Hoppa till huvudinnehållet

Nytt besked: Säffleoperan redo att införa covidpass

Publicerad:
Om de nya reglerna som regeringen vill införa om vaccinationsintyg vid stora allmänna sammankomster träder i kraft 1 december så påverkar det de två sista föreställningarna med Billy Elliot.
Om de nya reglerna som regeringen vill införa om vaccinationsintyg vid stora allmänna sammankomster träder i kraft 1 december så påverkar det de två sista föreställningarna med Billy Elliot. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Säffleoperan

Efter ett möte på fredagseftermiddagen kunde Säffleoperan berätta mer om vad som gäller om reglerna om covidpass blir verklighet från 1 december.

Om möjligheten att kräva vaccinationsintyg, eller covidpass som det också kallas, vid större inomhusevenemang blir verklighet från 1 december, som regeringen vill, kommer det att påverka de två sista föreställningarna med Billy Elliot på Säffleoperan.

Om reglerna träder i kraft kommer Säffleoperan att be de som köpt biljetter att visa vaccinationsintyg när de kommer till Medis.

– Förutsatt att det går igenom så kommer vi att ha en yttre kontroll utanför teatern där man får visa legitimation och covidpass, säger Tobias Norelius, teaterchef på Säffleoperan.

Kontrollen av vaccinationsintygen kommer att ske med hjälp av en digital app. När besökarna sedan kommer in i lokalen får de sedan visa sina biljetter till föreställningen.

Enligt Tobias Norelius är det bara personer över 18 år som måste visa vaccinationsintyg. Den som inte kan eller får vaccinera sig av medicinska skäl kan bli insläppt om man kan visa ett läkarintyg på det.

Om det är personer som köpt biljetter och på grund av de nya reglerna inte kommer kunna se Billy Elliot så kommer de få möjlighet att få pengarna tillbaka, säger Tobias Norelius. Hur man går till väga kommer Säffleoperan att informera om.

– Vi kommer att skicka ut ett informationsbrev till alla som köpt biljetter om vad som gäller och om hur man gör för att skaffa covidpass.

Så här skaffar du vaccinationsintyg

• Gå in på internetsidan www.covidbevis.se

• Klicka på ”Hämta vaccinationsbevis”

• Logga in med e-legitimation.

• Spara eller skriv ut beviset.

I beviset finns en QR-kod som du visar upp vid en kontroll.

Om du har en digital brevlåda skickas vaccinationsintyget dig. Det gäller även om du hämtat ut ett vaccinationsintyg åt ditt barn.

Vaccinationsintyget gäller i 180 dagar från det datum då du hämtat ut det. Därefter behöver du hämta ut ett nytt.

Om du saknar e-legitimation kan du beställa ett vaccinationsintyg genom att fylla i och posta en blankett som du hittar på E-hälsomyndighetens hemsida.

Källa: E-hälsomyndigheten

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.