Hoppa till huvudinnehållet

Han gjorde sin hobby till ett företag

Publicerad:
För Sebastian Eriksson har en dröm blivit verklighet. Han har startat sitt eget företag och kan hyra ut sig själv som FMX-showartist på event.
För Sebastian Eriksson har en dröm blivit verklighet. Han har startat sitt eget företag och kan hyra ut sig själv som FMX-showartist på event. Foto: Patrik Jordansson

I augusti satte Sebastian Eriksson, 26 år en dröm till verklighet. Han startade företaget Sibbe Eriksson FMX - företaget driver han på egen hand och erbjuder FMX-shower runt hela Sverige.

Sebastian har sedan han var liten haft ett stort intresse för motorsporten, framförallt att köra cross.

– Jag började köra cross när jag var 10 år och tävlade fram till jag var 15 år och tog sedan ett avbrott på tre år. När jag fyllde 18 började jag tävla igen och gjorde det i ungefär fyra år.

När motocross-tävlingarna hade tappat mening och intresset hade svalnat för Sebastian sökte han efter större utmaningar, han ville upp i luften.

– Jag började hoppa ramp med en kompis och gjorde det för kanske tre eller fyra år sedan på riktigt, säger Sebastian.

Det här blev en stor hobby för honom och motocross kör han nästan ingenting längre. Denna hobby som Sebastian i dag kör kallas för FMX och är en extremsport där föraren kör upp på en ramp och gör hopp och trick på höga höjder. Det finns de som tävlar i sporten, men det är dåligt med tävlingar i Sverige.

– Jag tror inte det finns någon tävling här i Sverige, då är det mer nere i Europa eller USA.

Istället för att tävla ville Sebastian få ut något av sin nya hobby och processade fram ett helt eget företag, där det går att hyra Sebastian som FMX-showartist.

– Jag vill kunna ha uppvisningar runt om i Sverige.

Sebastian har egna signeringskort som han kan dela ut vid event och föreläsningar.
Sebastian har egna signeringskort som han kan dela ut vid event och föreläsningar. Foto: Cecilia Snöbohm

Företaget

Sebastians företag är nystartat och har bara funnits sedan augusti i år. Det har tagit lite tid att få i gång företaget och en liten del är på grund av coronapandemin.

– Jag har ju precis börjat med det, men förhoppningsvis blir det en del i sommar, säger han.

Vad är syftet med företaget?

– Det jag har företaget till är för att kunna ha shower ute i Sverige och även ta betalt för dem. Det är huvudsaken.

Här gör Sebastian en mindre uppvisning efter en föreläsning på Säffles bibliotek när det var höstlov.
Här gör Sebastian en mindre uppvisning efter en föreläsning på Säffles bibliotek när det var höstlov. Foto: Cecilia Snöbohm

Sen kan Sebastian själv styra sitt företag genom att exempelvis föreläsa om FMX för ungdomar, så som han gjorde när ST besökte Säffles bibliotek på höstlovet och han deltog i Carins hörna.

– Jag kan också åka och prata på skolor för skojs skull och inspirera, men i huvudsak är det för att ha shower ute i Sverige.

I september skulle Sebastian ha haft sin första show. Det var bokat ett evenemang i Karlskoga och det var också därför som han startade sitt företag.

– Det blev aldrig av. Det var ett motorevent på Gälleråsen i Karlskoga med bilar och motorcyklar och då ville de ha en show, men i och med corona fick de bara ta in 600 personer och med alla bilförare och motorcykelförare kom de på att det inte skulle bli så mycket publik för att det skulle vara värt det.

Däremot blev det slutligen en show som Sebastian styrde ihop med en kompis. Han och Hannes Nordsveen knåpade ihop showen tillsammans och höll den i Grums.

– Det eventet var mitt eget.

Då var det bara Sebastian som fristylade på rampen. Hannes hade varit med om en olycka på våren och har inte kunnat köra mycket i år.

– Det här har varit det enda eventet. Sen har de frågat på Herrgårdsgymnasiet om jag skulle vilja komma och visa upp crossen och prata, säger han.

Men eventet i Grums fick bra respons och blev en skjuts för det nystartade företaget.

