Hoppa till huvudinnehållet

Förköp för tio öre extra och 80 kronor i gage - så festades det i Säffle 1940​

Publicerad:
När Idrottsmässan 1940 hölls i folkparken var teaterbyggnaden nästan ny. Den hade invigts året innan och imponerade på många gästande artister och teatersällskap.
När Idrottsmässan 1940 hölls i folkparken var teaterbyggnaden nästan ny. Den hade invigts året innan och imponerade på många gästande artister och teatersällskap. Foto: ST Arkiv

Det var krig i Europa. I april hade Norge och Danmark ockuperats av Tyskland. Sverige stod visserligen utanför kriget, men påverkades naturligtvis ändå och många män inkallades till beredskapstjänstgöring.

Säffle var inget undantag. Säffle Folkets Park höll öppet. Nöjeslivet fortsatte. Redan i maj 1940 kom Tatiana Angelini till parken. Namnet säger kanske inte så mycket idag, men hon gav röst till Snövit i Disneys tecknade film om Snövit och de sju dvärgarna, som brukar vara återkommande varje julafton i TV. Senare gifte hon sig för övrigt med den kände konstnären Einar Jolin.

Ulla Billquist, som gjorde succé med den för tiden passande sången Min soldat, stod på scenen i Säffle i juni.

Skådespelerskan Anna Lisa Ericson var en annan som sågs på parkscenen liksom ett teatersällskap med bland annat Karin Kavli. Filmcharmören Karl-Arne Holmsten uppträdde tillsammans med Saga Sjöberg. De som kollar på gamla svart-vita svenska långfilmer bör känna igen namnen.

Herberts orkester från Slottsbron hade engagerats för att spela dansmusik första helgen under Idrottsmässan.
Herberts orkester från Slottsbron hade engagerats för att spela dansmusik första helgen under Idrottsmässan.

Krigsutbrottet hade inte satt stopp för nöjeslivet.

Affisch väcker nyfikenhet

I Medborgarhuset har i sommar visats en utställning, Show & Tell, som speglat lite av nöjeslivet i Säffle. Tonvikten har varit på just Medborgarhuset, men där gavs också plats för folkparken. En affisch från 1940 väcker nyfikenhet. Den handlar om Idrottsmässan 1940. Den arrangerades av Sifhälla och Folkparksstyrelsen. Idrottsmässan var årligen återkommande och var får man förmoda en viktig inkomstkälla för idrottsföreningen. Och visst kan en affisch ha mycket att berätta.

Just 1940 var dragplåstren illusionisterna Solimann och Solimanné, Hülphers Stjärnsolister, en operettföreställning Cirkusprinsessan med Ingalill Söderman i huvudrollen, populära kvartetten Synkopen och sångaren Lasse Dahlqvist.

Det skulle visa sig att Arne Hülphers och hans artister fick förhinder – kanske beredskapstjänstgöring – för ett helt annat namn dök upp när det annonserades i Säffle-Tidningen. Sven-Olof Sandberg – dåtidens störste grammofonfavorit och radioidol– ersatte. I annonsen presenterades han som ”Operasångaren Sven-Olof Sandberg”.

 • Inför Idrottsmässans första helg annonserade arrangörerna i Säffle-Tidningen och lockade med ”Operasångaren Sven-Olof Sandberg”. Det måste ha överraskat läsarna. Sandberg var ju den tidens store grammofonidol. Men det fanns en förklaring. En fotbollsmatch skulle också ingå i programmet. Sifhälla skulle möta IF Hellton från Karlstad, som senare blev mer framgångsrik i handboll. Notera att det tillkom skatt på entrépriset.
  Inför Idrottsmässans första helg annonserade arrangörerna i Säffle-Tidningen och lockade med ”Operasångaren Sven-Olof Sandberg”. Det måste ha överraskat läsarna. Sandberg var ju den tid…
 • Ett inslag i Idrottsmässan 1940 var operettföreställningen Cirkusprinsessan med Ingalill Söderman i huvudrollen. Biljettpriserna var inte alltför avskräckande. Men köpte man förköp fick man betala 10 öre extra.
  Ett inslag i Idrottsmässan 1940 var operettföreställningen Cirkusprinsessan med Ingalill Söderman i huvudrollen. Biljettpriserna var inte alltför avskräckande. Men köpte man förköp fick…
 • Även i folkparken påmindes man sommaren 1940 om det allvarliga läget i världen. I juni hölls en försvarsfest där man hoppades få in pengar till försvarslånet, som skulle hjälpa Sverige att rusta upp försvaret. Åke Sahlin skrev i folkparkens gästbok.
  Även i folkparken påmindes man sommaren 1940 om det allvarliga läget i världen. I juni hölls en försvarsfest där man hoppades få in pengar till försvarslånet, som skulle hjälpa Sverige …
 • Solimann och Solimanné var ett par som bjöd på trolleri och tankeläsning. Han var dansk och hon var norsk, men de hade bosatt sig i Sverige innan deras hemländer ockuperades. Sven-Olof Sandberg fanns inte med på affischen, men fick ersätta Arne Hülphers och hans stjärnartister. Sandberg tog dock fel på en månad när han skrev i folkparkens gästbok.
  Solimann och Solimanné var ett par som bjöd på trolleri och tankeläsning. Han var dansk och hon var norsk, men de hade bosatt sig i Sverige innan deras hemländer ockuperades. Sven-Olof …

