Hoppa till huvudinnehållet

Säffle SS tog sju riksfinalplatser

Publicerad:
Säffles framgångsrika representanter vid SUM-SIM Regionsfinal i Uppsala: Ebba Locken, Erik Mulikov och Linnéa Bruce Holm.
Säffles framgångsrika representanter vid SUM-SIM Regionsfinal i Uppsala: Ebba Locken, Erik Mulikov och Linnéa Bruce Holm. Foto: Tomas Locken

SUM-SIM regionsfinaler för simmare i åldern 13–16 år har avgjorts på åtta platser i landet. Säffle SS representerades av tre simmare i Uppsala, där de kämpade om tuffa riksfinalplatser tillsammans med 216 simmare från 21 mellansvenska klubbar. Säffles fina facit blev 7 riksfinalplatser, 11 medaljer och 3 åldersrekord i hemmaklubben.

Regionsfinalerna i Svenska Ungdomsmästerskapen i Simning, SUM-SIM, i kortbana är årets största simhelg alla kategorier, i varje fall om man ser till de tiotusentals besök på livetiming.se, där en resultatlista för hela Sverige sammanställes direkt. Denna lista blir efter granskning startlista i riksfinalen. Där går alla grenar i 2 heat. Man tävlar i åldersklasserna P/F 13–14, 15 och 16 år. De yngsta i företrädesvis 100-, mellanklassen i 100- och 200- och de äldsta i både 50, 100 och 200-meters sträckor. Därtill kommer längre distanser i frisim och medley samt lagkapper. Till andra mästerskap kan man oftast kvala under hela året, men till SUM-SIM Riksfinal gäller det att vara frisk och i toppform precis på regionsfinalen. Riksfinalen arrangeras i Stockholm 10–12 december.

Efter tävlingens slut delade MSSF ut ett prestationspris/åldersklass för högsta FINA-poängen under helgen. Pristagare i P16 blev Erik Mulikov, Säffle SS, längs till vänster på bilden.
Efter tävlingens slut delade MSSF ut ett prestationspris/åldersklass för högsta FINA-poängen under helgen. Pristagare i P16 blev Erik Mulikov, Säffle SS, längs till vänster på bilden. Foto: MSSF

Riksfinalplatser

Erik Mulikov, P16, hade verkligen satsat på att simma sig till riksfinalen. Han kvalade in dit på inte mindre än 6 grenar, nämligen på 200, 400 och 1500 meter frisim samt 50, 100 och 200 meter fjärilsim. Bäst ligger han till på 1500 meter frisim, där han hade näst bästa tiden i landet trots att hans tid låg över det personliga rekordet. På 400 meter frisim och 200 meter fjärilsim har han den femte bästa tiden. I regionsfinalen tog han guld på 200,400 och 1500 meter frisim och silver på 100 meter frisim, 50, 100 och 200 meter fjärilsim. På klubbnivå blev det åldersrekord på samtliga fjärilsimsdistanser. Efter tävlingens slut tilldelades han ett prestationspris för högsta FINA-poäng i sin åldersklass av MSSF.

Linnéa Bruce Holm, F16, har haft en uppåtgående formkurva i höst. Nu slog hon rejäla pers på 200 och 400 meter medley, som gav silver och bronsmedaljer. På 400 meter medley räckte tiden överraskande till en riksfinalplats. Det var hennes andra lopp på denna distans.

Ebba Locken, F15, simmade snabbare för varje pass. På andra passet knep hon en bronsmedalj på 100 meter ryggsim med en tid nära personliga rekordet. På 200 meter ryggsim på fjärde passet blev det pers med 3 sekunder och ytterligare ett brons. Tiden räckte till en reservplats i riksfinallistan. Stort imponerade också det personliga rekordet på tuffa distansen 100 meter frisim på slutet av fjärde passet. Det nya personliga rekordet 1.02,92 gav högre FINA-poäng än ryggsimsdistanserna!

Artikeltaggar

Säffle SSSimsportUppsala

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.