Hoppa till huvudinnehållet

ST testar: Här är årets spelnyheter

Publicerad:
ST testar: Här är årets spelnyheter! Erik, Carl och Nils var med i testpanelen.
ST testar: Här är årets spelnyheter! Erik, Carl och Nils var med i testpanelen. Foto: Nathalie Forsström

Önskar man sig hårda paket till jul, så kan det vara så att ett sällskapsspel är den perfekta julklappen. Säffle-Tidningens redaktion har testat sig igenom ett urval av årets spelnyheter - här har du tipsen om vilka spel som är värda att ge bort, eller önska sig i jul!

Rita Gissa
Rita Gissa Foto: Tommy Andersson

Ryktet går RITA GISSA

WOW!

Kategori: Familj/partyspel

Från ca 12 år +

Speltid: ca 30 minuter

För 4-12 spelare

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Här plockar du fram dina inre konstnärliga talanger för att med hjälp av din eller dina lagkamrater skapa det som ska framställas. En kategori slås fram med hjälp av en tärning och sedan tar man ett kort för att veta vad som ska ritas. Guiden i varje lag vet vad som ska ritas och styr den platta som följer med i spelet medan Artisten som håller i pennan ska gissa vad ni tillsammans ritar. Ingen tidsgräns men du som är Guide får inte prata, bara peka på ikonerna som finns på ritbrickan och säga upp eller ner för att lyfta eller sänka pennan i Artistens hand. Alla ritar samtidigt men det är bara ett lag som gissar rätt först.

Spelet kan göras enklare genom att den som är Guide även håller i pennan och ritar. Det är inte ett spel för de som har svårt att rita och åldersgränsen är något för lågt lagd. Det är snarare från 15 år och äldre, då vissa kategorier kan vara svåra att känna igen. I övrigt är det ett roligt spel och bjuder till mycket skratt och en rejäl dos kämparglöd.

MIG-0-100
MIG-0-100 Foto: Tommy Andersson

0-100 Familj

M.I.G

Kategori: Frågespel

Från ca 6 år +

Speltid: Från ca 15 minuter

För två eller fler spelare

Betyg: 4

Testpanelens kommentarer: Känner du igen originalet 0-100 vet du vad spelet handlar om. Här ställs det en fråga där svaret alltid är en siffra mellan 0-100. Kan du inte det exakta svaret är det bara att gissa. I slutet gäller det att ha den minsta differensen för att vinna. Svaren fylls i med hjälp av en protokoll som delas ut till varje spelar i början. 21 frågor kommer att ställas, sju frågor åt gången, där det görs en delsummering efter var sjunde fråga. Lägst poäng vinner.

Det som skiljer originalet från 0-100 familj är att det finns ett handikappsystem för barn. Beroende på barnets ålder kan det bli extra poängavdrag. Det finns ett måttband för att hjälpa till vid uppskattning av längder eller omkretsar. De vuxna kan man även låta få dubbla poäng vid felaktigt svar. Flera roliga spelvarianter finns för att göra spelet mer spännande och familjevänligt.

Enda nackdelen är att det kan vara lite frustrerande om någon tar lång tid på sig att gissa. Det är däremot roligt att diskutera varandras svar direkt efter en fråga och berätta varför man kom till att skriva den siffran man skrev i protokollet.

Lär dig-färg och form
Lär dig-färg och form Foto: Tommy Andersson

Lär dig färg och form

TACTIC

Kategori: Barnspel

Från ca 3 år +

Speltid: ca 10 minuter

För 2-4 spelare

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Lär barnen olika färger och former med hjälp av spelet. Tanken är att barnen ska träna öga-hand-koordination genom att upptäcka färger och former i spelet. Alla spelare får varsin spelplan, brickorna som följer med läggs i en liten påse. När det är ens tur plockar den upp en bricka ur påsen utan att titta i den. Utan att visa övriga spelare ska den spelaren som har sin tur se om brickan passar sin spelplan. Gör den det lägger den brickan på spelplanen annars läggs den brickan åt sidan och övriga spelare har chansen att välja brickan. Färgsidan på brickan ska ligga nedåt för att inte avslöjas. Nästa spelare kan antingen välja den eller ta en ur påsen. Spelet är slut när en spelare har fyllt sin spelplan.

Med lite träning kan även treåringarna klara detta spel. Det stimulerar för stunden men kan även bli svårt och övergå till lek för de minsta. Istället för att spela kan man prata om formerna, färgerna och pussla med brickorna. Ett enkelt spel i sin helhet, utan spännande moment.

