Hoppa till huvudinnehållet

Nyårsnatten när Säffle blev stad firades det som aldrig förr

Publicerad:
När tolvslaget närmade sig var Stortorget fyllt till bristningsgränsen av människor som ville uppleva hur köpingen blev stad. Man gjorde bedömningen att cirka 15 000 personer deltog i firandet. Alla fick inte plats på torget.
När tolvslaget närmade sig var Stortorget fyllt till bristningsgränsen av människor som ville uppleva hur köpingen blev stad. Man gjorde bedömningen att cirka 15 000 personer deltog i firandet. Alla fick inte plats på torget. Foto: Säffle kommunarkiv

Det var gnistrande kallt med nysnö på marken nyårsaftonen 1950. Det var inte bara ett vanligt årsskifte. Tolvslaget just denna nyårsafton markerade något alldeles speciellt. Säffle köping skulle 1 januari 1951 bli stad. Självklart skulle det firas.

Säffle rustade för en invasion av festdeltagare. Vissa gator stängdes för trafik. Parkeringsförbud gällde i stora delar av centrum. De som behövde parkeringsplats hänvisades till Sporthällas grusplan, Nytorget eller planen vid järnvägens godsmagasin. Säffleborna skulle ha sina bilar i garage eller åtminstone inne på tomten.

När klockan blev tolv på natten hördes inte bara klockornas klang från klockstapeln. Det slogs också tolv slag på den gamla triangeln som i äldre tider hade använts för brandlarm.
När klockan blev tolv på natten hördes inte bara klockornas klang från klockstapeln. Det slogs också tolv slag på den gamla triangeln som i äldre tider hade använts för brandlarm.

I annonsen med programmet för stadsinvigningen gavs också en annan anvisning: ”Alla flaggor i topp nyårsafton och nyårsdagen. Släck ej ljuset i våningarna under nyårsaftonens festligheter. Upplysta fönster är en vacker dekoration.”

Högtidligt firande

Det var ett mycket varierat program som bjöds under kvällen. Högtidssamkväm hölls i Missionshuset, Metodistkyrkan, Lutherska missionskyrkan, Betlehem, Frälsningsarmén, Baptistkapellet och Filadelfia. Lite tidigare hade högtidsgudstjänst hållits i både By kyrka och Tveta kyrka.

På Sporthälla arrangerade SK Sifhällas pjäxdans på isbanan och i Folkets Park ordnade parkstyrelsen dans på lite mindre halkigt underlag.

Populärt var det också att det bjöds på gratis filmföreställningar. Säffle hade tre biografer den gången – Saga, Victoria och Röda Kvarn. Sickan Carlsson kunde man se på Saga i Löjtnantshjärtan och på Victoria i Landstormens lilla argbigga. Röda Kvarn visade Drömmarnas melodi. Det blev långa köer utanför biograferna, som naturligtvis snabbt fylldes.

 • Centrum för fyrverkeriet var vattentornet. Det färgsprakande fyrverkeriet kunde ses från många håll under nyårsnatten.
  Centrum för fyrverkeriet var vattentornet. Det färgsprakande fyrverkeriet kunde ses från många håll under nyårsnatten. Foto: Säffle kommunarkiv
 • En som gladdes åt att Säffle blev stad var Valdemar Dahlgren, som en gång startade Säffle folkhögskola, som senare blev Ingesunds folkhögskola och numera musikhögskola i Arvika. Han var en av talarna under middagen på Hotell Royal.
  En som gladdes åt att Säffle blev stad var Valdemar Dahlgren, som en gång startade Säffle folkhögskola, som senare blev Ingesunds folkhögskola och numera musikhögskola… Foto: Säffle kommunarkiv
 • På ett par platser serverades glögg och varm korv, vilket var uppskattat i kylan. Lottakåren stod för serveringen och på bilden ses Lillian Karlgren, Sonja Eriksson och Elsa Olsson Gyberg. En av dem tyvärr delvis skymd.
  På ett par platser serverades glögg och varm korv, vilket var uppskattat i kylan. Lottakåren stod för serveringen och på bilden ses Lillian Karlgren, Sonja Eriksson och Elsa Olsson Gybe…
 • Med anledning av stadsbildningen anordnade Köpmannaföreningen och Säffle-Tidningen en skyltfönstertävling. Ett av dessa fanns hos A Karlsson & Co nära torget. Enligt samtida bildtext är det Alb. och Thea Karlsson från Södra Ny som studerar skyltfönstret.
  Med anledning av stadsbildningen anordnade Köpmannaföreningen och Säffle-Tidningen en skyltfönstertävling. Ett av dessa fanns hos A Karlsson & Co nära torget. Enligt samtida bildtex…
 • En särskild nål med Säffles stadsvapen hade tagits fram och den bars av många under nyårskvällen och nyårsnatten.
  En särskild nål med Säffles stadsvapen hade tagits fram och den bars av många under nyårskvällen och nyårsnatten.

