Hoppa till huvudinnehållet

Årets Säfflebo brinner för allas rätt till kultur

Publicerad:
Malin Axelsson blev årets Säfflebo 2021. Hon har en stor betydelse för Säffles nuvarande och framtida kulturliv genom att hon ständigt inspirerar barn och unga inom dans, musik och teater.
Malin Axelsson blev årets Säfflebo 2021. Hon har en stor betydelse för Säffles nuvarande och framtida kulturliv genom att hon ständigt inspirerar barn och unga inom dans, musik och teater. Foto: Diana Dragic

Malin Axelsson är ett namn som nog de flesta i Säffle har stött på i ett eller annat sammanhang. Musik, dans och teater har alltid varit en stor del av Malins liv - en passion som hon hela tiden för vidare till nya generationer. Det är hennes betydelse för Säffles kulturliv i stort och särskilt i dessa svåra tider som gör att Säffle-Tidningen har utsett henne till Årets Säfflebo 2021.

Beskedet om att det var Malin som utsetts till Årets Säfflebo kom till henne i fredags, och det kom som en chock, berättar hon.

– Det var en total överraskning och i stunden kunde jag nog inte riktigt ta in det. Det har varit så mycket kulturella aktiviteter i december att jag inte riktigt hänger med i svängarna, skrattar Malin.

Hur känns det nu?

– Det känns fint att tänka sig att någon har föreslagit mig och att kulturen finns med i människor även i ett sådant här tillfälle.

Billy Elliot har nyligen spelats klart, och nu återstår bara några avslutande aktiviteter för barnensembeln tillsammans med några fans från olika delar av världen - en tur till Liseberg och pusselläggning. Arkivbild.
Billy Elliot har nyligen spelats klart, och nu återstår bara några avslutande aktiviteter för barnensembeln tillsammans med några fans från olika delar av världen - en tur till Liseberg och pusselläggning. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Speciell tradition

Under hela sitt liv har Malin på ett eller annat sätt sysslat, arbetat med eller engagerat sig i kultur både professionellt och ideellt. Som femåringen började hon på musikskolan i Säffle, och i tioårsåldern gjorde hon debut på Säffleoperans scen. Efter gymnasiet reste hon mycket för att bland annat samla på sig ytterligare kulturella erfarenheter, och väl tillbaka i Sverige fick hon sedan jobb som regiassistent i Stockholm.

Sedan dess har intresset bara fortlöpt naturligt, och idag är hon en stor del av flera viktiga kulturella verksamheter i Säffle där hon jobbar med ett brett spektra av både människor och aktiviteter. Just det där att lotsas in i en kulturell sfär med breda möjlighetshorisonter är något som gör Säffle lite speciellt, menar Malin.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Marina Johansson
  • Foto: Marina Johansson
  • Foto: Diana

– Här i Säffle har vi kulturtradition som är lite speciell. Det finns en breddgrad som innebär att kulturskolebarn redan innan de börjar på gymnasiet har fått prova på det mesta som går att göra när det gäller scen och föreställningar. De har målat och byggt scenografi, varit på turné, kört följespot, skött inbjudningar, reklam och mycket mer. Så fungerar det oftast inte på andra ställen, säger Malin och fortsätter:

– Bredden är viktig för spetskompetensen precis som inom sport och gör att många väljer att fortsätta med kultur även under och efter gymnasietiden. Det är de som för med sig traditionen vidare sen, de som är framtidens publik men också framtidens kritiker som inte kommer acceptera vilka dumheter som helst, skrattar Malin.

Två svåra år

Ingen har missat att det har varit två tuffa år för kulturbranschen som kanske fått anpassa sig mest till följd av coronapandemin. Det har varit inställda föreställningar, omställningar till digital verksamhet och mycket extra arbete för att få kulturen att nå ut. 2021 har varit lite enklare berättar Malin, men kanske mest för att man fått rutin på alla förändringar.

Delar av Billy Elliots barnensemble repar placeringar av ett långt dansnummer tillsammans med barncoachen Malin Axelsson och koreografen Cynthia Kai. Arkivbild.
Delar av Billy Elliots barnensemble repar placeringar av ett långt dansnummer tillsammans med barncoachen Malin Axelsson och koreografen Cynthia Kai. Arkivbild. Foto: Karin Olsson

– Kulturen måste fram, man behöver bara hitta nya vägar att göra det på och det har vi verkligen lyckats med. Det går inte att ställa in allt, särskilt inte när det handlar om barn där vissa har svårigheter som kan innebära tråkiga följder om deras intresse, som i många fall också är deras trygghet, försvinner.