– Jag tror det var väldigt uppskattat och att många tyckte det var kul. Jag tror inte de trodde att det skulle vara en så stor grej som det var förrän de såg det på riktigt. Det blir lite skillnad när man först ser det på en bild och sedan ser det i verkligheten.

Var kommer själva idén om att göra detta?

– Det har alltid varit barndomsdrömmen, att kunna försörja sig på det här. I år har det gått väldigt bra för mig och jag har utvecklats väldigt mycket. Då tänkte jag att jag inte blir yngre, nu får jag ta tag i det här om jag verkligen vill. Så jag satsade och får sen se vart det leder.

Företaget är som sagt i gång, men han har en bit kvar för att kunna försörja sig helt som FMX-förare och han tror att det mestadels kommer vara ett företag vid sidan av huvudsysslan. Annars kör han grävmaskin, lastbil, hjullastare med mera på ett företag i Molkom, vilket är huvudsysslan.

– Målet är väl egentligen att inte köra grävmaskin. Det är att hålla på med crossen, men jag har svårt att tro att det går, men hoppas det.

I andras ögon kan sporten se otroligt farlig ut och i närmaste laget omöjlig att genomföra, men för Sebastian är det inga konstigheter och han är nästintill orädd på crossen.

– Det är oftast inte i mitten, det är i början när nerverna är höga. Säg som i Grums på eventet, då kanske en gjorde 20 hopp var. Det var de fem första som var jobbigast, för då var man så uppspeedad för att det stod mycket folk runt om.

Sebastian är nästintill orädd när han gör sina trick.
Sebastian är nästintill orädd när han gör sina trick. Foto: Patrik Jordansson

Har du varit med om någon större olycka?

– Ingenting allvarligt för min del, peppar peppar. Jag har inte brutit något. Jag tror att jag har ramlat en gång i rampen i år.

Då var det hanterbart?

– Ja, jag hoppade lite för kort och hoppade av crossen i luften och landade på fötterna.

Till viss del är Sebastian självlärd FMX-förare. Han åker till många läger på sommaren och tränar med Sveriges bästa FMX-åkare. Han nämner att det är bland annat med föraren Daniel Bodin i Malung.

– Han har tävlat i X-games och tävlar än. Han har ett eller två läger per som jag brukar vara på. Annars är det ett med Fredrik Berggren, ”Frog” kallas han. Han är inte med i X-games, men han har varit med på många filminspelningar och gjort stuntfilmning.

Det lät intressant, är det något du skulle kunna göra?

– Det skulle jag absolut kunna göra. Det hade varit riktigt häftigt. Jag tror han var med i The Expendables 3, så han har varit med i rätt stora filmer.

Då är det också något du kan använda ditt företag till?

– Ja, det skulle jag kunna göra.

Både Daniel och Frog är stora förebilder för Sebastian och det är från bland annat dessa han hämtar inspiration åt sig själv.

– De har varit stora förebilder när jag varit mindre. Det är dem man kollat på när jag växt upp och kollat på Youtube. När det har varit shower som man har varit på, då är det dem man har kollat på.

I dag har han även kontakt med dessa förare och kan styra ihop kördagar tillsammans med dem.

– Då börjar det redan känns som verklighet med den drömmen som man har haft.

Tid är också vad som krävs för att bli en bra FMX-förare. Sebastian spenderar många timmar på crossen och tränar.

– På sommaren är det kanske 10-15 timmar i veckan. I regn går det väl att köra, men det blir inte samma sak. Och så fort det blåser känner man av väldigt väl. Vind är det värsta nästan.

Det går inte att köra i snö och halka förstår jag?

– Det går, men då måste man ha istäcke på crossen. Jag är så bekväm av mig och vill inte köra när det är kallt, skrattar Sebastian.

Hur länge kan man hålla på med detta innan det är kört?

– Daniel Bodin och Frog där, de är runt 42-45 år. Så det är väl hur länge man orkar själv.

Krävs det mycket fysisk träning?

– Ja visst, lite grann, men tror det är mer teknik som krävs, avslutar Sebastian.

Artikeltaggar

FMXMC-sportNyheterSäffleSebastian ErikssonSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.