Arne Hülphers kom i stället till Säffle några år efter kriget. Då för att ackompanjera hustrun Zarah Leander.

Trolleri och tankeläsning

Bakom affischen kan man hitta lite nöjeshistoria. Idag känner inte många till Solimann & Solimanné. Det var annorlunda 1940. De var stora i sin genre. Det var ett danskt-norskt illusionistpar, som strax före krigsutbrottet hade bosatt sig i Sverige. Under 1940-talet turnerade de i folkparkerna fram till mannens död 1947. De visade prov på trolleri, på förmåga att leta fram föremål som publiken gömt samt inte minst tankeläsning. Det sistnämnda byggde på ett tankeläsningssystem som paret behärskade till fulländning. Så bra att de en gång stoppades av polis eftersom det misstänktes att mannen utövade hypnos. För att få fortsätta krävdes en privat förevisning för en polis, som sedan kunde intyga att det inte förekom hypnos. En latinsk fras skrev de också i gästboken: ”Mundus vult decipi ergo decipiatur” vilket fritt kan översättas ”Världen vill bli lurad så låt den bli lurad”. Det var ju deras jobb. Självklart var Solimann & Solimanné ett dragplåster på Idrottsmässan i Säffle. De kom förresten tillbaka redan året därpå.

Nybliven operasångare

En dag senare var det Sven-Olof Sandbergs tur att stå på scenen. Han var då 35 år, men hade redan många års succéer bakom sig. Skivinspelningarna var många och skivorna såldes som få andra. Men varför står det ”operasångaren” i annonsen i Säffle-Tidningen?

Just 1940 hade Sven-Olof Sandberg gjort en närmast sensationell debut på Operan i La Traviata. Innan dess hade han tagit sånglektioner, men också vilat rösten i ett halvt år för att kunna ta steget i karriären. Det var inte lång tid efter operadebuten som han kom till Säffle Folkets Park 1940.

 • Lasse Dahlqvist hade för vana att komplettera sin autograf med ett självporträtt. Han uppträdde många gånger i Säffle Folkets Park och firade ett år till och med midsommar med ett uppträdande i Säffle.
  Lasse Dahlqvist hade för vana att komplettera sin autograf med ett självporträtt. Han uppträdde många gånger i Säffle Folkets Park och firade ett år till och med midsommar med ett upptr…
 • Redan i maj 1940, bara en dryg månad efter den tyska ockupationen av Norge och Danmark, besöktes folkparken i Säffle av Tatiana Angelini, sångerska som hade gett röst åt Snövit i Disneys tecknade film. I gästboken ritade hon just Snövit.
  Redan i maj 1940, bara en dryg månad efter den tyska ockupationen av Norge och Danmark, besöktes folkparken i Säffle av Tatiana Angelini, sångerska som hade gett röst åt Snövit i Disney…
 • Affischen som visade i sommaren utställning i Medborgarhuset var aktuell för 81 år sedan. Idrottsmässan 1940 hölls i folkparken. Utanför Sveriges gränser var det krig. Folkparkens program fortsatte trots det såväl 1940 som åren som följde.
  Affischen som visade i sommaren utställning i Medborgarhuset var aktuell för 81 år sedan. Idrottsmässan 1940 hölls i folkparken. Utanför Sveriges gränser var det krig. Folkparkens progr…
 • Idrottsmässans andra helg hade sångaren, skådespelaren och låtskrivaren Lasse Dahlqvist som dragplåster tillsammans med populära Kvartetten Synkopen. Militärer gick in för halva priset.
  Idrottsmässans andra helg hade sångaren, skådespelaren och låtskrivaren Lasse Dahlqvist som dragplåster tillsammans med populära Kvartetten Synkopen. Militärer gick in för halva priset.

