Hoppa till huvudinnehållet

Brons till Lotta Boholm Wall på Masters-SM i simning

Publicerad:
Träskulptören har återupptagit sin gamla simkarriär.
Träskulptören har återupptagit sin gamla simkarriär. Foto: Privat

Lotta Boholm Wall, för många känd som träskulptör i Långserud, har börjat tävla i simning igen, efter ett uppehåll sedan unga år. I helgen vann hon brons på Masters-SM.

– Visst går det att ta upp "gamla" aktiviteter såsom simning, säger Lotta Boholm Wall nyss hemkommen från Master SM i Jönköping.

Över 1000 starter gjordes med deltagare från 51 klubbar. Fyra månader av hård träning, tre simpass i veckan förutom cykel och löpning, gav som resultat en bronsmedalj på 100 meter frisim med tiden 1.16.91.

På 50 meter fjäril blev det en femteplats med 37,83 och 50 meter frisim fick tiden 33,72, vilket betydde en sjätteplats. Lotta tävlade i klassen 55-59 år och de yngsta tävlande var i 20-24 och de äldsta i 75-79.

Har du alltid haft stort idrottsintresse och stor träningsflit ?

– Ja, från elva år till och med sexton år handlade det om fotboll, och simningen var en period när jag var 13 år till och med 15 år. Till slut gick det inte att få ihop alla träningar, tävlingar och matcher, säger Lotta.

Då blev valet fotboll och efter spel i Nysäters IK drog Lotta iväg till Rölanda och div II.

En stolt Lotta Boholm Wall med bronsmedaljen från 100 meter frisim i Masters-SM i Jönköping.
En stolt Lotta Boholm Wall med bronsmedaljen från 100 meter frisim i Masters-SM i Jönköping. Foto: Privat

– Jag minns dock simåren med stor glädje och bland simkompisarna fanns Monica Forsaeus, Gabriella Riväng och Ann Kisberg och för mig var det främst tävlingar på SUMSIM och KM-nivåer. Jag tror att jag var med i någon av Janne Lundmarks första träningsgrupper. Andra tränare var Mikael Sätterman och Thomas Thorén.

– När fotbollskarriären var över blev det en breddning med bland annat Klassikern där Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet ingår. Första gången var säsongen 2008-2009. Triathlon blev också aktuellt och 2019 valde jag ut simningen som den gren jag ville satsa på och träna hårdare i, fortsätter Lotta.

– Jag tog kontakt med Säffle SS och där var det aktuellt med en Mastergrupp men tyvärr kom ju coronan och sabbade de goda idéerna, menar Lotta.

Under nio månader blev det uppehåll med simmandet men istället fick det bli cykel, löpning och styrketräning.

– Nils Liedberg lade upp ett bra och varierat samt ganska tufft träningsprogram som skulle räcka fyra månader och förbereda mig för Masters-SM, förklarar Lotta.

– Det vore ju väldigt roligt om det vore flera som ville träna inför Masters-SM då det ju även finns lagkapper och kan ju vara roligt träna i grupp även om simning är en individuell sport, funderar Lotta.

Åter till Jönköping. Hur var det där?

– Jättekul, massor av deltagare och massor av grenar. Jag valde femtio och hundrametersträckor men det finns även 800 meter och 1500 meter. Tävlingen varade tre dagar och gick i Jönköping.

– Nästa år kör man i Sundsvall och det är ju min gamla "hemmaplan", skrattar Lotta.

– Jag är sugen även på lite längre distanser men Nils Liedberg tycker jag skall hålla mig till kortare för jag är ganska snabb och explosiv och han har kanske rätt i det, funderar Lotta.

Men du har gjort flera Vasalopp och Stafettvasor ?

– Ja, jag gillar även att ta ut mig ordentligt både på träning och tävling så det ena utesluter inte det andra.

– Ett problem är att få Lotta att vila efter ett träningspass och inför en tävling, skrattar Nils Liedberg.

– Otålig är jag nog och det är jobbigt att kanske behöva simma 7-800 meter före start för att värma upp ordentligt , säger Lotta.

Varför all denna träning ?

– Jag vill vara i god form och mitt arbete med motorsåg och andra verktyg fordrar styrka bland annat starka underarmar. Idealet vore att ha muskler som Karl-Alfred gällande armarna, skrattar Lotta.

Artikeltaggar

LångserudLotta Boholm WallSäffleSimsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.