Hoppa till huvudinnehållet

Ricky syr ihop Värmlands största bokfest: ”Den är som en stor Twistpåse”

Publicerad:
Ricky Andreis är festivalgeneral för Värmlands bokfestival, som intar Nöjesfabriken under nästa fredag och lördag, den 19 och 20 november,
Ricky Andreis är festivalgeneral för Värmlands bokfestival, som intar Nöjesfabriken under nästa fredag och lördag, den 19 och 20 november, Foto: Lena Richardson

Kändisarna står på kö inför nästa veckas stora värmländska bokfestival: Alex Schulman, Tina Thörner, Oscar Magnusson, Herman Lindqvist, Emma Hamberg och Sven Nordqvist är några av de bokaktuella gästerna som väntas till Karlstad.

I år kommer några av författarna dessutom att få se sina verk tolkas som teater.

– Det är mycket nu, säger festivalgeneralen Ricky Andreis när NWT träffar honom för att kolla läget veckan före festivalen – men han ser fortfarande glad ut och han har sina skäl.

– Att sy ihop komplexa kulturarrangemang är min grej. Jag har jobbat med det hela mitt liv, säger han.

Han har styrt upp såväl Ostindiefararens Karlstadsbesök som Gustaf Frödings 150-årsjubileum, men har också blivit ansiktet utåt för Värmlands bokfestival, som verkligen stämmer in på beskrivningen ”komplext kulturarrangemang”.

19 och 20 november

Det brukar komma 4500 till 5000 besökare, det är 110 utställare, 140 utställningsbord, fem scener, runt 115 programpunkter, ett omfattande skolprogram dit ungdomar från hela länet bussas – och ett stort antal författare, förstås.

Den 19 och 20 november är det dags för årets upplaga, som är den sjunde som Ricky Andreis är med om.

Efter fjolårets heldigitala festival blir det åter en fysisk festival på Nöjesfabriken. Även om det också blir en del webbsändningar, vankas det framför allt mingel, vimmel, kommers och chansen att möta förlag, föreningar och författare alldeles livs levande.

Många kända namn

Bland författarna som gästar festivalen finns nationellt kända som Alex Schulman, Emma Hamberg, Ninni Schulman, Susanna Alakoski, Herman Lindqvist och Sven Nordqvist.

Emma Hamberg skriver feelgood, Herman Lindqvist om historia. Micael Dahlén filosoferar över människans förhållande till siffror och Sven Nordqvist är illustratören som bland annat gett oss Pettson och Findus.
Emma Hamberg skriver feelgood, Herman Lindqvist om historia. Micael Dahlén filosoferar över människans förhållande till siffror och Sven Nordqvist är illustratören som bland annat gett oss Pettson och Findus. Foto: NWT Redaktion

Bland de medverkande finns både renodlade författare och sådana som egentligen är mer kända från andra sammanhang: Oscar Magnusson kommer för att presentera en ny bok om Sven-Ingvars, motorprofilen Tina Thörner berättar om sina memoarer och Micael Dahlén, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, ska berätta om sin och en forskningskollegas bok Sifferdjur.

Spänning och blandning

Till Värmlandsbekantingarna finns spänningsförfattarna Mohlin och Nyström, Karin Wik och Helén Wigh.

Lars Andersson, Maria Vildhjärta och Ann Edliden är andra värmlänningar som kommer att framträda.

Ninni Schulman, Tina Thörner, Helén Wigh, Peter Mohlin och Peter Nyström samt Alex Schulman är alla inbokade för Värmlands bokfestival.
Ninni Schulman, Tina Thörner, Helén Wigh, Peter Mohlin och Peter Nyström samt Alex Schulman är alla inbokade för Värmlands bokfestival. Foto: NWT Redaktion

– Vi vill inte bara ha nationella namn, utan starka värmländska namn också. Vi har en blandning av nationella, regionala och sådana som är på gång upp och sådana som är lokala, säger Ricky Andreis.

Han har hjälp av en referensgrupp med kollegor och representanter för bibliotek, Värmländska författarsällskapet och föreningen Värmlandslitteratur, för att få till en bra blandning av författare.