För Malins del har 2020 och 2021 inneburit mer jobb än någonsin, men hon är samtidigt glad över att det är så och inte tvärt om.

– Att sätta upp en vanlig föreställning är a piece of cake jämfört med att göra det digitalt där ljud och bild ska spelas in separat, klippas och synkas. Det har varit kämpigt men samtidigt har jag kollegor på andra ställen som blivit av med halvårsinkomster på grund av inställda jobb, så jag har haft tur, säger Malin.

Malin Axelsson filmar vad som ska bli ett digitalt öppet hus för Kulturskolan. Arkivbild.
Malin Axelsson filmar vad som ska bli ett digitalt öppet hus för Kulturskolan. Arkivbild. Foto: Diana Dragic

Mer kultur för alla

Att möjliggöra kultur för framförallt barn och ungdomar stannar dock inte bara på lokal nivå för Malin. Hon tycker att det finns mycket att göra även på högsta, politiska nivå för att barns rätt att delta i kulturella sammanhang ska tillgodoses - något som hon är beredd att kämpa för.

– Det krävs en högre kunskapsnivå generellt om hur kulturen fungerar och framförallt hur det fungerar i mindre kommuner och på landsbygden.

Vidare berättar Malin att det stör henne att man slopat möjligheten för barn att utöva kultur under skoltid. Det innebär att särskilt de barn som bor utanför stan inte kommer kunna ägna sig åt musik, dans och teater i samma utsträckning som tidigare.

– Det är diskriminering och det retar mig något otroligt!

Hur ser du framåt nu?

– Jag kommer kämpa ännu hårdare för att tillgång till kultur ska vara en självklarhet för alla barn, och människor generellt! Mer kultur för fler, säger Malin bestämt och hälsar ett stort hej till Sveriges politiker.

Utöver det brinnande intresset för allas rätt till kultur verkar starten på det kommande året redan vara fullspäckad för Malin.

– Nu ser jag fram emot att jobba med nästa föreställning, ”Så som i himmelen” som ska spelas hösten 2022, och att regissera en föreställning om utanförskap på Estetiska skolan i Arvika, men först ska vi ha avslutning med Billy Elliot-gänget tillsammans med ett community. Vi ska lägga pussel och åka till Liseberg – det känns som bra grejer att ha kvar, ler Malin.

Ska du fira utmärkelsen?

– Ja men det ska jag göra, men jag vet inte riktigt hur än. Tårta känns nog bra!

Och hur firar du jul?

– Julen firas tillsammans med Sifhällatomtarna som alltid! Jag tror jag har gjort det i 25-30 år nu så det är som en släktträff i sig, avslutar Malin.

Malin Axelsson är Årets Säfflebo 2021 och tilldelades blommor och diplom med en motivering som löd:

Motivering

Malin Axelsson har i många år haft en betydelsefull roll för Säffles kulturliv, haft positiv påverkan på barn och unga men också varit engagerad i många andra sammanhang. Med sin inspirerande och uppmuntrande personlighet har hon stimulerat, skapat intresse och väckt nyfikenhet för dans, sång och musik och i hög grad bidragit till att göra Säffle till en ännu bättre plats att leva i. Under 2021 har hennes goda påverkan på Säffle varit ännu tydligare och synlig inte minst genom de roller som det unga Säffle fick ta på Säffleoperans framgångsrika scen under Malins omsorgsfulla ledning.

Årets Säfflebo 2021 har genom sin personlighet och sitt engagemang satt Säffle på kartan och bidragit till dess utveckling.

Årets Säfflebo

2013 Peter Hägg

2014 Joost Lakmaker

2015 Mjölkbönerna bakom Wermlands Mejeri

2016 Roger Fayad

2017 Joacim Bertilsson

2018 Helena Gilén

2019 Thomas Peterson

2020 Jonas Askås

2021 Malin Axelsson

ST-läsarnas kandidater

Här är några av alla namn som Säffle-Tidningens läsare föreslog som kandidater till Årets Säfflebo 2021: Björn Richter, Jeanette Högsähf, Malin Axelsson, Säffleoperan, Beatrice Nyman, Tomas Rimeika, Börje Danielsson, Räddningstjänsten, Malin Sairio, Nettan Pettersson, Stefan Guttman, Gerone Fransson, Maria Svärd, Claes Åkerblom, Finn Hjelmström, Margareta Kihlander, Kompisarna, Nils Lundström, Kjell Olsson.

Artikeltaggar

Årets SäffleboBilly ElliotMalin AxelssonNyheterSäffle kommunSäffleoperan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.