Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänstens ord inför nyårsfirandet

Publicerad:
Snart når vi tolvslaget och med det ett nytt år som ska firas in. Vi på ST har frågat Räddningstjänsten i Säffle om vad de anser att individen bör tänka på inför bland annat raketskjutning. (genrebild)
Snart når vi tolvslaget och med det ett nytt år som ska firas in. Vi på ST har frågat Räddningstjänsten i Säffle om vad de anser att individen bör tänka på inför bland annat raketskjutning. (genrebild) Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det närmar sig tolvslaget på nyårsafton. Det innebär att raketer kommer att avfyras, men vad bör individen tänka på vid denna högtid? Vi har frågat Säffles räddningschef Mattias Larsson om hans syn och vad vi bör tänka på inför nyår.

– Jag tycker att fyrverkerier börjar bli otidsenligt. Det är risker förknippade med fyrverkerianvändning. Varje år ställer fyrverkerier till med bränder i Sverige och att människor gör sig illa. Vi på räddningstjänsten i Säffle har sett flera exempel på detta, säger Mattias.

Trots att räddningstjänsten avråder uppskjutningar av fyrverkerier vill de åtminstone nå ut om vad man bör tänka på.

– Man ska vara medveten om att det är farligt och så ska man vara nykter. Man ska tänka på vart man är och veta var fyrverkerierna tar vägen och sen tänka på omgiven, att man inte stör. Sen ska man också tänka på att läsa instruktionerna, uppmanar Mattias.

Vad kan man göra istället för att skjuta raketer?

– Mina barn är uppväxta med tomtebloss och det tycker jag är trevligt och relativt ofarligt, som mamma och pappa är med på. Jag tycker att det verkar vara ett nog festligt tillfälle med ett nytt år, säger Mattias.

Rislyktor är ett ganska nytt inslag på nyårsafton och har blivit allt mer populärt istället för raketer, men det har också sina nackdelar nämner Mattias.

– Från räddningstjänstens sida tycker vi också att det inte är något att rekommendera. Du vet faktiskt inte vart den landar och om den brinner. Det är inte lika vanligt förekommande, men det finns exempel på att de brinner när de landar, säger Mattias.

Nationellt ser man på räddningstjänsten att det minskar med uppskjutning av fyrverkerier, vilket de tror beror på att man skjuter mindre. Även förbud mot både smällare och raketer med styrpinne har införts för privatpersoner på senare tid. Nu mera krävs det både licens och tillstånd för att få skjuta raketer med styrpinne.

Lokala ordningsföreskrifter

I Säffle får det skjutas raketer i mindre omfattning vid tre tillfällen om åren - nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

– Det pågår en översyn om de lokala ordningsöverskrifterna som kan komma att ändras, men de ligger på hemsidan och som det ser ut just nu så krävs det inte tillstånd om man gör det i mindre omfattning, säger Mattias och menar att kommunens ordningsskrifter kan komma att ändras till nästa nyår.

Hur är ni på räddningstjänsten förberedda inför nyår?

– Vi har en bra beredskap i Säffle ständigt. Vi behöver inte öka beredskapen, utan det är viktigt att vi upplyser om fyrverkerier.

Är det något mer ni vill säga inför nyåret?

– Vi är lite tråkiga som säger att man inte ska skjuta raketer, men vi vill naturligtvis önska ett gott nytt år, avslutar Mattias.

Artikeltaggar

Mattias LarssonNyheterRäddningstjänstenSäffleSäffle kommunSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.