Hoppa till huvudinnehållet

Soptunnan som tackar dig – på värmländska

Publicerad:
Agneta Videdal från köpmannaföreningen var allra först med att testa den nya talande soptunnan. Sandra Rohman-Wall, Ola Johansson och Dag Rogne skrattade gott åt hälsningen som hon fick.
Agneta Videdal från köpmannaföreningen var allra först med att testa den nya talande soptunnan. Sandra Rohman-Wall, Ola Johansson och Dag Rogne skrattade gott åt hälsningen som hon fick. Foto: Claes Österman

Tänk dig att du slänger ditt skräp i soptunnan och så pratar den plötsligt med dig:

– Mmm, så gott, ge mig lite mer...

Nu har vi fått pratande soptunnor i Säffle.

För att motverka nedskräpning i centrum har två nya talande soptunnor placerats ut. Initiativet är en del av ett samarbete mellan Säffles fastighetsägare, Säffle köpmannaförening och Säffle kommun.

– Goddigt, så ska det gå till!

– Du är en skräpplockarhjälte!

Det är några av de uppmuntrande hälsningar - på värmländska förstås - som Säffleborna får när de slänger skräp i de nya soptunnorna som placerats ut på Kanaltorget och Perssons gränd. Genom en sensorstyrd ljudmodul spelas en käck fras upp varje gång någon öppnar inkastet.

– Tio lokalt inspelade fraser har spelats in och kan bytas ut och anpassas efter behov och behag, berättar Erika Andersson på näringslivsenheten.

Så här ser den ut, den smarta och pratande soptunnan.
Så här ser den ut, den smarta och pratande soptunnan. Foto: Claes Österman

De talande soptunnorna är ett resultat av ett samarbete som grundar sig i en gemensam önskan om ett rent, snyggt och tryggt centrum.

– Samarbetet initierades av fastighetsägarna tidigare i höstas. Sedan dess har vi bland annat anordnat en städdag och eftersom det blev väldigt lyckat tar vi nu nästa steg och gör en gemensam investering på två smarta soptunnor, berättar Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande.

Större perspektiv

Han menar att de roliga soptunnorna är symboler i ett större perspektiv:

– Det handlar om att vi gemensamt tar nya tag för att skapa ett attraktivt centrum och får stan att må bra.

De nya soptunnorna har flera smarta fördelar. De drivs av förnyelsebar solenergi och skickar meddelanden till kommunens driftavdelning när de behöver tömmas vilket innebär färre transporter. Skräpet komprimeras automatiskt och varje tunna kan ta hand om 570 liter skräp innan den behöver tömmas.

Artikeltaggar

Dag RogneFastighetsägarnaHåll Sverige RentMiljöSäffleSäffle köpmannaförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.