Hoppa till huvudinnehållet

”Ni har kämpat hårt” – Kulturpristagare hyllades

Publicerad:
Föreningen Vikingaleden med Peter Olausson, ordförande samt Lars-Erik Wiss, ålderman, och Säffleoperans Helen Hagström samt Tobias Norelius kom till NWT på fredagen och fick ta emot sina priser.
Föreningen Vikingaleden med Peter Olausson, ordförande samt Lars-Erik Wiss, ålderman, och Säffleoperans Helen Hagström samt Tobias Norelius kom till NWT på fredagen och fick ta emot sina priser. Foto: Lisa Olaison

NWT:s kulturpris delas i år ut i dubbel upplaga – och båda landar i Säfflebygden.

På fredagseftermiddagen fick Säffleoperan och föreningen Vikingaleden ta emot sina utmärkelser vid en glad träff i NWT-huset.

Blommor, diplom, prischeck, tal och statyett – och så bullar. Det väntade på pristagarna i NWT:s styrelserum.

Kulturprisjuryns ordförande Berndt Andersson riktade sig i sitt tal till Tobias Norelius, producent på Säffleoperan, och Peter Olausson, ordförande i Vikingaleden.

”Har kämpat hårt”

– Peter och Tobias, ni har båda tillsammans med era medarbetare kämpat hårt för att nå de mål som från början kanske kunde te sig ouppnåeliga, sa han bland annat och framhöll hur Peter ”inspirerat bygdens folk till stordåd” och hur Tobias ”har visat att Säffleoperan är en uppstickare väl värd att ta i beaktande när en stor uppsättning skapas och presenteras”.

NWT:s kulturpristagare Vikingaleden och Säffleoperan representerades av Peter Olausson och Lars-Erik Wiss samt Tobias Norelius och Helen Hagström. Här flankeras de av Staffan Ander och Victoria Svanberg.
NWT:s kulturpristagare Vikingaleden och Säffleoperan representerades av Peter Olausson och Lars-Erik Wiss samt Tobias Norelius och Helen Hagström. Här flankeras de av Staffan Ander och Victoria Svanberg. Foto: Lisa Olaison

Dessa eldsjälars arbete har bland annat lett till att det i Nysäter finns både vikingaby och ett vikingaskepp, och att Säffleoperan lyckats ro i land flera publiksuccéer, nu senast musikalen Billy Elliot.

Arbetsglädje och stolthet

– Ni båda leder omvittnat era medarbetare till en ständigt närvarande arbetsglädje och ni har tillfört den bygd där ni verkar ett stort mått av stolthet. Säffle och Nysäter finns på kartan, säger Berndt Andersson.

– Och inte bara stolthet, också stor glädje har ni spridit över nejden, säger NWT:s chefredaktör Staffan Ander.

– Det är väldigt roligt att få ett kvitto på att det vi gör är något bra, säger Tobias Norelius.

Han avslöjade att rollbesättningen inför nästa stora satsning i Säffle pågår för fullt. I oktober 2022 är det premiär på Såsom i himmelen:

– Vi gasar ordentligt nu! Det är en dröm att få spela den och det känns som att den kommer hem. Den handlar ju om en kör på landsbygden, säger Tobias Norelius som tror att det finns många gemensamma erfarenheter mellan musikalens norrländska geografi och den värmländska spelplatsen.

Ska rusta sitt skepp

I Nysäter är den aktiva vikingaföreningens närmaste framtidsplan att rusta skeppet Glad, för nya, säkra vikingatåg längs vattenleder både inomskärs och vidare ut på stora havet. Och bara pandemin släpper greppet ska ett tidigare årligt evenemang återupptas.

– Och så hoppas vi att kunna hålla ting igen efter två års uppehåll. Det blir sista helgen i juli i så fall, säger Peter Olausson.

Säffleoperan får kulturpris: ”Vi har alltid varit underdog och uppstickare”

Artikeltaggar

BesöksnäringFöreningen VikingaledenHistoriaKarlstadMusikalerNöje/KulturNWTNWT:s kulturprisNysäterPeter OlaussonSäffleSäffleoperanSamhälleTobias NoreliusVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.