 • MIG
  MIG Foto: Tommy Andersson
 • MIG-eko
  MIG-eko Foto: Tommy Andersson

MIG

M.I.G

Kategori: Frågespel

Från ca 15 år

Speltid: från 15 minuter

För 2-6 spelare

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Det här frågespelet kan du lätt ta med på resan, till stranden eller till en middag med vännerna. Spelet innehåller frågor som är uppdelade på fem kategorier. Det är två tärningar som medföljer, en för kategorierna och en som visar om du har MIG-chans. MIG-chans innebär att vid rätt svar får du sätta ett kryss i motsvarande kategoriruta. Den som sedan svarat rätt på alla kategorier vid MIG-chans vinner spelet.

Det är många kluriga frågor, vilket gör att spelet kan ta en evighet att spela klart. Det gäller att vara allmänbildad. Dock går det att korta ner speltiden genom att ta bort tärningen för MIG-chans och endast använda kategoritärningen för att klara av ämnesområdena. Ytterligare snabbhetsåtgärder kan vara att klara av valfri kategori utan tärningens hjälp, eftersom tärningen bestämmer kategori och kan ge en ett ämnesområde man redan har.

Peppa pig
Peppa pig Foto: Tommy Andersson
Milo Lindahl Snöbohm försöker träffa lerpölen i Greta Gris-spelet för att bli lerpölsmästare.
Milo Lindahl Snöbohm försöker träffa lerpölen i Greta Gris-spelet för att bli lerpölsmästare. Foto: Cecilia Snöbohm

Greta Gris - Leriga fotspår

TACTIC

Kategori: Barnspel

Från ca 3 år

Speltid: 20+ minuter

För 2-4 spelare

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Här ska det göras fotspår i lerpölar som finns i den stora staden som Greta Gris bor i. Du studsar en boll in i staden och råkar du landa i den stora lerpölen blir du lerpölsmästare. Alla spelare tilldelas sex brickor som ska lämna fotspår i rutorna genom att bollen studsas in i lådan.

Spelet är roligt om man förstår tekniken med hur bollen ska studsas in i lådan. Det finns ett hjälpmedel som ska göra att bollen studsar rätt väg in i lådan. Hjälpmedlet funkar bara om man gör på rätt sätt och släpper bollen cirka en meter upp från där den placerats. För ett yngre barn kan det vara lättare att kasta bollen mot lådan istället för att studsa.

Genialt frågespel-tankenötter
Genialt frågespel-tankenötter Foto: Tommy Andersson

Genialt frågespel: Tankenötter

Kategori: Fråge/Logik-spel.

Från ca 14 år+.

Speltid: ca 30 minuter.

För 2-4 spelare.

Betyg:1

Testpanelens kommentarer: Att dra paralleller till Einstein är inget annat än ett helgerån i ett spel bestående av gåtor som till majoriteten är så lätta att varje förskolebarn förstår dem, och de fåtal som på riktigt är kluriga saknar logik och har informationsluckor. Har svårt att tro att spelet kommer att generera någon annan stämning än den av irriterade suckar.

Genialt trivia
Genialt trivia

Genialt frågespel: Trivia

WOW!

Kategori: Frågespel, kunskapsspel

Antal spelare: 2 eller fler

Ålder: 14 +

Speltid: 15-20 min

Betyg: 2

Testpanelens kommentarer:

Det följer samma upplägg som Tankenötter men är väsentligt bättre, om än inte särskilt bra. Kul att det är snabbt tempo och på tid (för ingen gillar spelare som dröjer i evigheter med svaret), men frågorna tar ofta ganska lång tid att läsa och det är väldigt varierande svårighet på frågorna vilket gör att seger handlar mer om tur än kunskap.

Genial logik
Genial logik

Genialt frågespel: Logik

WOW!

Kategori: Fråge/Logik-spel.

Från ca 14 år+.

Speltid: ca 30 minuter.

För 2-4 spelare.

Betyg: 2

Testpanelens kommentarer: Den tredje varianten av Genialt frågespel är inte mycket bättre eller mer genialisk än de andra två. Uppgifterna är förvisso mer intressanta och håller en jämnare kvalitet än de i syskonspelen, men spelidén känns intetsägande och platt. Det hade funnits potential till något mycket mer intressant och unikt. Man har garanterat redan mycket roligare frågespel hemma.

Masterchef
Masterchef Foto: Tommy Andersson

Masterchef: Italiensk spelkväll

TACTIC

Kategori: Frågespel

Antal spelare: 3 - 4

Speltid: 20 - 60 (min)

Ålder: 14+

Betyg: 4

Testpanelens kommentarer: Spel baserade på tv-tävlingar har varit en stor trend de senaste åren, men det är sällan som de träffar rätt. Detta spel var dock förvånansvärt roligt! Man behöver inte ha sett programmet, däremot är det nog en fördel för själva underhållningsvärdet om man är intresserad av matlagning. Till en början såg det komplicerat ut men var ganska lätt att komma in i när man väl börjat spela. Man blir sugen på att arrangera en italiensk trerätters middag med italiensk smörsång i högtalarna och avsluta med detta spel till tiramisun... eller om man nu föredrar pannacotta?

