Hoppa till huvudinnehållet

Håller formen med gymnastik

Publicerad:
Säffle GF har sedan 1940 bedrivit manlig gymnastik och friskvård. Numera håller man till i Lugnadalshallen där 15-20 herrar samlas två gånger i veckan.
Säffle GF har sedan 1940 bedrivit manlig gymnastik och friskvård. Numera håller man till i Lugnadalshallen där 15-20 herrar samlas två gånger i veckan. Foto: Claes Österman

Två dagar i veckan träffas en skara motionsgymnaster i Tingvallahallen för gemensam friskvård.

– Det är ett trevligt och effektivt sätt att hålla sig i form, säger Lennart Olsson.

Han är sedan fyra år tillbaka ordförande i Säffle Gymnastikförening men tillsammans med Greger Pettersson också en av ledarna för träningen. Måndagar och onsdagar samlar de 15-20 herrar för en timmes gemensam motionsgymnastik.

– Namnet på föreningen, som bildades 1940, är officiellt Säffle Gymnastikförenings manliga motionsgymnastik. Därför är det bara män som är med men vi har haft kvinnliga ledare vid några tillfällen, förklarar Lennart.

Verksamheten riktar sig till alla åldrar men majoriteten av deltagarna ligger runt pensionsåldern. En riktig trotjänare har varit Bertil Liljeqvist som var aktiv i 59 år innan han för två år sedan lade av med ålderns rätt. Men still going strong är Janrik Nykvist som snart fyller 91 år.

– Jag har alltid hållit igång på olika sätt och gymnastik är en utmärkt träningsform. Dessvärre har jag just nu lite problem med ryggen men jag gör så gott jag kan och tänker inte sluta i första taget, säger han.

Lennart Olsson är både ordförande och en av gruppledarna.
Lennart Olsson är både ordförande och en av gruppledarna. Foto: Claes Österman

Gänget har i höst flyttat in i Tingvallahallen efter att i många år ha haft Lugnadalshallen som sin samlingspunkt.

– Men Lugnadal har ju byggts om. Synd, för där hade vi tillgång till bastu. Men vi är väldigt nöjda med Tingvallahallen, säger Lennart.

 • Janrik Nykvist är snart 91 men still going strong.
  Janrik Nykvist är snart 91 men still going strong. Foto: Claes Österman
 • Var och en håller i sitt eget tempo när man kör de olika rörelserna.
  Var och en håller i sitt eget tempo när man kör de olika rörelserna. Foto: Claes Österman
 • Greger Pettersson är en av instruktörerna.
  Greger Pettersson är en av instruktörerna. Foto: Claes Österman
 • Styrketräning ingår i det timslånga programmet.
  Styrketräning ingår i det timslånga programmet. Foto: Claes Österman
 • Lennart Nilsson kört hårt medan brorsan Lars-Erik tar det lugnt. ”Så har det alltid varit” säger Lennart.
  Lennart Nilsson kört hårt medan brorsan Lars-Erik tar det lugnt. ”Så har det alltid varit” säger Lennart. Foto: Claes Österman

Gänget hade träningsuppehåll under pandemin men då hittade man på annat.

– Vi samlades en gång i veckan för gemensamma vandringar med olika utflyktsmål. Det var trevligt och lärorikt men också ett bra sätt att hålla ihop gruppen. Det här handlar ju inte bara om friskvård - det har ju ett stort socialt värde också, säger Lennart.

Om man är sugen på att vara med - hur gör man då?

– Det är bara att komma till oss på måndag eller onsdag. Var och en kör i sitt eget tempo och här finns plats för fler, svarar Lennart.

Artikeltaggar

FriskvårdGymnastikSäffleSäffle GymnastikföreningSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.