Många vandrade runt på sta´n för att ta del av den skyltfönstertävling som Säffle-Tidningen och Köpmannaföreningen arrangerade. Det gällde att rösta på vackraste skyltfönster i samband med stadsbildningen. Blev det kallt så kunde man värma sig med varm glögg och varm korv. Säffle Lottakår skötte serveringen, dels på Kanaltorget, dels vid Tingshuset. Det var köbildning även där.

Kungligt telegram

Redan vid halvsjutiden på kvällen samlades 250 särskilt inbjudna på Hotell Royal där det förutom middag och musik också hölls tal. Såväl landshövding Westling som biskop Runestam var på plats liksom lokala politiker, industriföreträdare och en lång rad andra hedersgäster.

Ett telegram skickades till konung Gustaf VI Adolf: ”Säffle inbyggare, vilka i dag samlats för att fira stadens tillblivelse, sända Eders Majestät sina underdåniga välgångsönskningar.”

Svarstelegram kom tämligen omgående: ”Med varmt tack sänder jag den nya staden och alla dess innebyggare mina hjärtligaste önskningar om en och lyckosam framtid. Gustaf Adolf.”

Det inspirerade gästerna på Hotell Royal till att sjunga Kungssången.

Det var för övrigt enda gången som Gustaf VI Adolf fick anledning att lyckönska en ny stad. Det blev ju inga fler.

Gåva från Billerud

Stämningen blev säkert inte sämre när Billeruds disponent Yngve Simonsson tog till orda och hyllade Säffle stad med en gåva på 200 000 kronor. Den summan kanske inte låter uppseendeväckande i dag, men 200 000 kronor för 70 år sedan motsvarar i runda tal fyra miljoner kronor i dagens penningvärde. Simonsson uttryckte också önskemålet att 150 000 kronor skulle användas till det planerade Medborgarhuset och 50 000 kronor till blivande yrkesskolan.

 • Fyrverkeriet imponerade på alla som såg det. Skådespelet pågick i närmare en halv timme och avslutade firandet kring stadsbildningen.
  Fyrverkeriet imponerade på alla som såg det. Skådespelet pågick i närmare en halv timme och avslutade firandet kring stadsbildningen. Foto: Säffle kommunarkiv
 • När klockan hade passerat tolv och Säffle blivit stad bekräftades detta som en del av fyrverkeriet. Säffle stad 1951 och stadsvapnet lyste mot betraktarna.
  När klockan hade passerat tolv och Säffle blivit stad bekräftades detta som en del av fyrverkeriet. Säffle stad 1951 och stadsvapnet lyste mot betraktarna.
 • Bland hedersgästerna på Hotell Royal fanns tidigare billerudschefen Christian Storjohann, landshövding Axel Westling och biskop Arvid Runestam.
  Bland hedersgästerna på Hotell Royal fanns tidigare billerudschefen Christian Storjohann, landshövding Axel Westling och biskop Arvid Runestam. Foto: Säffle kommunarkiv
 • Under firandet på hotellet användes brandlarmstriangeln för att ge uppmärksamhet när någon skulle hålla tal. På bilden är det Harry Jansson som håller i klubban, men raden av klubbanvändare blev lång under kvällen.
  Under firandet på hotellet användes brandlarmstriangeln för att ge uppmärksamhet när någon skulle hålla tal. På bilden är det Harry Jansson som håller i klubban, men r… Foto: Säffle kommunarkiv

Ett Medborgarhus blev det ju också med tiden, men det dröjde femton år innan det var dags för den invigningen.

Klockan 22.30 skulle gästerna med bussar ges transport till Stortorget och de högtidligheter som skulle ske där. På torget hade plats reserverats för gästerna och det var nog tur för där blev det stor trängsel när tolvslaget närmade sig. Det berättas att många helt enkelt inte tog sig in på torget trots att det då var större än det är idag.

Oöverträffat fyrverkeri

När programmet på Stortorget inleddes skedde det med musik av ABF-Billeruds musikkår. Fullmäktiges ordförande Per A Skoglundh höll tal. Sedan ABF:s sångkör sjungit var det dags för redaktör Carl Hasselgren – med rötter i Säffle – att läsa en av honom skriven prolog innan landshövding Axel Westling höll invigningstalet.

Det blev midnatt. Samtidigt som kyrkklockorna hördes från klockstapeln bakom tingshuset slog man på torget tolv slag på Säffles gamla brandlarmstriangel. På silon på Tingvallastrand lyste i eldskrift ”Säffle stad 1951”.

Det blev också startsignalen för ett fyrverkeri, som överträffade det mesta som skådats i den vägen.

- Maken till färgsymfoni har inte tidigare skådats här på platsen, konstaterade Säffle-Tidningen.

Fyrverkeriet pågick i nästan en halv timme.

Några ordningsproblem var det aldrig.

- Det var mönstergill ordning, tre finkade, men ingen säfflebo, fantastiskt gott uppförande från alla människor, berömde polisman Forsman.

Polismakten var annars väl förberedd med 16 konstaplar och två överkonstaplar.

- Så var ramen kring stadsbildandet fullbordad och något frusna STADSBOR kunde nöjda och belåtna vandra var och en till sitt, skrev lokaltidningen.

När Säffle blev stad - nyhetstorka på ST låg bakom förslaget

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.