunDalslandGöteborgMelleruds kommun (org)ResorTågtrafikTrafikTransportVästtrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.