Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för musikvideo med Tomas Rimeikas nya låt om Säfflebygden - se den här

Publicerad:
Foto: Daniel Askås

Djupviken, heter Tomas Rimeikas nya singel, som inspirerats av platsen med samma namn, vid Harefjordens östra strand. Låten är helt och hållet en Säffleproduktion där Rimeika sjunger tillsammans med Malin Axelsson. Säffle-Tidningen har fått äran att premiärvisa låtens musikvideo.

Djupviken ligger vid Harefjorden i östra Kila och sommaren 2019 spelade SVT in Auktionssommar där. Tomas Rimeika var på plats och blev förälskad i platsen.

– Harefjorden låg som en spegel och i fjärran syntes Hösåsklätten som en lockande höjd, berättar han.

Att Djupviken ligger i Kila, där Tomas far är uppvuxen, bidrar också till den starka känslan för platsen.

Låten handlar sig om att kasta sig i och följa med.

– I våra liv vill vi ha kontroll på väldigt mycket, och under pandemin blev jag påmind om att det är omöjligt att ha kontroll på allt. Det händer oväntade saker och livet är skört. Men ibland är det värdefullt att släppa taget och ha en tro på att allt blir bra till slut. Att genom en båtfärd kasta sig ut i fjorden eller älven blir en metafor för det, att flyta med.

I låten sjunger Tomas Rimeika tillsammans med Malin Axelsson, en person som han beskriver som en stor förebild och som betytt mycket. Det var Malin som tog med Tomas till Säffleoperan när han var tio år och det var där som han stod på scen för första gången och fick mersmak för det.

– Det var väldigt häftigt att som barn få utforska olika roller i en ålder då man är väldigt osäker och vill testa lite olika saker. Det var värdefullt att få ha tillgång till en scen och få spela teater tillsammans med andra. Malin sjunger väldigt bra och nu ville jag bjuda in henne, precis som hon bjöd in mig till Säffleoperan för många år sedan.

”Djupviken” är rakt igenom en Säffleproduktion. Musikerna är alla från trakten - Ann-Helen Lindskog spelar cello, Martin Rhodén piano, Daniel Askås bas, Tomas Rimeika själv spelar synt och för trummor och produktion står Johan Ericsson. Låten spelades in i en studio i Forskningens källare.

Tidigare i höstas släppte Tomas låten Säffle som är en kärleksförklaring till hemstaden. I början av november släpptes även låten Passion som inspirerats av ett minne från en månskensnatt vid Källarbacken. Låten är på engelska, men det kommer även att bli en svensk version, avslöjar Tomas.

Att skriva på svenska är något speciellt, tycker han.

– Det väcker lite djupare känslor.

Det verkar som att du hämtar mycket inspiration till din musik från hembygden?

– Ja, så är det verkligen, och mer och mer med åren. Det är väldigt livgivande. Jag mår helt enkelt väldigt bra vid Byälvens strand och det är jag mycket tacksam för.

Artister hyllar Säffle i oväntat skivsamarbeteRimeika släpper musikvideo – låten blir på svenskaNya Säffle: "Texten kom ännu närmare"Tomas hyllar sitt älskade Säffle i ny låt

Artikeltaggar

KilaMalin AxelssonMusikSäffleTomas Rimeika Karlsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.