Hjältar från hela världen
Hjältar från hela världen Foto: Tommy Andersson

Världens hjältar

TACTIC

Kategori: Frågespel

Ålder: från 12 år

Antal spelare: 2–6 spelare

Speltid: 30 minuter

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Tråkigare historielektioner har man haft (även om undertecknad älskade historia). Ett väldigt lärorikt och tankeväckande spel som räcker länge (högen med frågekort är som en tegelsten). Dock är spelreglerna svåra att sätta sig in i och det känns tyvärr som att man har misslyckats med målgruppen: det står från 12 år men jag tvivlar på att många sjätteklassare har ingående kunskaper om Margaret Thatcher eller Benjamin Franklin. Jag tror att många skulle få ut mer av spelet genom att bara använda korten som fri gissningslek än spela spelet som det är tänkt.

Crime Scene London
Crime Scene London
 • Foto: Carolina Schützer

Crime scene: London 1892

Gamestorm Studio

Kategori: Brottsutredning

Ålder: 18+

Antal spelare: 1+

Speltid: 120 minuter

Betyg: 2

Testpanelens kommentarer: Här ska du lösa ett mord; lägg ihop bevisen på brottsplatsen och lös pusslen. Hitta ledtrådarna, lös fallet - lättare sagt än gjort. Det är en kul spelidé, men väldigt invecklat. Lite udda att man spelar tillsammans (eller själv, men vem vill göra det?) och att spelet bara går att spela en gång. Tyvärr måste man gå tillbaka och läsa spelreglerna oftare än vad man kan spela sammanhängande. Logiken i spelet är väldigt svår, och det slutar oftast med att man inte förstår vad man ska göra och gör en ren gissning. Ett rörigt spel där man ska lösa ett mord med hjälp av siffror och understrukna ord. Du läser en brottsberättelse som ska ta sig genom spelet, men den har egentligen ingenting med ditt spelande att göra - den behövs bara för att hitta ord. Kanske hade man spelat det igen, nu när man (förhoppningsvis) vet hur det ska funka - om man kunde...

Mitt i prick
Mitt i prick

Mitt i prick

Tactic

Kategori: Frågespel

Ålder: från 10 år

Antal spelare: 3 - 5

Speltid: 30 min

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Här ska man vara en medelmåtta. Här tävlar spelarna om vems svar som är mest konsekvent medelmåttiga. Det är svårt att komma ihåg att man inte ska svara ”rätt svar” för att få mest poäng - utan ett medelsvar. Det känns lite konstigt. Man får dock poäng för rätt svar eller närmast rätt svar, men då får man inte ha svarat över, vilket känns märkligt. Det finns både frågor och uppdrag där man ska rita (vilket är roligast). Frågorna är inte alltid jätteroliga, och spelet är ganska medelmåttigt.

Magiska Monsterjakten
Magiska Monsterjakten Foto: Tommy Andersson

Magiska monsterjakten

WOW!

Kategori: Barnspel

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2 - 4

Speltid: 30 min

Betyg: 4

Testpanelens kommentarer: Här gäller det att rädda husdjur som monstren har tagit. Den som lyckas rädda flest husdjur vinner. Det tog ett tag att komma in i hur man skulle göra. Det gäller att tänka rätt och ha tur för att samla på sig rätt kombination av maskeringar. Därefter ska man ta sig in i husen och hoppas på att få med sig så många husdjur som möjligt ut. Barnen tyckte att det var ett roligt spel men det kanske kunde ta lite för lång tid att spela färdigt.

Sommarlovspelet
Sommarlovspelet Foto: Tommy Andersson

Sommarlov Spelet

Tactic

Kategori: Barnspel

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 3 - 4

Speltid: 20 min

Betyg: 5

Testpanelens kommentarer: I det här spelet gäller det att få fast Sommarskuggan. En av spelarna är Sommarskuggan och ska försöka hålla detta hemligt för de andra spelarna. Om Sommarskuggan hinner före de som jagar så vinner den som är Sommarskyggan spelat. Om det istället är någon av spelarna som hinner ifatt Sommarskuggan så vinner den där. Man får extra fart genom att klara olika uppdrag. Sommarskuggan är en välkänd figur som är populär hos många barn. Det är nog Sommarskuggan som gör att barnen ger spelet full pott. Men det är också en kul idé där någon i hemlighet får vara Sommarskuggan och ska försöka förhindra att någon hinner ikapp Sommarskuggan utan att det märks.

