Hoppa till huvudinnehållet

SiV larmar om ohållbar situation inom skola och omsorg: ”Gör om systemet”

Publicerad:
Sjukvårdspartiet i Säffles representanter Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage stod på torget och pratade med Säfflebor tidigare under hösten.
Sjukvårdspartiet i Säffles representanter Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage stod på torget och pratade med Säfflebor tidigare under hösten. Foto: Nathalie Forsström

Socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen borde få en riktig genomlysning och det bör göras av en oberoende part. Det anser Sjukvårdspartiet i Säffle som skrivit en motion till kommunfullmäktige.

Det behöver ske förändringar inom socialförvaltningen. Sjukvårdspartiets representanter i Säffle hänvisar till debatten om förändringsarbetet som sker inom socialförvaltningen. ”Socialförvaltningen har länge haft behov av att effektivisera sin verksamhet. Sjukvårdspartiet i Säffle har ständigt jobbat för att denna effektivisering inte ska ske på bekostnad av invånarnas lagstadgade rättigheter eller medarbetarnas arbetssituation. Vi har hela tiden ansett att förbättringar behövs.”, står det i motionen.

Göra om systemet

I motionen uppges att behovet av vård och omsorg fortsätter växa samtidigt som resurserna i form av personal och pengar inte växer. ”Därför upplevs det som att vi minskar resurserna, trots att de ökar varje år.”

Sjukvårdspartiet menar därför att systemet måste göras om och hänvisar till regeringens utredningsarbete ”God och nära vård”. Man jobbar för en bättre verksamhet men måste samtidigt bromsa en skenande kostnadsutveckling.

Oberoende part

Sjukvårdspartiet i Säffle skriver om oroande rapporter som kommit den senaste tiden och om medarbetare som larmar om en ohållbar situation. Nu tycker partiet att organisationen behöver en ordentlig genomlysning. ”För att veta att vi använder rätt resurser och inte bidrar till en skenande kostnadsutveckling behöver de ekonomiska förutsättningarna och organisationens förutsättningar belysas.” Sjukvårdspartiet i Säffle tycker att utredningen behöver göras av en oberoende part för att undvika att de ”interna glasögonen” inte färgar utredningen.

Förslag till beslut

I motionen skriver Sjukvårdspartiet i Säffle att även barn- och utbildningsförvaltningen behöver en liknande genomlysning. ”Självklart bör en sådan genomlysning också involvera brukares, elevers och närståendes upplevelser.”

Sjukvårdspartiet i Säffle föreslår nu därför att: ”Kommunstyrelsen får i uppdrag att skyndsamt genomföra en oberoende genomlysning av socialförvaltningen, i syfte att belysa förutsättningarna för Säffles medarbetare att genomföra sina uppdrag, i linje med god och nära vårdomställningen.”

Det föreslås även att kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra en oberoende genomlysning av barn- och utbildningsförvaltningen.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenMotionerPolitikSäffleSjukvårdspartiet i VärmlandSocialförvaltningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.