Inger och Lasse Sandbergs kreation Lilla spöket Laban tar steget in i den digitala världen. Nu blir det snälla lakanspöket spel och bakom projektet står idel värmländska krafter.
Redan 1965 skrev det värmländska paret Inger och Lasse Sandberg den första boken om Lilla spöket Laban. Under 70-talet gjordes fler böcker och även filmatiseringar, den sista boken gavs ut 2005. Nu har figuren blivit ämne för ett mobilspel som riktar sig till barn mellan tre och sex år.
– Jag är uppväxt med Laban, säger Daniel Engh som har arbetat med att ta fram spelet.
– Under min uppväxt bodde jag granne med Inger och Lasse på Sommarro. Alla i min generation, som är runt 30, har en stark relation till Laban. Jag fick själv barn för ett halvår sedan och då fick familjen en Laban-docka av kommunen. Det är ett varumärke som fortfarande lever kvar, det är väldigt kul att ta det vidare digitalt för första gången.
Daniel Engh kom i kontakt med spelentreprenören Lars Wingefors och i samarbete med det Karlstadsbaserade spelutbildningsprojektet The Great Journey började idéerna om ett spel med Lilla spöket Laban ta form.
– Spelet är en del av projektet "Stories from Värmland" där tanken är att göra spel utifrån värmländska berättelser.
Värmländsk produktion
Tillsammans med Patrick Standfast på The Great Journey utvecklades spelet och då Daniel Engh var bekant med familjen Sandberg sedan tidigare tog han kontakt med Dan Lundqvist som är paret Sandbergs barnbarn och som i dag förvaltar Inger och Lasses karaktärer.
– Spelet producerades under några månader i somras och i dag har spelet laddats ned nästan 3 000 gånger.
Embracerprojekt möter Västanå Teater: "Ett väldigt unikt spel"Det är studenter på The Great Journey som står för själva spelutvecklingen. Daniel Enghs roll har varit den som förläggare, spindeln i nätet.
– Det är en värmländsk produktion helt och hållet. Musiken och rösterna är gjorda av Peter Wanngren som tidigare bland annat jobbat med "Majas alfabetssånger", fortsätter Daniel Engh.
Han beskriver mobilspelet som pedagogiskt.
– Spelet ska sätta igång barnens kreativa sidor. Spelaren kan måla djur och sedan bokstaveras djurens namn för barnen. Spelaren kan också leka med det den har skapat.
Utöver Lilla spöket Laban är även lillasyster Labolina med på ett hörn.
– Vi har tankar på att utveckla spel även med andra Sandbergsfigurer. Mottagandet för Laban har blivit så positivt.
Det finns flera färgstarka värmländska figurer, seriefiguren Goliat till exempel. Finns det planer på att expandera det här?
– Vi jobbar faktiskt redan med nästa spel. Men jag kan i dagsläget inte säga vad det handlar om. Det vore jäkligt coolt att göra något utifrån Selma Lagerlöf, men det skulle i så fall bli ett större projekt.
Skulle det kunna bli spel som riktar sig till vuxna?
– Den tanken har faktiskt inte slagit mig. Men det låter väldigt intressant, absolut. Det är ingen dum tanke.
Lilla spöket Laban-spelet finns att ladda ner i App Store och Google Play. En mindre version av spelet är gratis, hela versionen kostar 55 kronor. Under lördagen den 20 november kommer Daniel Engh och Dan Lundqvist att prata om spelet tillsammans med Patrick Standfast på Värmlands bokfestival som arrangeras på Nöjesfabriken i Karlstad.