Hoppa till huvudinnehållet

Kompisarna spelar in pengar till familjer som har det svårt

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se

För tredje året i rad kommer Kompisarna att bjuda in till konsert i Säffle kyrka. Alla pengar som kommer in går oavkortat till Säffle blomsterfond som hjälper familjer i Säffle som har det svårt ekonomiskt. I år kommer konserten att kunna ses både på plats och på distans.

Jörgen Nordmarker, Stefan Ferger och Lena Skoting planerar årets konsert.
Jörgen Nordmarker, Stefan Ferger och Lena Skoting planerar årets konsert. Foto: Nathalie Forsström

Onsdagen den 15 december är det återigen dags för Kompisarnas fröjdefulla jul. Det är Kompisarna som i samarbete med kyrkan i Säffle och Ljudmakaren gör konserten och samtidigt samlar in pengar till Säffle blomsterfond. Det är kyrkans fond där de delar ut pengar till familjer i Säffle som har det svårt ekonomiskt.

– Själva idén är att det går till familjer, framförallt barnfamiljer, som kanske får vardagen att gå runt men som inte har utrymme för julfirande. De kan få 1 000 kronor och det kan göra skillnad så att det kan bli julklappar eller julmat, säger Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle pastorat.

Hon berättar att det enbart är personer som är bosatta i Säffle kommun som får ta del av pengarna. Det är också en maxgräns på 2 000 kronor per hushåll så det är många som kan ta del av pengarna.

– Det handlar inte om att lägga en stor summa. Många kan lägga en liten summa, varenda krona är värd något. Det är en skön känsla att vara med i det här. Det är roligt och man jobbar mot ett gemensamt mål, säger Jörgen Nordmarker.

Alla pengar till fonden

Eftersom det är kyrkan som delar ut pengar och sköter det administrativa så kan alla pengar som samlas in i samband med konserten gå oavkortat till fonden.

Stefan Ferger, Ljudmakaren, är med i samarbetet och jobbar ideellt med arrangemanget.

– Det är väldigt kul att vara med och stötta det här, säger han.

Digital konsert

Kompisarna kommer att bjuda på en konsert där de framför olika jullåtar. Med sig har de Blåslaget och gästartisten Emelie Rose. Förutom musik kommer Lena Skoting hålla samtal och reflektioner kring julen med andra personer. Under kvällens gång ska det också gå att få uppdateringar om hur insamlingen går.

Första året, 2019, såldes alla biljetter slut. Då samlades det in 35 000 kronor. Förra året var det hårda restriktioner vid den här tiden och en konsert kunde inte hållas. Då valde man istället att ställa om och streama konserten så att alla som ville kunde se konserten digitalt. Istället för att köpa biljetter kunde då alla skänka en valfri summa. Det blev succé och totalt samlades det in 135 000 kronor. Det var pengar som kunde glädja många hushåll i Säffle. Även om de såklart hoppas på samma succé igen, tycker Kompisarnas Jörgen Nordmarker, att det är svårt att säga en siffra som de siktar på.

– Jag har inte riktigt smält att vi fick in så mycket pengar förra året än, säger han.

Jörgen Nordmarker, Stefan Ferger och Lena Skoting ser fram emot konserten som i år kommer kunna hållas inför publik på plats i kyrkan.
Jörgen Nordmarker, Stefan Ferger och Lena Skoting ser fram emot konserten som i år kommer kunna hållas inför publik på plats i kyrkan. Foto: Nathalie Forsström

200 biljetter

I år släpper man 200 biljetter. Kyrkan rymmer 250 personer men man vill inte att det ska bli för trångt. Dessutom kommer konserten att streamas även i år så att alla som vill, oavsett vart man befinner sig, kan se konserten via You tube.

– Det är ett sätt att göra det tillgängligt för fler, säger Lena Skoting, kyrkoherde, Säffle pastorat.

Finns biljetter kvar

Förutom att alla pengar från biljettintäkterna går oavkortat till Säffle blomsterfond finns möjlighet att swisha valfri summa.

Det har sålts många biljetter men det finns fortfarande biljetter kvar att köpa. Dessutom kan alla som vill se konserten digitalt hemifrån. Eftersom man kommer släppa in fler än 100 personer i kyrkan kommer det att krävas ett vaccinpass. Lena Skoting berättar att om någon köpt biljett innan man visste detta och nu inte kan gå så går det bra att lämna tillbaka biljetten.

Den som vill stötta insamlingen kan swisha ett bidrag till 123 497 4069.

Artikeltaggar

JulJörgen NordmarkerKompisarnaLena SkotingNyheterStefan FergerSäffleSäffle kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.