Att det är många icke värmländska författarnamn på den värmländska festivalen ska man inte se som att de skymmer värmlänningarna:

– Författare med nationell dragkraft ger fler värmlänningar möjlighet att upptäcka den värmländska litteraturen också. Har vi bara värmländska författarna kommer inte lika stor publik.

Äran och pengarna

En viktig punkt under festivalen är också av avslöja årets Värmlandsförfattare. Det sker under fredagseftermiddagen och nytt för i år är att utmärkelsen inte bara består av äran utan också en summa på 30 000 kronor.

Även årets litteraturstipendiater avslöjas då. Stipendiesumman, som kan delas mellan två till fem personer, har höjts från 60 000 till 75 000.

Som en gottepåse

Programmet är blandat också sett till innehållet: här finns alltifrån poesi till deckare, från fakta och debatt till skönlitteratur.

Ricky Andreis arbetar med kartan över utställarna, som består av förlag, författare, föreningar och andra som vill nå ut med sina budskap till festivalbesökarna.
Ricky Andreis arbetar med kartan över utställarna, som består av förlag, författare, föreningar och andra som vill nå ut med sina budskap till festivalbesökarna. Foto: Lena Richardson

– Det är verkligen högt och lågt. Det är som en stor Twistpåse full av smaker av alla möjliga sorter.

Festivalarrangörerna försöker även nå ut till alla åldrar.

– Det ska finnas något för alla grupper, säger Ricky Andreis, som vurmar lite extra för skolprogrammet, som frestar de yngre till läsning.

– Vi lägger lika mycket pengar på skolprogrammet som vuxenprogrammet. Då får vi också 1500 skolungdomar som kommer från hela Värmland. I vanliga fall betalar regionen halva kostnaden för bussresorna, men i år har regionen valt att betala hela.

Stärka kulturen

Så viktig är kulturen och att den kommer alla till del. Festivalen har ett stort, övergripande syfte:

På Ricky Andreis tjänsterum sitter festivalaffischen uppe som en glad påminnelse.
På Ricky Andreis tjänsterum sitter festivalaffischen uppe som en glad påminnelse. Foto: Lena Richardson

– Att stärka den värmländska kulturen och läsfrämjandet hos alla målgrupper, säger Ricky Andreis och berättar att många andra län sneglar smått avundsjukt på satsningarna i Värmland.

– Det finns en urkraft kring litteraturen och konsten i Värmland.

Dramatisk nyhet

I år kommer den litterära kraften att understrykas med hjälp av skådespeleri.

Åtta elever från Molkoms folkhögskola kommer att spela upp scener ur de värmländska författarnas böcker:

– Ett antal författare kommer att få scener uppspelade i anslutning till sin programpunkt. Skådisarna kommer in, spelar upp en kort sekvens och sen börjar intervjun: det här var din bok! Det är kul att vi kopplar in dramaturgin i det här. Teatern är också viktig för att levandegöra konsten och litteraturen, säger Ricky Andreis.

Ricky Andreis har betat av många drömbokningar genom åren. Till dem han fått nobben av (hittills) finns Harry Potter-författaren JK Rowling och Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro.
Ricky Andreis har betat av många drömbokningar genom åren. Till dem han fått nobben av (hittills) finns Harry Potter-författaren JK Rowling och Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Foto: Lena Richardson

Tröttnar aldrig

Han räknar med intensiva dagar och hoppas hinna lyssna på åtminstone några programpunkter. Efter festivalen vet han att han kommer att vara trött, men aldrig så trött att han säger ”aldrig mer”:

– Nej, faktiskt inte. Det här är så kul. Det är mycket kreativitet i att hitta nya lösningar!

Barnen är viktiga på Värmlands bokfestival, men också det historiska arvet som Selma Lagerlöfs författarskap.
Barnen är viktiga på Värmlands bokfestival, men också det historiska arvet som Selma Lagerlöfs författarskap. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Alex SchulmanFörfattareHelén WighHerman LindqvistKändisarKarin WikKarlstadLitteraturNinni SchulmanOscar MagnussonRegion VärmlandRicky AndreisSamhälleSusanna AlakoskiTina ThörnerVärmlands bokfestivalVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.