Hoppa till huvudinnehållet

Wretling om skurkrollen i ”LasseMaja”: Befriat från ängslighet och prestige

Publicerad:
Karlstadsbon Olof Wretling  spelar ohygienisk, kreativ skurk i ”LasseMaja”.
Karlstadsbon Olof Wretling spelar ohygienisk, kreativ skurk i ”LasseMaja”. Foto: Christian Haag

När nu den andra säsongen av LasseMajas detetivbyrå drar igång spelar mångsysslaren Olof Wretling en av skurkrollerna.

Han är aktuell med flera projekt, Olof Wretling. Den 14 och 16 december står han på Södra Teatern i Stockholm och framför föreställningen "Diagnoserna i mitt liv" och i mellandagarna har hans film "Misslyckandena i mitt liv" premiär i SVT. Han står för både manus och regi för Wermlandsoperans ambulerande "Löparnisses jul - en kaffeskröna" som spelas till och med den 18 december.

För den yngre publiken blir han en av personligheterna i den andra säsongen av "LasseMajas Detektivbyrå" som börjar sändas på Cmore den 3 december.

– Det är härligt med kyla och mörker, utbrister Olof Wretling apropå att den nya säsongen är inspelad i ett vintrigt Boden med rejäla minusgrader.

– Nu är det ett mysterium det handlar om, så jag får hålla tungan rätt i mun och inte avslöja för mycket, ler han.

Sex mysterier ska lösas under säsongen, Olof gör entré i det femte och iklär sig rollen som den knasiga skurken Reinar Gloss.

– Det är en väldigt kreativ skurk. Och kanske att han inte har världens bästa hygien. "Tårtmysteriet" heter avsnittet och när man bakar är det viktigt med hygien, men det tycker inte Reinar Gloss, fortsätter Olof.

– Reinar fick nog inte stora A i hemkunskap som liten. Men han har en väldigt fin hatt. Som verkligen är extra allt.

Olof Wretling i rollen som Reinar Gloss.
Olof Wretling i rollen som Reinar Gloss. Foto: Christian Haag

"Så himla roligt”

För tio år sedan gjorde Olof Wretling, i samarbete med bland andra sin Klungan-kollega Sven Björklund, barnprogrammet "Dafo" för SVT. Serien var från början ett radioprogram. Sedan dess har Olof gjort flera produktioner riktade till barn, bland annat "Pappas pengar" med Johan Ulveson.

– Jag tycker att det är så himla roligt. Vissa typer av jobb är befriade från saker som ängslighet och prestige. Min uppfattning är att när det gäller barnproduktioner, så samlas yrkesverksamma som jobbar med just det för att de tycker att det är viktigt och fyllt med glädje.

I somras medverkade Olof Wretling i "Sommarlov".

– Min erfarenhet är att sammanhangen är väldigt tillåtande, jag får vara väldigt fri i min kreativitet. Den känslan hade jag under inspelningarna av "LasseMaja" också.

Foto: Christian Haag

I serien spelas detektiverna av Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin och i rollen som polismästaren finns komikern Anders Jansson. Serien bygger på böckerna om LasseMajas Detektivbyrå som är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis.

– Det är en stor mängd välkända ansikten de har lyckats få med i serien. För mig var det väldigt roligt att vara med som skurk, säger Olof Wretling.

Artikeltaggar

Anders JanssonBarnBarnböckerBodenHumorKändisarLitteraturNöje/KulturOlof WretlingSommarlovStockholmSVTTVTV-serierWermlandsoperan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.