Hoppa till huvudinnehållet

Räkna med show när barnen gör julsaga på is

Publicerad:
Stor julshow igen i Somashallen, för första gången på flera år. Hanna Skogh har en av huvudrollerna i showen - vem hon är får ni se den 17 december.
Stor julshow igen i Somashallen, för första gången på flera år. Hanna Skogh har en av huvudrollerna i showen - vem hon är får ni se den 17 december. Foto: Carolina Schützer

– Nu blir det inga mer isshower för oss, sa konståkningstränarna Carolina Schützer och Emma Alegod Bruce när de för några år sedan hade gjort sin sista stora isshow tillsammans.

Men nu är de igång igen och tränar ett 30-tal barn och ungdomar inför en stor julshow i Somashallen om två veckor.

Konståkningsklubbens isshower var i många år en återkommande höjdpunkt. Men Carolina och Emma, som stod bakom showerna både i Säffle och Sunne, sa till slut att det fick räcka.

Men nu är det dags igen. Den 17 december är det premiär för en klassisk julsaga på is - Jakten på julmagin. Det är en mysig julsaga där man får följa tre barn på äventyr i en magisk julvärld. Men barnen har ett tungt uppdrag på sina axlar - de måste rädda julen.

– Det ska bli jättekul. Vi har tränat sedan september och allt funkar jättebra. Vi har tränat in 16 olika nummer och nu ska allt sättas ihop till en enhet, berättar Emma.

Emma Alegod Bruce, till höger är lycklig över att få göra show igen - likaså åkarna. Här är Tuva Andersson och Elsa Holmberg.
Emma Alegod Bruce, till höger är lycklig över att få göra show igen - likaså åkarna. Här är Tuva Andersson och Elsa Holmberg. Foto: Carolina Schützer

Hade slutat

Att hon är tillbaka beror på Carolina. Och att Carolina är tillbaka beror på Emma:

– Jag hade två krav för att ställa upp. Att Emma skulle vara med mig och att mamma kunde hjälpa till att sy kläder, berättar Carolina.

I en isshow är kläderna nämligen mycket viktiga. Det ska vara vackra klänningar och dräkter samt glitter och färger.

Carolina är inte bara konståkningstränare. Till vardags är hon både journalist på Säffle-Tidningen och driver en egen arkitektbyrå. Hon gjorde sin sista show med Säffle Konståkningsklubb våren 2017. Julshower hade klubben då inte haft sedan 2014. Efter 2017 har det inte varit några shower, däremot några uppvisningar, de senaste i regi av Emma.

 • Majken Hillerström är glad över att få träna show.
  Majken Hillerström är glad över att få träna show. Foto: Carolina Schützer
 • Ella Larsson och Majken Hillerström i vackra röda tyllkjolar.
  Ella Larsson och Majken Hillerström i vackra röda tyllkjolar. Foto: Carolina Schützer
 • Här är Liv Bruce - hon är en levande robot i guld.
  Här är Liv Bruce - hon är en levande robot i guld. Foto: Carolina Schützer
 • Tuva Andersson, Elsa och Ebba Holmberg tränar här på ett av numren i showen.
  Tuva Andersson, Elsa och Ebba Holmberg tränar här på ett av numren i showen. Foto: Carolina Schützer
 • Några av showens huvudroller; i bakgrunden Liv, Elsa och Ebba.
  Några av showens huvudroller; i bakgrunden Liv, Elsa och Ebba. Foto: Carolina Schützer
 • Ella Larsson och Majken Hillerström som söta sockertoppar och snöflingor.
  Ella Larsson och Majken Hillerström som söta sockertoppar och snöflingor. Foto: Carolina Schützer
 • Linnea och Tilde Nilars är de två äldsta åkarna i klubben.
  Linnea och Tilde Nilars är de två äldsta åkarna i klubben. Foto: Carolina Schützer
 • Tränare Carolina Schützer, tillsammans med sin mamma och faster som hjälper till att sy kläderna till showen.
  Tränare Carolina Schützer, tillsammans med sin mamma och faster som hjälper till att sy kläderna till showen. Foto: Carolina Schützer

Carolina hade bestämt sig för att sista showen någonsin skulle vara julshowen i Sunne 2019. Därefter skulle hon lägga skridskorna på hyllan. Men så stod Säffle Konståkningsklubb plötsligt utan tränare och det blev ett inhopp som tränare till säsongens slut. Då hade Carolina ett krav - det skulle bli showträning och en stor vårshow, precis som förr.

"Julstämning och julfeeling till alla"

The Greatest Show sattes ihop, kläder köptes och syddes innan man dagen innan genrep fick det dystra beskedet att det inte skulle bli någon show. Konståkningens vårshow var nämligen ett av de första evenemangen i Säffle som ställdes in på grund av corona.

Men klubben gav inte upp och i slutet av augusti i år fick Emma och Carolina frågan om att köra en showgrupp under hösten och sätta upp The Greatest Show i december. Men tidsbristen och saknaden efter en riktigt mysig julshow ändrade planerna. Det blir därför en ny julshow och The Greatest Show sparas till våren.

– Julstämning, julmys, julmusik och glögg och pepparkakor i ishallen var utgångspunkten - och en klassisk julsaga som sprider julstämning och julfeeling till alla. Det blev Jakten på julmagin, berättar Carolina.

 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer
 • Foto: Carolina Schützer

Därefter växte julshowens handling fram, med inspiration av julfilmerna Nötknäpparen och de fyra världarna och Jingle Jangle. Det är enormt mycket att tänka på, manus, musik, filmklipp, kläder, rekvisita - och så all träning med 22 medverkande barn och ungdomar plus en grupp från skridskoskolan.

Vad handlar julsagan om?

– Tre syskon som har en farmor som är uppfinnare. Hon har uppfunnit en robot som ser till att det blir jul. Men roboten stjäls och barnens uppdrag blir att rädda julen. Det är ett härligt äventyr i olika världar och med många karaktärer, berättar Emma.

Julshowen kommer att ha fri entré, eftersom klubben erhållit evenemangsbidrag från kommunen. Det är pengar som gått till inköp av bland annat kläder, tyger och rekvisita. Mycket av kläderna skickas efter men sys sedan om för att passa åkarna eller för att vara lättare att åka skridskor i.

Artikeltaggar

KonståkningSäffleSäffle KonståkningsklubbSomashallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.