Hoppa till huvudinnehållet

Nordic Paper investerar halv miljard i kanadensiskt smörpapperföretag

Publicerad:
Nordic Paper investerar i kanadensiskt företag som tillverkar smörpapper.
Nordic Paper investerar i kanadensiskt företag som tillverkar smörpapper. Foto: Lisa Olaison

Glassine Canada Inc. Så heter företaget som Nordic Paper förvärvar för drygt 500 miljoner kronor. Anledningen är att man vill stärka närvaron på den nordamerikanska marknaden.

Glassine Canada Inc är specialiserade på tillverkning av så kallat ”greaseproofpapper”, det vill säga smörpapper och bakplåtspapper som primärt används till muffinsformar och livsmedelsförpackningar. Pappret säljer man framförallt i Nordamerika och företaget har sin bas i kanadensiska Québec.

– Detta strategiska förvärv visar vår fokusering på högt specialiserade och innovativa papper för livsmedelsändamål, produkter som är återvinningsbara och baserade på förnyelsebar råvara. Glassine Canada är ett mycket lönsamt bolag som kommer passa väl in i Nordic Papers struktur. Förvärvet visar vidare vårt engagemang för våra kunder i Nordamerika som vi efter förvärvet kommer kunna erbjuda ett bredare produktutbud och en geografisk närhet, säger Anita Sjölander, vd för Nordic Paper i ett pressmeddelande.

De tre senaste åren har det kanadensiska företaget med 56 anställda haft en omsättning på i genomsnitt 250 miljoner per år och en lönsamhet på 55 miljoner det sista året.

Köpet innebär att Nordic Paper nu får ytterligare en produktionsanläggning. Efter köpet innehar man nu totalt fem fabriker med de tre i Värmland och den i Norge sedan tidigare.

Köperskillingen landar på mellan 574 och 652 miljoner beroende Glassine Canadas utveckling fram till årsskiftet.

Köpet förväntas gå igenom 31 december 2021.

Artikeltaggar

Anita SjölanderBäckhammarEkonomiNordic PaperPappersindustriQuebecSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.