Till toppen
Till toppen Foto: Tommy Andersson

Till toppen

M.I.G

Kategori: Barnspel

Ålder: 5-14 år

Antal spelare: 2 - 6

Speltid: från cirka 20 min

Betyg: 5

Testpanelens kommentarer: Det här är ett kombinerat fråge- och uppdragsspel. Det går ut på att ta sig upp för toppen. Den som kommer först fram till toppen vinner. Man kommer framåt genom att svara rätt på olika frågor och klara utmaningar. Frågorna går att anpassa utifrån ålder vilket gör att alla kan tävla på lika villkor. Ibland stöter man på problem längs vägen och då ställs man istället för ett uppdrag. Ett bra spel där det är lite rörelse inlagt för att inte barnen ska sitta stilla för länge. Kul idé att man kombinerar både frågor och lite mer aktiva utmaningar. Spelet får också ett stort plus för att det gick snabbt att läsa regler och komma igång och spela.

Mitt första frågespel
Mitt första frågespel Foto: Tommy Andersson

Mitt första frågespel

Tactic

Kategori: Barnspel

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 2 - 4

Speltid: från cirka 20 min

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Ett frågespel med lite annorlunda upplägg. Här används både kunskap, kreativitet och fantasi. En del frågor har tydliga svar medan en del andra frågeställningar istället får barnen att tänka och fantisera lite själva. Att man ska samla djur och ibland även härma djur gör spelet roligare för de yngre spelarna. Det är enkla regler och man kan snabbt komma igång att spela. Kul med ett varierat frågespel där det även finns med lite öppna frågor som kräver fantasi.

 • Lär dig-naturen
  Lär dig-naturen Foto: Tommy Andersson
 • Lär dig-bokstäver
  Lär dig-bokstäver Foto: Tommy Andersson
 • Lär dig siffror
  Lär dig siffror Foto: Tommy Andersson

Lär dig naturen, Lär dig bokstäver, Lär dig siffror

Tactic

Kategori: Barnspel

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 2 - 4 spelare på Lär dig naturen. Lär dig bokstäver och Lär dig siffror kan spelas av en person men också av flera

Speltid: från cirka 10-15 minuter

Betyg: 3

Testpanelens kommentarer: Det här är tre spel som påminner om varandra men som har lite olika inriktningar. Två av dem har bokstäver respektive siffror i fokus. I båda spelen finns olika svårighetsnivåer vilket gör att det passar för barn i olika åldrar och att man alltid kan hitta en utmaning. Spelidén är enkel och det går snabbt att komma igång med spelandet. De två spelen går även att spela på egen hand ifall man på ett roligt sätt vill öva på bokstäver och siffror. I Lär dig naturen behöver man vara minst två spelare. Här ska man samla par av olika bilder som hör ihop till sin spelplan. Spelplanerna har olika årstider.

Världens barn
Världens barn Foto: Tommy Andersson

Världens barn

Tactic

Kategori: Barnspel

Ålder: 5-10 år

Antal spelare: 2 - 6

Speltid: från 15 minuter

Betyg: 4

Testpanelens kommentarer: I det här spelet får man lära sig mycket om andra länder och kulturer. Spelet går ut på att samla stämplar i passet. Spelarna spelar tillsammans för att vinna och när en av dem har satt sin sista stämpel i passet så har de klarat det. Om däremot den sista biljetten används innan någons pass är fullt så har spelarna förlorat och får börja en ny omgång. Det här är ett roligt typ av frågespel där man får lära sig mycket nytt om andra länder och kulturer. Det är flera olika moment där man förutom att svara på frågor även ska hitta rätt världsdel. Vill man spela en enklare variant av spelet så går det att spela utan frågor. ”Det är kul att man ska gissa och vara smart, man måste ha en big brain”, säger Nils, 9 år.

Flykten från spökslottet
Flykten från spökslottet Foto: Tommy Andersson

Flykten från spökslottet

Tactic

Kategori: Barnspel

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2-4

Speltid: från 20 min

Betyg: 5

Testpanelens kommentarer: I det här spelet turas spelarna om att vara inkräktare. De som inte är inkräktare är medlemmar av den fördömda spökfamiljen. Det gäller att hitta ett bra gömställe på spelplanen och sedan hoppas på att ingen ska hitta dig. Ju längre tid man lyckas hålla sig gömd ju fler poäng får man. I det här spelet får man tänka till för att lista ut vart de andra spelarna håller sig gömda när det är deras tur att vara inkräktare. Ett spännande spel som har flera moment, vilket gör att det inte blir tråkigt även om man sitter och spelar ett tag. Carl och Nils, 9 år, är överens om att det är ett roligt spel som ska få fem poäng. ”Roligt och spännande. Det tog lång tid, man måste ha tålamod", säger Nils.

 • Foto: Nathalie Forsström
 • Erik och Stella.
  Erik och Stella. Foto: Nathalie Forsström
 • Foto: Nathalie Forsström
 • Carl och Erik.
  Carl och Erik. Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

SäffleSpelSpeltest

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.