Uno ”Myggan” Ericsson har i sitt nöjeslexikon berättat vad som hände i Borlänge just sommaren 1940. Sven-Olof Sandberg kom med Sixten Ehrling som pianist till folkparken och hade tänkt börja med ”Konung Heimer och Aslög”. Ehrling slog an förspelet när en röst hördes från ståplats:

- Sjunger du opera, din jäkel, så slår jag ihjäl dig!

Det blev snabbt en ändring i programmet. Sven-Olof Sandberg klämde i med ”Livet i Finnskogarna” och allt var frid och fröjd även på ståplats.

Senare i programmet kom emellertid entréarian ur Figaro, men utan protester,

Vad publiken i Säffle bjöds på är inte bekant. Förmodligen blev det både gamla paradnummer och operasång.

Förköp var 10 öre dyrare

Idrottsmässan sträckte sig över två veckoslut, men mellan de båda helgerna bjöds det också på operett, nämligen Cirkusprinsessan med Ingalill Söderman i huvudrollen. Hon kan utan överdrift kallas operettprimadonna och turnerade i folkparkerna i hela 28 år vid sidan av andra engagemang. Att hennes namn lyftes fram på affischen var ingen tillfällighet. Hon drog publik.

En kul poäng hittar man i annonsen i ST. Biljettpriserna varierade mellan 2 och 3 kronor för sittplats, 1 krona för ståplats och 50 öre för militärer. Ville man köpa biljett i förköp dagarna före föreställningen så gick det bra i Berggrens cigarraffär, men då kostade biljetten 10 öre extra.

Så kom då Idrottsmässans andra helg. Två stora dragplåster skulle få Säffleborna att besöka folkparken. Kvartetten Synkopen var, som det hette på den tiden, ”känd från radion” där den ofta fanns med i underhållningsprogram. Deras största succé ”Kafferepet” kunde nog många svenskar utantill.

Sedan var det Lasse Dahlqvists tur. Han var 30 år och i början av en framgångsrik karriär som sångare, låtskrivare och skådespelare. Många känner säkert till sånger som De´ ä´ dans på Brännö brygga, Jolly Bob från Aberdeen och Oh boy, oh boy, oh boy. Lasse Dahlqvist skulle komma tillbaka till Säffle Folkets Park flera gånger.

Lokala dansorkestrar

Naturligtvis skulle det också dansas. Ena helgen var det Zetas orkester från Säffle med orkesterledaren Gösta Zetterlund som svarade för dansmusiken. Den andra helgen var det Herberts orkester från Slottsbron. De spelade förstås inte gratis. Det finns ett bevarat kontrakt mellan folkparken och Herberts orkester från 1939, alltså året innan Idrottsmässan, och då skulle varje musiker avlönas med 10 kronor. Det var nog samma som gällde 1940 så med åtta man i orkestern blev sammanlagda gaget 80 kronor för en kväll.

Folkparkens säsong var inte slut när Idrottsmässan var avklarad. Fler artister kom på besök, bland annat Nils Poppe. Ett teatersällskap med bland andra Naima Wifstrand och Gudrun Brost mötte också Säfflepubliken.

Även om folkparken höll öppet trots krig i Europa och så nära som på andra sidan av gränsen till Norge så vittnar gästboken om att det allvarliga läget inte passerade helt obemärkt för folkparken. Den 15 juni hölls nämligen en försvarsfest där. Man samlade in pengar till försvarets upprustning. Hovsångerskan Helga Görlin sjöng och skrev också i gästboken.

- För försvarslånet har jag sjungit av hjärtans fröjd och publiken var strålande och nöjd.

En annan som skrev i gästboken vid det tillfället var Säfflebon Åke Sahlin, för övrigt svärson till Billerudschefen Christian Storjohann. Han underströk behovet av långivare till försvarslånet.

Krigshotet fanns hela tiden. Ändå fortsatte människor att söka sig till folkparkerna.

Artikeltaggar

lokalhistoriaMedborgarhusetNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.